Tehanu (seria Terramare 4 )
Dimensiune font:
"Prin uşa deschisă se zăreau două stele palide, sus pe cer. Se uită la ele. Voia să ştie ce stele erau . Se ridică şi se duse pe bâjbâite pe lângă masă, spre uşă. Ceaţa se ridicase şi nu erau vizibile prea multe stele. Una dintre cele pe care le văzuse dinăuntru era steaua albă a verii căreia i se spunea, în Atuan, în propria ei limbă, Tehanu. N-o ştia pe cealaltă. Nu ştia cum i se spunea aici stelei Tehanu, în heraldică, sau care era numele ei adevărat, cum îi ziceau dragonii. Ştia doar cum ar fi numit-o mama ei, Tehanu, Tehanu. "
"Tehanu", continuarea trilogiei "Terramare", va surprinde cititorul prin diferenţele notabile faţă de celelalte volume. Apărută la o distanţă considerabilă în timp, această carte va reuni personajele cunoscute din volumele anterioare, Ged, Tenar, tânărul rege Arren, Ogion, la care se vor adăuga altele, pe fondul aceleaşi lumi create cu măiestrie de Ursula K. Le Guin. Astfel magia cuvintelor se păstrează, iar întreaga naraţiune nu-şi va pierde cu nimic farmecul binecunoscut, povestea oferindu-ne o perspectivă familiară nouă, aceea a stăpânirii răului. Sunt abordate, evident raportate la lumea Terramare, subiecte ale lumii "moderne", cum ar fi abuzul, maltratarea copiilor şi a femeilor, desconsiderarea femeilor, proliferarea mişeliei într-un tărâm unde cititorul avea senzaţia că lucrurile fuseseră puse din nou în echilibru odată cu aventurile din "Cel mai îndepărtat ţărm". Pentru toţi cei care trăiesc ancoraţi în prezent subiectul abordat nu va reprezenta o mare "traumă", însă pentru aceia care preferă fantasy-ul pentru a evada tocmai din aceste realităţi, va deveni o experienţă copleşitoare. Şi totuşi speranţa este cea care va traversa întreaga poveste, iar cititorul va urmări fascinat întâmplările prin care trec Ged, Arhimagul care şi-a pierdut magia, Tenar, fostă Mare Preoteasă, acum simplă văduvă, şi Therru, fetiţa abuzată şi mutilată tocmai de cei în care trebuia să poată avea cea mai mare încredere. Practic toţi trei poartă asupra lor câte o formă de schilodire, acest lucru unindu-i şi determinându-le în acelaşi timp acţiunile. Şi cum se pare că totul are un sens şi un rost în acest mare echilibru, micuţa Therru se va dovedi o parte importantă a luptei împotriva răului. După cum cititorul mai mult ca sigur a observat şi în volumele anterioare, numele, atât al lucrurilor cât şi al personajelor, este investit cu o mare putere, cu o magie de netăgăduit, cuvintele putând determina cursul şi desfăşurarea unor evenimente.
Şi nu aş putea încheia fără a puncta încă o dată influenţele pe care această serie le-a avut asupra literaturii fantasy, de la ideile transmise, până la anumite rezonanţe ale denumirilor. Iubitorii acestei literaturi vor descoperi cu plăcere în alte serii asemănări sau reinterpretări ale seriei "Terramare", astfel încât scrierile Ursulei K. Le Guin devin un "must read" pentru adevăraţii fani fantasy.
Sursa: http://www.cartidecitit.ro/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau