Alegeri după tehnocraţie – şansa pentru o sănătoasă Românie!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
O recentă ştire pare a fi scăpat vigilenţei presei, preocupată prea mult de politicul mioritic, de doi lei, şi cancanuri de joasă calitate – aşa cum e şi lumea vedetuţelor la care se referă.
Eu, unul, cred că această ştire oferă imaginea exactă a ceea ce se întâmplă azi în ţara noastră, că ar trebui să ne cutremure, iar pe scena politică ar trebui să urmeze un tsunami care să măture pe toţi ce vinovaţi de această stare.
Stare recunoscută de către una dintre cele mai competente persoane în domeniu, anume şeful Colegiului Medicilor din România:”suntem într-o situaţie tragică. Când va trece pandemia, trebuie să găsim şi nişte vinovaţi, nu numai moral, ci şi penal, pentru că au fost făcute greşeli” (apropo, dovadă că se lucrează intens la muşamalizarea adevărului este „pierderea” ştirii ce conţine şi acest pasaj, la scurt timp după apariţie!!!)
Revenind la prima ştire semnalată, concret, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat o întâlnire cu reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a analiza cauzele dezastrului epidemiologic din România.
Pentru cei care nu ştiu, INSP este una şi aceeaşi instituţie de bună credinţă care a propus, recent, o măsură ce se impunea, respectiv carantinarea Bucureştiului şi a zonei Ilfov, dat fiind depăşirea ratei de infectare de 15 la mie, măsură neagreată politic şi, ca urmare, respinsă, deşi specialiştii susţin că „avem un număr enorm de mare de decese evitabile, România devenind un exemplu negativ la novel internaţional, rata scăzută a vaccinării regăsindu-se în spitalele supraaglomerate”. Despre situaţia critică din ţara noastră a scris și Euronews, care „a subliniat că sistemul sanitar este copleșit din cauza numărului mare de pacienți Covid nevaccinați”.
Dacă cineva se mai îndoieşte că în România ar fi un dezastru epidemiologic, iată situaţia ultimei perioade: la indicatorul număr de decese covid-19/raportat la un milion de locuitori, pe 28 septembrie, ţara noastră se afla pe locul 8 în lume; dar politicienii nu s-au lăsat, au perseverat în inacţiune sau în acţiuni haotice, triumfaliste şi de ochii lumii, aşa încât pe 12 octombrie ocupam poziţia secundă, iar pe 14 octombrie, prima poziţie pe plan mondial!!!
Dacă cineva se mai îndoieşte că guvernanţii nu mai sunt în stare să guverneze, să facem o comparaţie. În 2020, până pe 14 martie, erau confirmate 102 (o sută două) cazuri de infectare cu covid; două zile mai târziu, s-a instituit starea de urgenţă, asta după ce, în perioada 2-6 martie, fuseseră interzise manifestările publice sau private; la finele aceleiaşi luni, înregistrând peste 600 de infectări, municipiul Suceava intră în carantină. În 2021, la jumătatea lui octombrie, se contabilizează şi peste 16.000 cazuri zilnice de infectare, peste 400 de morţi, peste 1.700 internaţi în secţiile ATI; rata de pozitivare este uriaşă – peste 29 la sută; rata de infectare a sărit de 16 în Bucureşti şi de 17 în Ilfov. Nicio stare de urgenţă sau alertă, nicio carantină!!!
Nu demult, chiar locatarul principal de la Cotroceni, referindu-se tot la cele ce se întâmplă în domeniul sănătăţii, a făcut o afirmaţie deosebit de gravă, anume că „statul a eşuat”! A făcut-o cu seninătate, ca şi cum el ar fi căzut din Lună şi nu ar reprezenta o parte din conducerea statului; a făcut-o cu seninătate, ca şi cum nu el, în două mandate, a iniţiat un singur proiect, „România educată”, şi acela amânat pentru la anul; a pune educaţia mai presus de sănătate duce la rezultate precum cele de acum!
Eu aş fi şi mai precis, nu statul – noţiune abstractă – a eşuat, ci clasa politică. Aşadar, soluţia ar fi, cel puâin până la ieşirea din pandemie, un guvern de tehnocraţi (dacă nu se găsesc la noi, pot fi importaţi) şi, apoi, alegeri anticipate. Dar condiţionate (pentru obţinerea unei majorităţi reprezentative şi legitime), prin obligarea tuturor românilor peste 18 ani de a merge la vot. În prezent, sunt 32 de ţări în lume în care se procedează aşa, dintre care 6 în UE; şi despre Belgia sau Luxemburg, de exemplu, nu poate spune nimeni că nu ar fi exemple de civilizaţie şi democraţie...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau