"După dealuri", "Despre oameni şi melci" şi "Toată lumea din familia noastră", la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg
Dimensiune font:
"După dealuri", de Cristian Mungiu, şi "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, se numără printre titlurile româneşti care vor rula în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, care se desfăşoară între 25 ianuarie şi 4 februarie în Suedia.
Acestora li se alătură filmele "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, şi "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, informează site-ul evenimentului.
Lungmetrajul "După dealuri", aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină - care vor fi anunţate joi -, a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu - recompensat cu premiul Palme d'Or în 2007, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.
Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.
"Rocker", cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crişan, spune povestea unui bărbat de 40 de ani care ar face orice pentru fiul său dependent de droguri. Acesta îl ajută pe tânăr să se pregătească pentru un concert live. "Rocker" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Crişan după "Morgen", care a câştigat premiul special al juriului, dar şi premiul juriului ecumenic la Festivalul de la Locarno, unde a fost lansat, în 2010.
Acţiunea filmului "Despre oameni şi melci" se petrece în 1992, în Câmpulung-Muscel, la fabrica de maşini ARO. Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajaţi la o fabrică falimentară, la începutul anilor '90 în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluţie neobişnuită de a-şi salva colegii de la şomaj şi fabrica de la închidere.
"Toată lumea din familia noastră" a fost prezentă în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, la începutul acestui an. Dar premiul cel mare pentru "Toată lumea din familia noastră" a venit în vară, la Festivalul de la Sarajevo, unde filmul a primit trofeul Inima oraşului Sarajevo. De asemenea, lungmetrajul lui Radu Jude a primit premiul Bayard d'Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Şerban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor de juriul Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), Belgia.
"Toată lumea din familia noastră" tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, dar sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. "Toată lumea din familia noastră" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, după "Cea mai fericită fată din lume", care a obţinut premiul CICAE la Berlinală în 2009.
mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau