Veste URIAȘĂ pentru români: Salariul MINIM în România ar urma să fie 60% din salariul mediu, conform unei decizii a UE
Dimensiune font:
Salariul minim european va fi stabiit cel mai probabil, la un nivel de 60% din salariul mediu net pe economie din fiecare stat membru, a declarat marți Claudia Sofianu, partener EY România. Asta ar însemna că dacă se aprobă o astfel de inițiativă, salariul minim net ar trebui să fie 1.920 de lei.
„Salariul minim european ar însemna un salariu de referinţă pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene. Este greu de crezut că se va stabili o sumă, o valoare anume, ținând cont de diferențele dintre țările membre, însă intenţia este de a stabili un cadru, o formulă de calcul şi alinierea statelor membre”, a declarat marți Claudia Sofianu, partener EY România în cadrul departamentului de asistență fiscală și juridică, conform Mediafax.
În noiembrie 2019, salariul mediu net în România a fost de circa 3.200 de lei net, în vreme ce salariul minim net pe economie era de 1.160 de lei, circa 36%. Ca să ajungă la 60% din salariul mediu net pe economie, salariul minim net din România ar trebui să fie majorat cu 760 de lei şi să ajungă la 1.920 de lei net.
"Anul trecut, fostul vicepreședinte al Comisiei Europene stabilea un cadru de referință de 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru, iar în contextul noii președinții a Comisiei Europene și a declarațiilor noului comisar pentru ocuparea forței de muncă (luxemburghezul Nicolas Schmit, din partea Partidului Socialiștilor Europeni - n.red.), acest lucru pare din ce în ce mai ancorat în angajamentele Comisiei Europene de a opri exodul forței de muncă dinspre est spre vest", a mai spus Sofianu.
În prezent sunt încheiate în economie peste 1,3 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim brut de 2.230 lei şi peste 300.000 de contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim de 3000 lei, circa 26% dintr-un total de aproximativ 6,4 milioane de contracte de muncă.
"Lipsa forței de muncă în România ca angajatori o simțim cu toții, întrebarea este ce trebuie făcut sau ce putem face ca să păstrăm lucrătorii în România să-i păstrăm motivați. Aș adăuga pe listă pensia ocupațională, implementarea unei alte directive europene, care creează o pensie ce poate fi remunerate de angajator pentru angajații săi", a mai spus Claudia Sofianu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau