Se schimbă legea pentru firmele din România cu mai mult de 10 angajați! Este obligatoriu pentru toți antreprenorii
Dimensiune font:
Se schimbă legea pentru firmele din România cu mai mult de 10 angajați! Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a luat o decizie importantă privind obligațiile firmelor cu mai mult de 10 angajați, inclusiv cele din sectorul vegetal și zootehnic. Fermele și alte afaceri care depășesc pragul de 10 angajați trebuie să încheie contracte colective de muncă. Este obligatoriu pentru toți antreprenorii.
Se schimbă legea pentru firmele din România cu mai mult de 10 angajați!
S-a dat ordin de la ITM pentru toate firmele din România care au mai mult de 10 angajați. Conform noii legi, firmele cu peste 10 angajați, chiar și cele din sectorul vegetal și zootehnic, au obligația de a încheia contracte colective de muncă. Este obligatorie încheierea unui contract colectiv de muncă între angajator și salariați sau între reprezentanții salariaților. Acest contract trebuie să stabilească clauze referitoare la condițiile de muncă, salarizare și alte drepturi și obligații care derivă din raporturile de muncă.
Ponturi pentru antreprenorii aflaţi la început de drum. Ce faci când porneşti de la zero într-o afacere
De asemenea, au fost stabilite și regulile de înființare a unui sindicat. Un sindicat poate fi înființat de cel puțin 10 salariați din aceeași unitate sau de cel puțin 20 de salariați din unități diferite, dar din cadrul aceluiași sector de activitate. ITM a informat angajatorii, salariații și toate persoanele interesate că persoanele care ocupă funcții de conducere și care asigură reprezentarea administrației în raporturile cu angajații sau care participă la luarea deciziilor la nivelul unității nu pot fi alese ca reprezentanți ai angajaților sau lucrătorilor.
Cert este că firmele cu peste 10 angajați sunt obligate să încheie contracte colective de muncă, conform unei decizii recente a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Aceasta se aplică și angajatorilor din sectorul vegetal și zootehnic.
Lege nouă pentru angajatorii și angajații români
Până în 2026, transparența salarială trebuie să devină obligatorie, adică angajații trebuie să știe de la început ce salariu vor primi, ce posibilități de promovare au sau ce salarii au ceilalți colegi care lucrează în același domeniu. Angajaţii vor avea dreptul să știe cum sunt plătiţi raportat la alți colegi.
Noua lege îi obligă pe angajatori să comunice candidaților, încă din etapa de anunț de angajare, nivelul salarial sau intervalul salarial al postului. Această transparență financiară va facilita negocierile salariale și va asigura o mai mare corectitudine în procesele de recrutare. O noutate este aceea că salariații vor avea dreptul de a primi informații despre nivelul propriului salariu și nivelurile salariale ale colegilor care lucrează pe poziții similare. Aceste informații vor fi furnizate la cerere, iar angajatorii vor trebui să răspundă într-un termen nu mai mare de 2 luni.
Prin noua lege, contractele individuale de muncă nu vor mai putea include clauze de confidențialitate privind salariile. Noua lege le va oferi salariaților români mai multe drepturi. Angajații vor avea dreptul sa stie care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii, vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii și vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare. Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial.
O altă lege valabilă pentru angajatori este să încheie contracte de muncă colective, dacă au peste 10 angajați. Noua măsură este valabilă și pentru firmele din sectorul vegetal și zootehnic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau