Doar 125 de autoturisme electrice înmatriculate în Moldova, în acest an
Dimensiune font:
* moldovenii au achiziționat, în septembrie, doar 739 de autoturisme noi, reprezentând 4,5 la sută din totalul achizițiilor efectuate la nivel național * numărul autoturismelor noi puse în circulație luna trecută a scăzut cu peste 27% în regiunea Moldovei, în condițiile în care, la nivel național, cifrele s-au înjumătățit! * au crescut, în schimb, înmatriculările de mașini second-hand
Numărul locuitorilor din cele 6 județe ale Regiunii de Nord Est care și-au cumpărat, în acest an, autoturisme electrice a ajuns la 125, ceea ce reprezintă sub 5 la sută din numărul total de astfel de vehicule achiziționate la nivel național.
Recordul îl dețin ieșenii, cu 63 autoturisme electrice înmatriculate în acest an, urmați de cei din Suceava – 22, Bacău – 20, Neamț - 14 (8 doar în septembrie), Botoșani și Vaslui – câte 3.
De altfel, moldovenii nu excelează nici la capitolul autoturisme noi, aceștia achiziționând, luna trecută, de exemplu, doar 739 de unități, reprezentând 4,5 la sută din totalul achizițiilor efectuate la nivel național. De fapt, numărul autoturismelor noi puse în circulație luna trecută a scăzut cu peste 27% în regiunea Moldovei, în condițiile în care, la nivel național, cifrele s-au înjumătățit!
De remarcat doar scăderile importante înregistrate pe piața auto din Botoșani, unde, în septembrie, au fost achiziționate doar 30 de autoturisme noi, județul situându-se la coada clasamentului național, după Sălaj și Giurgiu, dar și faptul că numărul autoturismelor second-hand înmatriculate în cele 6 județe ale regiunii a crescut spectaculos în prima lună de toamnă, ajungând la 6.102.
9.750 de cereri în Programul Rabla Plus
Numărul autovehiculelor electrice şi hibrid ce urmează a primi finanţare în acest an prin Programul Rabla Plus este estimat la 12.000, faţă de cele 3.550 de unităţi înregistrate în 2020, potrivit datelor prezentate, ieri, de către vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Ion Vasile. „Bugetele au crescut de la an la an. Dacă în 2019 au fost finanţate 1.700 de autovehicule electrice şi hibrid, în 2020 au fost finanţate 3.550, iar anul acesta estimăm undeva la 12.000 de autovehicule. Până acum sunt înscrise 9.750 de cereri pentru autovehicule electrice şi hibrid”, a precizat acesta.
Reprezentantul AFM a adăugat că un alt program important se referă la dezvoltarea infrastructurii ce cuprinde staţii de încărcare a maşinilor prietenoase cu mediul.
În Programul Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete: 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.
Totodată, persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.
De asemenea, cuantumul finanţării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar persoanele care doresc să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predau o maşină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau