Noul an şi vechile deprinderi
Dimensiune font:
În preajma datei de început a unui an nou calendaristic, toată lumea îşi face urări de mai bine. Fie în virtutea inerţiei, fie din politeţe, fie din convingere şi cu suflet.
Însă, gândind realist, prea puţini dintre noi mai luăm logic în calcul şi faptul că, pe deprinderi proaste dobândite în anii anteriori nu se prea poate „cârpi” mult doritul bine în anul următor. Analiza minuţioasă a trecutului trebuie să preceadă dorirea de bine pentru viitor, în orice caz. La nivel personal, această analiză vizează toate „compartimentele” omului, în integralitatea lui: trupul, psihicul, spiritul. Este drept, problemele materiale generate sau amplificate de recesiunea şi criza economică sunt, pentru copleşitoarea majoritate, punctul cel mai sensibil al analizelor de sfârşit de an. Însă, la drept vorbind, oricât de împovărătoare ar fie criza economică, nu poate fi ea centrul vieţii noastre. Fiindcă, într-o ţară unde se trăieşte, totuşi, în pace, chiar şi problemele economice au alte conotaţii decât în alte locuri ale lumii, marcate de conflicte militare, armate, de instabilitate şi nesiguranţă profunde.
Aşadar, analiza celor legate strict de materie ar putea începe cu însuşi trupul nostru, cu starea lui de sănătate şi echilibru. Care derivă, în foarte mare măsură, din obişnuinţele noastre de viaţă, alimentare, de muncă şi de recreere. Urmează apoi analiza stării psihice, condiţionată, în bună parte, de cea trupească, dar nu exclusiv de ea. Şi aici, obişnuinţele, respectiv educaţia simţurilor au multe de spus. Nu doar starea fizică. Căci există oameni neputincioşi fizic, care au un echilibru psihic de invidiat, din simplul considerent că ştiu să contrabalanseze neputinţa fizică cu marea putere spirituală derivată din comuniunea lor profundă cu Dumnezeu. Ultimul „compartiment”, cel spiritual, omis, în cea mai mare măsură, de către toţi, la eventualele analize personale de sfârşit de an, este, în mod surprinzător, singurul care le poate echilibra profund pe celelalte două. Un „secret” pe care puţini îl ştiu şi cred. Dar o realitate afirmată răspicat de către Mântuitorul Iisus Hristos: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.” (Matei 6,33)
Poate că, la începutul unui nou an calendaristic, ne-ar face bine tuturor să reflectăm serios la afirmaţia de mai sus. Nu costă nimic să ne-o şi însuşim, s-o „implementăm”, dimpotrivă, aduce chiar profituri deloc neglijabile.
Maria Mihaela Stan
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau