Afaceri care au explodat pe timp de criză
Dimensiune font:
Firmele care produc şi desfac produse de dezinfecţie nu fac faţă comenzilor * şi comerţul online a explodat, mii de oamenii preferând comenzile pe internet decât expunerea în spaţii publice
Chiar dacă pare ciudat, în acest vremuri în care epidemia de coronavirus a închis mare parte din unităţile economice, sunt şi firme care au încasări foarte bune. Şi asta nu pentru că ar face speculă, ci pentru că produsele lor sunt foarte căutate în lupta cu noul coronavirus.
Pe primul loc se află firmele producătoare de dezinfectanţi, care nu mai fac faţă comenzilor. Speriaţi de o posibilă îmbolnăvire, oamenii au epuizat stocurile de produse dezinfectate şi din magazine, chiar şi din cele online. „Primim comenzi zilnic, lucrăm la foc continuu. Vrem să onorăm toate cererile pentru că sănătatea este foarte importantă”, au precizat reprezentanţii firmei Casa Lebăda. În astfel de momente se vede şi importanţa industriei chimice care, din păcate, în România a fost distrusă. Majoritatea materiilor prime folosite la producerea substanţelor dezinfectante sunt importate, iar furnizorii cresc preţurile de la o zi la alta. Deja nu se mai găseşte alcool izopropilic la furnizorii de peste hotare (în România nu se mai produce demult!!!), iar alcoolul etilic a ajuns la preţuri foarte mari. Un alt impediment vine şi din partea statului, care nu a renunţat la birocraţie, iar autorizaţiile pentru fabricarea de produse dezinfectate se eliberează foarte greu, procedeul fiind aproape blocat la Comisia de biocide din cadrul Instititului Naţional pentru Sănătate Publică. Atitudinea lor este firească în condiţii de liniste, când nu există nicio ameninţare de contaminare în masă, însă pe timp de stare de urgenţă, când cererea este foarte mare, şi birocraţia ar putea fi redusă. „Noi avem reţete puse la punct de mulţi ani, dar mereu ne-am împotmolit la Comisia de biocide. Avizele se dau greu. Acum, de când a fost instituită starea de urgenţă, am dus dosarul la reavizat, la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Am primit acordul, însă aşteptăm decizia de la Bucureşti. Produsul este bun, avem şi confirmarea celor de la DSP. Între timp, primim foarte multe cereri pentru produsele dezinfectante, dar nu avem cum să le onorăm. Noi avem o capacitate de producţie de 5 tone/zi, suntem pregătiţi să dăm drumul, însă aşteptăm avizul de la Bucureşti”, a spus Radu Ciobanu, unul dintre directorii firmei Chemical Company Iaşi.
Foarte bine merg şi vânzările lampilor cu acţiune în ultraviolet, atât de necesare la dezinfecţia încăperilor, măştilor şi a altor produse. „Dispozitivele de dezinfecţie pe bază de lumină ultravioletă UV-C sunt eficiente în distrugerea virusului COVID-19 de pe suprafeţe și din aer. Această lumină emisă de dispozitivele profesionale distruge virusuri, bacterii și alte microorganisme dăunătoare sănătății”, a spus Amalia Georgescu, director de comunicare al firmei Biocomp Iaşi, producător de astfel de dispozitive.
În timp ce magazinele se golsesc şi se închid, comerţul online înfloreşte, zeci de siteuri fiind aproape blocate de către cei care vor să cumpere cărţi, produse alimentare neperisabile şi chiar articole de încăţăminte ori haine, ale căror preţuri au scăzut foarte mult. Pe vreme de criză, oamenii sunt interesaţi de sănătate şi mai puţin să fie în tendinţele vremii.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau