Ce pensie vor avea românii care nu au tot salariul pe cartea de muncă
Dimensiune font:
Românii care aleg să lucreze în acte pe un sau un salariu minim pe economie, de 3.000 de lei, dar care primesc mai mulți bani „la negru”, riscă pensii mai mici. Calculele făcute arată că sunt diferenţe mari între pensia pe care un român o primeşte după ce a avut salariul minim pe cartea de muncă şi un altul care a câştigat în acte 8.000 de lei.
Potrivit calculelor făcute de economişti, dintr-un salariu minim, 595 de lei lună pe lună se duc la sistemul public de pensii, iar românii se aleg cu o pensie de de aproximativ 1.260 lei. La un salariu brut de 8.000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia unui român va fi de 2.500 de lei.
Românii care vor să vadă când se pot pensiona trebuie să intre pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice și să completeze data naşterii şi sexul. Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare
După realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie. Românii pot cere și recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau