Julien sau jocu cu mandatu în nisip
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Între Napoleon şi Julien sunt multe asemănări, dar şi deosebiri. S-ar putea să mă întrebaţi cine e Julien, dar las lucrurile în suspans, fiind sigur că vă veţi da seama pe măsură ce veţi parcurge rândurile ce urmează.
Ţinând cont de origine şi nume, Napoleon putea fi considerat corsican/italian (insula pe care s-a născut a fost cedată Franţei cu un an înainte de naşterea sa, iar numele său iniţial era Napoleone di Buonaparte). Despre cel cu prenumele Julien, căpătat în urma lecturării unei cărţi « Roşu şi negru », unde « eroul » inspirator era tipul perfect al arivistului, de către cea care i-a dat viaţă, să nu credeţi că e francez ; frspre el circulă tot soiul de alegaţii privind originea, argumentate inclusiv prin preocupările susţinute ale personajului pentru minorităţile naţionale, regăsite şi în declaraţii de genul «vom fi mereu preocupaţi ca maghiarii din România să trăiască aici în pace şi armonie» ; «Dezrobirea rromilor nu a luat neapărat sfârşit la nivel social» ; întânim aşa ceva chiar recent, când insul subliniază că «este nevoie rapidă formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităţilor naţionale». Judecând lucrurile etimologic, csalos înseamnă, în limba maghiară, înşelător...
Poate ultima propoziţie să explice prăpastia dintre declaraţia personajului de pe 6 octombrie a.c. : «am fost premier, dar acum nu îmi pun problema asta. Am responsabilităţi în Parlamentul European», şi cea făcută cinci zile mai târziu, când anunţă că el este propunerea USR pentru funcţia de premier !!! Mai rar aşa consecvenţă...Şi, pe aşa secetă de propuneri din partea tuturor celorlalte formaţiuni politice, locatarul de la Cotroceni i-a dat (gurile rele spun că la cacealma) un mandat, să se joace cu el maximum 10 zile. Personajul şi-a luar treaba în serios, a convocat consultări pentru formarea unei majorităţi (inclusiv cu...minorităţile), numai că a suferit un eşec total. Dar Julienul autohton, aidoma personajului din cartea amintită, nu se lasă, şi face un guvern numai din pariduleţul său (rezultat prin fuziunea a două partiduţe), dând de înşeles că el ar fi dispus a conduce, deşi USR a luat doar 15 la sută la alegerile unde au fost prezenţi doar 31 la sută dintre posibilii votanţi !
După prima sa domnie, Napoleon a fost exilat pe insula Elba ; după ce a deţinut, un an şi ceva, funcţia de prim-ministru (căpătând supranumele de « premierul-zero), Julien s-a exilat, săracu, tocmai la Bruxelles, europarlamentar, ba chiar preşedinte al celui de-al treilea grup (ca mărime) din legislativul european. Funcţie din care şi-a dat trecent demisia, chipurile pentru a se putea ocupa mai mult de partiduleţul al cărui proaspăt lider este. În realitate, el era tot mai contestat în grupul cu pricina, unde circulau zvonuri privind posibilitatea unor alegeri interimare şi înlăturarea personajului. După exil, Napoleon a revenit în triumf, măcar pentru 100 de zile. Rămânând, formal, exilat în P.E., Julien şi-a trăit visul de triumf aproape 10 zile. Mare diferenţă, dar pe cât se poate de normală !
Deplâng faptul că, în loc să încerce formarea unei majorităţi (eventual a unui guvern de uniune naţională, sau chiar de tehnocraţi), Julien s-a căciulit, cerând sprijin de la minorităţile naţionale, şi a început a flutura pomeni precum Ceauşescu în decembrie 89, promiţând reducerea TVA la energie de la 19 la 5 la sută, reforme în justiţie, aderarea la Spaţiul Schengen, eliminarea pensiilor speciale etc., fără a şi indica surse bugetare necesare. În cele din urmă, a «desenat», pe nisipul în care s-a jucat, şi un guvern, cu nume de specialişti celebri, precum Năsui, Pălărie, Drulă. Prună I, Prună II, Fălcoi sau Chichirău, pe care îl va prezenta, azi, Parlamentului. Reacţia legislativului, până la finele lunii, va consta în hohote de râs şi maximum 70 de voturi (mai puţine decât membrii USR). După care, locatarul de la Cotroceni va veni o nouă propunere (2 personaje cu iniţiala B şi una cu C sunt în cărţi), şi vor mai trece zece zile, în care pandemia va face noi ravagii...Cât despre Julien, dacă vă mai interesează, se va întoarce, cu coada între picioare, la Bruxelles, la munca istovitoare de europarlamentar, pentru care se primeşte, într-un mandat de 5 ani, circa 1 milion de euro !
P.S. : După acest succes răsunător, partidul lui Julien va cunoaşte mişcări centrifuge, partizanii lui Barna abia aşteptând ; acelaşi lucru este de aşteptat în PNL, cu fidelii lui Orban.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau