Mircea Cărtărescu a vorbit pentru EFE despre România, literatură şi ce au însemnat cărţile pentru el

default

Dimensiune font:

| 28-02-2013 14:50

Scriitorul român Mircea Cărtărescu, apreciat drept unul dintre cei mai buni scriitori europeni, un autor de referinţă în Germania, Suedia sau Franţa, se află în Spania cu ocazia recentei apariţii în limba spaniolă a volumului său "Nostalgia". EFE consemnează cum a afirmat scriitorul că, de vreo zece ori pe an, se supără pe realitatea care îl înconjoară şi îşi promite să plece din România, însă ştie că, oricât de departe ar pleca, ţara ar duce-o cu el, pentru că în România a devenit scriitor şi a învăţat să iubească literatura, pe care o consideră o "imortalitate frustrată".

În Spania, Cărtărescu a devenit cunoscut puţin câte puţin, mai ales datorită activităţii editurii Impedimenta, care a publicat această capodoperă restrânsă - "Ruletistul" - pe lângă "Lulu/Travesti" şi "Nostalgia", şi care are intenţia să arate cititorului spaniol şi alte cărţi ale acestui autor, după cum susţine chiar editorul Enrique Redel.

Cu umor, după cum semnalează agenţia spaniolă de presă, Cărtărescu a spus, în cadrul unui interviu relatat joi de mai multe publicaţii spaniole, că "să trăieşti în România este ca şi cum ai înota într-o piscină cu acid sulfuric". Mai mult, a mai mărturisit el, a fost chiar pe punctul de a "cădea în schizofrenie", după tot ce a citit în anii de liceu şi universitate. A avut însă mult noroc, pentru că i-a fost dat să fie student în singurul deceniu liberal al României lui Ceauşescu, "în care s-au tradus numeroase opere de literatură clasică şi contemporan şi în care învăţământul era foarte bun".

"Nu exista televiziune şi nimic care să-ţi ofere calitate a vieţii. Toată lumea citea mult, chiar şi oamenii foarte simpli. Plângeau cu Ana Karenina şi râdeau cu Don Quijote, iar azi nimeni nu mai citeşte nimic. E un paradox, o raritate a istoriei", a mai spus Cărtărescu. De când s-a născut, el a "pus ochii pe cărţi, aşa cum copiii de acum îşi deschid ochii cu calculatorul"; tatăl lui avea o mică bibliotecă, şi cele treizeci de cărţi din casă erau la fel de importante pentru el precum păpuşile pentru fete, astfel că şi le aminteşte "pe fiecare în parte, cu textul, mirosul şi textura ei". De mic, a simţit "nevoia să intre în interiorul literaturii", iar pentru că lectura şi scrisul "sunt două feţe ale aceluiaşi fenomen", Cărtărescu a vrut să scrie chiar cărţile pe care nu le găsea şi care nu existau.

Autorul trilogiei "Orbitor", o altă capodoperă a sa, predă la Universitatea din Bucureşti şi vede efectele revoluţiei digitale la studenţii lui, care "nu mai au relaţia amniotică cu cartea" - exact invers de cum i s-a petrecut lui. Considerându-se foarte norocos că literatura lui a ajuns să fie cunoscută în afara ţării, el consideră că "ne apropiem de un nou Ev Mediu, de data asta mediatic, în care cultura se va produce din nou la mănăstiri, metaforic vorbind, iar textul scris se va păstra în nişe îndepărtate, însă nu va dispărea". "Există cel puţin douăzeci de scriitori români atât de buni, sau poate chiar mai buni ca mine, care nu au avut acelaşi noroc", spune scriitorul. Se consideră înainte de toate poet, iar opera lui, deşi în parte în proză, este impregnată de la bun început şi până la sfârşit de poezie.

"Nostalgia", acest roman sau culegere de povestiri, a fost terminată când avea 27 de ani şi nu a putut fi publicată, din cauza situaţiei politice, vreme de patru ani. În 1989 a apărut cenzurată, iar în 1993 a fost publicată în întregime. Cărtărescu aparţine generaţiei scriitorilor anilor '80, în cadrul căreia, a mai spus el pentru EFE, "nu există nicio operă care să nu fi fost cenzurată". El povesteşte cu amuzament că atunci când Umberto Eco a venit în România, la sfârşitul anilor '80, a vrut să ştie de ce romanul lui "Numele trandafirului" fusese cenzurat, de vreme ce era doar un "thriller cu călugări". Şi-a dat seama că paginile cenzurate fuseseră alese la întâmplare, mai povesteşte Mircea Cărtărescu, nu exista nicio logică, iar cenzorul "se limitase la a-şi face treaba". "Autorii acceptau cenzura pentru că era singurul mod de a ajunge la oameni. Era un cataclism natural. Decât să murim, preferam să supravieţuim, deşi era foarte dureros pentru noi", mai arată Cărtărescu.

A câştigat numeroase premii de literatură în ţara lui şi în alte ţări, iar literatura lui, apreciază EFE, este puternică şi fascinantă; stăpâneşte foarte bine limbajul, se bazează în întregime pe imaginaţie până la punctul la care, precum spunea chiar el, nu a înţeles niciodată interesul suscitat de romanele realiste "şi nici de ce trebuie scris despre un divorţ". El încearcă, în fiecare scriere, să se folosească la maxim de limbaj şi aici este ajutat de trecutul lui de poet, căruia îi este "foarte recunoscător".AGERPRES

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei