Manipulatori & neprofesioniști
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Asistăm, din ce în ce mai mult, la mixarea a două fenomene, ambele cu consecințe extrem de negative: pe de o parte, utilizarea propagandei și dezinformării, în scopul inducerii sentimentului de nesiguranță și a destabilizării; pe de a alta, a deprofesionalizării tot mai accentuate a mass-mediei.
Am să încep cu cel din urmă fenomen. Cât de îndepăratat pare a fi anul 2009, când, pentru prima oară, reprezentanții a peste 20 de asociații și instituții, prezenți la cea de a treia reuniune a Convenției Organizațiilor de media, s-au pus de acord privind un set de reguli ce are șanse să fie asumat de întreaga piață mass-media. În principal, era vorba de un Cod deontologic unic și de Certificatul de bune practici jurnalistice. A trecut vremea și praful a acționat: s-a așternut peste toate speranțele de la acel moment...
În momentul de față, bariera dintre mass-media, atâta cât mai există, și feluritele entități de pe internet aproape că nu mai există; de asemenea, a dispărut și granița dintre real și imaginar în ceea ce privește știrile, indiferent că este vorba de unul sau altul dintre segmentele amintite. Așa încât, din combinarea celor două zone, s-a născut o pe cât de nouă, pe atât de nocivă categorie, aceea a manipulatorilor neprofesioniști. Care au norocul de o audiență (mare și crescândă), aflată sub semnul tragi-comic al binomului din expresia ce sintetizează o întâlnire între un hoț și un prost.
Iată, pentru ilustrare și edificare, câteva exemple.
Titlu: „Statul NATO care se pregătește de un război pe scară largă cu Rusia: au început să sape tranșee și buncăre„. Conținut: ” Ministrul polonez al apărării a propus construirea unei linii de buncăre defensive, tranșee și șanțuri pe granița cu Kaliningrad și Belarus”. Dovadă de manipulare: contradicția dintre titlu și conținut, cel din urmă clarificând că e vorba de o intenție. Dovezi de neprofesionalism: dezacordul dintre „statul” și ”au început„, utilizarea sintagmei ”buncăre defensive” (ca și cum ar exista și ofensive!), folosirea expresiei ”să sape...buncăre”(acestea trebuind edificate).
Titlu: ”Tudose anunță că România va trimite sistemul Patriot în Ucraina”. Conținut: ”Fostul premier Mihai Tudose afirmă că, în opinia sa, ”sunt argumente” pentru ca România să ofere Ucrainei sistemul său antiaerian Patriot”. Dovezi de manipulare: contradicția dintre afirmația din titlu și supoziția din conținut, precum și generarea de îngrijorare, prin sugerarea că țara noastră ar oferi singurul său sistem!
Titlu: ”Simona Halep se lasă de tenis și își urmează visul”. Subtitlul aproape că anuleză titlul – ”Scenariul nu este imposibil, mai ales că sportiva din Constanța vrea neapărat să mai termine o facultate”, iar conținutul le anulează pe ambele, necuprinzând nici un element care să clarifice sau dezvolte afirmațiile.
Mai pe scurt, adică reproducând doar titlurile, alte câteva exemple de fake news sau propagandă: ”Guvernul israelian vrea să interzică creștinismul”; ”Praful saharian este o pulbere artificială otrăvitoare”; ”Băncile private (?!) nu dau credite românilor”; ”Persoanele vaccinate anticovid nu pot dona sânge”; ”UE va interzice repararea mașinilor mai vechi de 15 ani”; ”NATO a atacat Rusia cu căpușe lansate din Ucraina”...
Cu scop evident manipulator sau doar expresie a lipsei de profesionalism, știri precum cele citate trebuie citite cu maximă atenție și, cum îndeamnă un principiu de bază din presă, verificate din cel puțin trei surse.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau