PROMOVAREA DEZVOLTĂRII LOCALE PRIN INTERMEDIUL TURISMULUI SUSTENABIL

Dimensiune font:

| 11-07-2023 15:49

 

 PROMOVAREA DEZVOLTĂRII LOCALE PRIN INTERMEDIUL TURISMULUI SUSTENABIL

Începând cu luna august a acestui an, județul Neamț va avea două comune care și-au asumat dezvoltarea unei strategii de dezvoltare turistică, precum și existența a două platforme online de comunitate, unde toate informațiile relevante pentru turiști, despre acele comunități, să fie centralizate și prezentate turiștilor într-o manieră integrată. Este vorba despre comuna Războieni – platforma războieni.ro și comuna Tazlău – platforma patrimonio.ro.

Pentru comunitatea Războieni, în 27 iunie a avut loc închiderea unei serii de activități având rolul de a dezvolta, dar mai ales de a (re)descoperi potențialul turistic pe care această localitate cu o deosebită rezonanță istorică îl deține.

Proiectul „Promovarea dezvoltării locale prin intermediul turismului sustenabil”, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și implementat de către Asociația Centrul de Resurse Re-Start, asociație care și-a propus ca prin activitățile întreprinse să contribuie la cunoașterea, re-descoperirea și dezvoltarea sustenabilă a satului românesc.

Proiectul face parte dintr-o inițiativă de redescoperire identitară a patrimoniului local, în special în mediul rural, și de  includere a acestui patrimoniu în circuitele regionale, de promovare a unui mix de experiențe pentru vizitatorii județului și, de ce nu, chiar de a atrage punctual turiști interesați de acest tip de locații și a-i încuraja să exploreze zona la pas, liniștit, într-un itinerariu care să cuprindă cadrul natural, istoria locului și încărcarea spirituală, cât și experiențe culinare locale.

Astfel, prin Strategia de dezvoltare și promovare a turismului din comuna Războieni, elaborată în cadrul proiectului, se propun două scenarii de dezvoltare și anume: 

1. "O destinație culturală și istorică": Restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și a elementelor de patrimoniu local, printre care la loc de cinste se află Ansamblul Mănăstirii Războieni; Crearea unui muzeu local; Organizarea de evenimente culturale și tradiționale; Promovarea circuitelor turistice culturale în zonă și integrarea obiectivelor de interes turistic din localitate în aceste circuite;

2. "Turism rural și ecologic": Dezvoltarea de puncte de atracție turistică și infrastructură de cazare (pensiuni agroturistice, puncte gastronomice locale); Amenajarea traseelor de drumeție și ciclism; Promovarea produselor și serviciilor locale – Între care și locația activității de finalizare a proiectului: @Bunătăți din Livezile Ursului; Protejarea și conservarea mediului înconjurător.

Aceste două scenarii oferă perspective diferite asupra dezvoltării turistice a comunei Războieni, dar implementarea de soluții și inițiative specifice ambelor scenarii ar putea fi soluția potrivită pentru reinventarea turistică a acestei localități în scopul creării unui mix diversificat și atrăgător pentru turiști.

De ce Comuna Războieni?

Viziunea care stă la baza strategiei de dezvoltare turistică este aceea de a transforma comuna Războieni într-o destinație turistică autentică și diversificată, recunoscută pentru patrimoniul său cultural, peisajele pitorești și ospitalitatea locuitorilor săi. Prin acțiunile întreprinse, ne-am propus să contribuim la dezvoltarea turistică a acestei localități într-un mod sustenabil, respectând mediul înconjurător și aducând beneficii durabile pentru comunitatea locală.

Rezultatele atinse în cadrul proiectului sunt:

• Elaborarea „Strategiei de dezvoltare şi promovare turistică a comunei Războieni, judeţul Neamţ”

• Lansarea unei platforme online pentru promovarea și dezvoltarea turismului la nivel local, având integrate și elemente de interactivitate cu publicul (de tip interviu/chestionar).

• Desfășurarea a 4 activități de dezvoltare a responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă (o campanie de plantare de puieți, explorarea patrimoniului cultural imaterial și istoric, ecologizare și cunoașterea traseelor și obiectivelor cu potențial turistic în localitate) cu 60 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorghiu” din Războieni

• Parteneriat încheiat între Asociația Centrul pentru Resurse Re-Start și parteneri sociali și instituții publice din comunitatea locală: Primăria Comunei Războieni, Școala Gimnazială „Constantin Virgil Gheorgiu” din Războieni, Biblioteca Comunală Războieni, Mănăstirea Războieni, Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Gârcina.

Considerăm că pentru implementarea cu succes a unei strategii de dezvoltare turistică este esențial ca tinerii și copiii din acea comunitate să re-descopere identitatea locală a ținutului în care s-au născut, valorile locale și modul unic în care acestea se reflectă în comunitatea lor de origine, atât pe baza mărturiilor istorice, cât mai ales pe baza exemplelor vii, din teren. Să înțeleagă astfel importanța dezvoltării locale și să descopere ce îi atrage în comunitatea din care provin și ce ar dori să schimbe pentru ca locul natal să devină unul preferat în raport cu altele. Pentru a acționa în prealabil și a ști către ce soluții să se îndrepte în drumul lor către un rost și, pentru a deveni viitori antreprenori și artizani ai dezvoltării locale sustenabile.

În martie 2023, 63 de copii de la Școala Gimnazială „C. V. Gheorghiu”, au plantat cu răbdare și apreciere pentru localitatea lor, 26 de puieți de stejar. Acțiunea de plantare s-a desfășurat în cadrul Parcului Monumentului eroilor de la Valea Albă-Războieni, și a fost una simbolică, marcând începutul unor acțiuni de plantare pe care noi, Asociația Centrul de Resurse Re-Start, în calitate de organizatori, ne-am propus să o multiplicăm aici anual, prin sprijinul acordat într-un mediu de colaborare deschis și ideal, de către: Primăria Comunei Războieni, Școala Gimnazială „Constantin Virgil Gheorghiu”, Direcția Silvică Neamț, prin Ocol Silvic Gârcina. 26 de arbori de stejar vor crește de acum falnici și deși, cinstind memoria înaintașilor și comemorând acestui loc și mulți eroi care în bătălia de la Valea Albă, din anul 1476 - 26 iulie, sub sceptrul domnitorul Ștefan cel Mare, au ținut piept trupelor otomane conduse de sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

În aprilie 2023 am vorbit despre patrimoniul cultural imaterial transmis între generații: despre păstrarea şi conservarea acestuia pentru a asigura un viitor sustenabil comunităţii şi generaţiilor viitoare! Astfel, am reușit să ne aliniem cu activitatea Școlii Gimnaziale „C.V. Gheorghiu” Războieni din Săptămâna Verde și să organizăm, împreună, atelierul cu titlul „Moștenirea patrimoniului cultural imaterial - transfer de cunoștințe între generații: Redescoperirea Șezătorii”. Am vorbit despre semne cusute, despre ii, despre portul popular și despre semnificația simbolurilor încifrate în aceste capodopere populare a căror valoarea a fost recunoscută de curând și consemnată oficial în patrimoniul universal al umanității.

Periodic am inițiat acțiuni de ecologizare și am avut grijă să mergem să vedem și stejarii plantați în martie, să verificăm dacă au prins rădăcini puternice în Parcul Monumentul Eroilor din Războieni. Ne-am bucurat să-i vedem pe majoritatea că au intrat în vegetație și ne-am promis că îi vom revizita periodic.

„Ce ați spune astăzi ca voi să ne fiți nouă ghizi în turism?” Așa am început întâlnirea din mai, la școala din Războieni. Printr-un sondaj spontan aplicat elevilor din clasele IV-VIII ale Școlii Gimnaziale „C. V. Gheorghiu”, puțin peste 60% dintre ei fuseseră la Monumentul de la Dealul Crucii. Aceștia, împreună cu dl bibliotecar Dan Lupei, ne-au fost ghid nouă, colegilor și cadrelor didactice, în a cunoaște mai bine împrejurimile! În cadrul acțiunii, am avut ocazia să îmbinăm utilul cu plăcutul. Să ecologizăm, în timp ce ne plimbăm! Fiecare copil și-a luat armura de ecologist și s-a întrecut cu propriul spirit civic în a lăsa locul prin care trece mai curat! Elevii au înțeles că parcursul unui deșeu nu se încheie atunci când îl aruncăm, că este depus conform sau nu, aducând poluare și disconfort în natură, el continuă să existe cu mult după și e nevoie de tot atâta energie în a-l elimina, cât a fost și în a-l produce. Plăcutul activității a constat în plimbarea pe ulițele satului și prin pădurea tânără, deasă și răcorosă, de foioase. Potecile de aici sunt tihnite, sunt însoțite de un strat dens de humus, numai bun pentru a simți pașii prin pădure ca pe un covor de aer și a-ți dori să iei o pauză bine meritată din tot cotidianul.

Pentru a exemplifica importanța susținerii inițiativelor și bunelor practici de la nivel local, s-a ales ca locație pentru desfășurarea evenimentului de închidere a activităților cu grupul țintă din cadrul proiectului, din 27 iunie a.c., o afacere locală denumită sugestiv „Bunătăți din Livezile Ursului”. Afacerea este o ilustrare practică a dorinței unui tânăr din Războieni de a investi timp și suflet într-o afacere în satul natal și astfel de a dezvolta gradul de ospitalitate la nivel local dar și de a îmbogăți oferta turistică în această zonă a județului Neamț. Tânărul antreprenor Mihai Ursu şi-a propus înfiinţarea unei plantaţii mixte de produse bio în localitatea Valea Albă, comuna Războieni, judeţul Neamţ, şi chiar a reuşit, devenind un reper local pentru cine își dorește un moment de autentică relaxare și delectare cu bunătăți autohtone.

 Activitățile descrise mai sus nu pot schimba prin ele însele o comunitate! Dar corelate cu un plan bine chibzuit, cu o analiză-diagnostic corectă, cu niște etape clare de parcurs și niște indicatori simplu de urmărit, pot constitui un pas esențial în a transforma o comunitate, sau așa cum ne place nouă să spunem: de a o RE-STARTA!

  

 

 

Pentru detalii suplimentare:

Asociația „Centrul de Resurse RE-START”,

tel.: 0730216053, e-mail: resursecentru@gmail.com

 

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin

 

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020!

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Șeful Casei de Pensii anunță recalcularea pensiilor: Urmează majorări de aproximativ 1.000 de lei, până de Paște
11/04/2025 22:55

Vesti bune pentru aproximativ 130.000 de pensionari cu venituri minime. Urmează o a treia recalculare a pensiilor. Mai exact, angajatii sistemului national de pensii lucrează acum la recalcularea dosarelor de ...

Burduja: Energia nucleară contribuie direct la protejarea sănătății românilor
11/04/2025 18:38

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat vineri că Romania participă la un proiect european major dedicat dezvoltării energiei nucleare, pentru care a fost aprobată săptămana aceasta scrisoarea de ...

Lotul 2 al autostrăzii dintre Pașcani și Suceava va fi construit de firma românească Spedition UMB
11/04/2025 18:27

Lotul 2 al autostrăzii Pascani – Suceava va fi realizat de Spedition UMB, a anuntat vineri Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, intr-o postare publică. Tronsonul are o lungime de 29 de kilometr ...

Imobiliare: De ce să cumperi un apartament într-un bloc comunist și nu într-un ansamblu rezidențial?
11/04/2025 15:15

 Există o mare dilemă pe piata imobiliară. Ce să alegi: să cumperi un apartament intr-un bloc vechi sau să cumperi un apartament in noile ansambluri rezidentiale? O mică paranteză.  În ...

Prăbușire pe piața imobiliară din România. Zonele care au înregistrat scăderi dramatice, potrivit unei noi analize
11/04/2025 15:03

În Bucureşti au fost tranzacţionate peste 11.200 de case şi apartamente in primele trei luni din acest an, in scădere cu 5,4% comparativ cu primul trimestru din 2024, in timp ce in Ilfov s-au vandut 1 ...

România va construi 26 de fabrici de reciclare cu o finanțare de circa 675 milioane de lei
11/04/2025 14:21

  Romania va beneficia de construirea a 26 de unităti de reciclare, finantate prin Planul National de Redresare si Rezilientă (PNRR), cu un buget total de 674,75 milioane de lei, a anuntat vineri Admini ...

Viitorul industriei asigurărilor va fi marcat de tehnologie, în special de digitalizare și AI
11/04/2025 13:58

Reprezentantii principalelor companii de asigurări, atat din Romania cat si de pe plan international, isi exprimă angajamentul ferm pentru investitii in digitalizare, conform concluziilor a două cercetări s ...

Vești proaste de la BNR: Deficitul de cont curent a crescut cu 85% / Datoria externă totală a crescut până la 208,28 miliarde euro
11/04/2025 13:42

Contul curent al balanţei de plăţi a inregistrat, in primele două luni din 2025, un deficit de 4,8 miliarde euro, in creştere cu aproape 85% comparativ cu deficitul de 2,6 miliarde euro din aceeaşi perioa ...

Rata inflației la nivel anual a scăzut în luna martie 2025, atingând nivelul de 4,86%
11/04/2025 10:52

În luna martie 2025, rata anuală a inflatiei a inregistrat o scădere, ajungand la 4,86%, fată de 5,02% inregistrată in februarie, potrivit datelor comunicate vineri de Institutul National de Statistic ...

Valoarea medie a câștigului salarial net a ajuns la 5.351 lei în luna februarie 2025
11/04/2025 10:44

  În luna februarie 2025, salariul mediu net din Romania a ajuns la 5.351 lei, marcand o crestere de 23 de lei fată de ianuarie, ceea ce echivalează cu un avans de 0,4%, potrivit datelor publicate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei