Și totuși, există minuni!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Nu știu dacă o să mă credeți, până și mie îmi vine greu, parcă ține de paranormal...Și totuși, e adevărat.
Am citit, în ultima săptămână, numeroase reacții privitoare la subiectul acestor rânduri, haideți să-l numim generic ”planul S.” (de care m-am ocupat acum o săptămână, în editorialul ”Prin escrocherie, spre președinție?”), și, la un moment dat mi-am pus întrebarea: de ce niciunul dintre politicienii care reacționează în vorbe nu o face și în fapte, în sensul sesizării unei instituții abilitate ce să analizeze faptele și să ia măsurile cuvenite? Asta, în fine, după ce mă întrebasem de ce oare niciuna dintre instituțiile cu pricina nu intervine, atâta vreme cât există instrumentele autosesizării (în codul de procedură penală se arată că „organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291”). Ei bine, exact a doua zi după ce îmi pusesem prima întrebare, citesc două știri care, din titlu – „Un lider PNL a depus plângere penală la Parchetul General împotriva lui George Simion” și, respectiv „Partidul REPER a cerut Parchetului General demararea unei anchete urgente în cazul ”contractului” Simion” (considerat cea mai mare escrocherie post-Caritas - mă poate face să cred că unele ”minuni” sunt posibile!
În esență, sesizarea se referă la evidențe, care circulă deja în spațiul public, după cum urmează: colectarea datelor de contact și personale și folosirea lor pentru campania electorală, încălcându-se legislația privind protecția datelor și manipulându-se cetățenii prin dezinformare și înșelăciune; practicarea înșelăciunii (incriminată de Codul Penal – definită ca inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, cu scopul de a obține un folos patrimonial injust. Escrocheria rezultă și din prețul prezentat al locuințelor, mult sub cel de construcție, care ar trebui să fie cel puțin dublu față de 35.000 euro, de unde ar apărea o diferență de 35 miliarde euro, ce ar trebui achitată de la bugetul de stat, la care s-ar adăuga o sumă apropiată, reprezentând costurile terenurilor și infrastructurii. Și un alt punct este nerealist – promisiunea dobânzii zero pentru refinanțarea creditelor ipotecare fiind imposibilă. Concluzia sesizării este una sintetică, dar cât se poate de elocventă: „Această escrocherie numită contractul Simion este, de fapt, o minciună generalizată, prin care sunt mințiți cetățenii în schimbul accesării datelor personale ale lor”. Următoarea „minune” ar fi ca instituția sesizată să acționeze cu maximă celeritate, acum, iar nu după alegeri, când nu ar mai conta rezultatul.
Un fapt pozitiv constă în multitudinea vocilor care au luat atitudine față de subiect, de la Valentin Naumescu , profesor de relații internaționale la UBB Cluj-Napoca (autor al textului „Politica pentru proști”), la un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (ce acuză colectarea fără drept a datelor personale, imposibililatea punerii în aplicare a planului, nesancționarea candidatului la neîndeplinirea contractului și conchide că acest contract nu are nicio valoare legală), un fost președinte al Curții Constituționale („e o gogoriță”) și terminând cu al doilea om în stat, președintele Senatului („În opinia mea, planul Simion este mită electorală”).
Rămâne ca justiția – legată, sper, doar la ochi - să facă lumină și dreptate. Hic et nunc!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau