Ei au câștigat. Noi vom pierde?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Dacă ar fi să evaluăm cifrele înregistrate la scrutinurile comasate de acum două săptămâni din punctul de vedere al relației politicieni-votanți, situația ar fi cam aceeași cum rezultă după fiecare prezență la urne. Zeci de mii de politicieni au câștigat – de la poziții modeste (dar foarte profitabile pentru băieții deștepți) precum consilieri locali, continuând cu acelea de primari ori președinți de consilii județene și culminând cu acelea de europarlamentar, în care se poate spune că te-ai căpătuit pe viață (salariu 7.853 euro, pensie – 5.497 euro). În schimb, circa 19 milioane de români (dintre care 50% au avut suficiente speranțe pentru a merge să utilizeze ștampila) au început deja să se întrebe dacă toate promisiunile și angajamentele electorale vor fi respectate. Doza de pesimism este în creștere, dat fiind că sistemul politic scârție: pe de o parte, nu a putut asigura publicarea rezultatelor nici după două săptămâni, pe de alta – imediat după sigilarea urnelor, a fost dezgropată securea războiului & instabilității. Ar mai fi de amintit că aproape un milion de voturi au fost anulate: dacă ar fi fost valide, atîtea voturi puteau schimba destul de mult clasamentele; nule fiind, echivalează cu un vot de blam suficient de mare pentru a pune pe gânduri clasa politică.
Dacă este să judecăm rezultatul alegerilor de pe 9 iunie după criteriul alianțelor, învingătoarea la europarlamentare este, fără îndoială, cea dintre PSD și PNL, cu aproape 49 % din voturi (următorul clasat are sub 15) și 19 mandate. Dacă e să „desfacem” această alianță, sesizăm că PSD va avea 10, PNL – 8, unul revenind PUSL (de unde întrebarea ce caută acest partid pe lista celorlalte două?). Față de precedentele alegeri, PSD a cîștigat 2 (incluzându-l și pe cel ”făcut cadou”), iar PNL a pierdut 2. Celelalte două alianțe fie au avut un rezultat catastrofal în sine și raportat la cel de acum 5 ani – ADU – cu 8,71% și 3 mandate – față de 28% și 10 mandate, fie mult mai slab decât cel din sondaje – AUR, cu 14,9 % (6 mandate), față de 17-20 (chiar 30)% prognozate. În Parlamentul European vor mai ajunge în mod surprinzător, și reprezentanți ai UDMR (voi reveni asupra misterului rezultatelor acestui non-partid), și în mod jenant, al unuia bun doar de gură, precum și un independent.
Dacă e să evaluăm situația „cântărind” fiecare partid în parte, neîndoielnic se detașează PSD, care a câștigat mai mult de jumătate dintre mandatele de primar (peste 1.600, față de următorul clasat, PNL – peste 1.100) și 25 de consilii județene, cu 5 mai mult ca în 2020, pe când PNL a pierdut, față de același an, 4, rămânând cu 12. Continuând comparația, social-democrații au înregistrat o creștere a numărului de votanți, precum și a procentului privind votul popular, pe când la liberali se constată o ușoară scădere. Însă, prilej de meditație, rezultatele însumate ale celor două formațiuni politice sunt sub cele consemnate în alegerilor locale din 2012, când PSD și PNL formau Uniunea Social-Liberală. Care Uniune, amintesc, a protestat la încercarea guvernului de atunci de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare, considerând-o neconstituțională...
Rămânem cu ochii pe scena politică. Este interesant - și important! – dacă va rezista Coaliția Națională pentru România, dar și alianța dintre trei formațiuni din opoziție.
Unul dintre partide clama, imediat după alegeri, că „au câștigat românii”. De e sau nu așa, vom vedea în perioada următoare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau