„Ajutorul acordat la timp, fără răsplată, înseamnă iubire și viață!”

download

Dimensiune font:

| 05-04-2023 20:33

 Dialog cu îndrăgitul logoped Georgeta Burlea

- O viață dedicată copiilor. Cum a început această călătorie întru binele oamenilor?

- Când Dumnezeu a făcut omenirea și tot ce mai înseamnă viață pe pământ, cu siguranță că s-a gândit și la viitorul ei, adică la copiii care sunt perpetuarea speciei umane. În adâncul sufletului, cred că Dumnezeu s-a gândit atunci să aleagă niște oameni cărora să le dea, chiar de la naștere, darul iubirii totale pentru copii. Poate, nu sunt sigură, dar privind în urmă, prin orificiul strâmt al unui tunel temporal, cred că am purtat în mine, în stare latentă, acest  DAR minunat pe care mi l-a dat Dumnezeu.

Copil fiind, am avut mereu o mare doză de seriozitate, maturitate și responsabilitate, având grijă de ceilalți copii din vecini, grădiniță și școală, inițiind și conducând diferite activități  artistice, ludice și de dezvoltare personală. Între doi pereți, puneam o masă care era scena, atârnam un cearșaf care reprezenta cortina, iar în fața mesei puneam un covoraș țărănesc pe care se așezau spectatorii”. Doamne, ce frumos era! Eram regizorul care ordona intrările în scenă, poeziile, soliștii, corul, dansurile. Mă gândeam și la stimulente, obținute prin donații”: fiecare spectator” trebuia să aducă ceva ce avea acasă, indiferent dacă era  o punguță de lapte praf, un pachet de biscuiți, halva, bomboane. Aveam structură de leadership, depășeam întotdeauna cadrul activității asumate de a învăța, aveam inițiativă și idei mobilizatoare, un stil  puțin nonconformist care atrăgea adepți. Aspectul s-a menținut în școala generală și liceu, finalizat până în clasa a XII-a cu premii. Nu întâmplător, în ultimii doi ani de liceu, după unele introspecții, am hotărât că activitate cea mai potrivită pentru mine era cea de profesoară de liceu.

- Care a fost momentul în care ați știut care va fi calea dvs?

- Momentul crucial, cu simbol de destin, a fost în timpul studenției - întâlnirea cu soțul meu, student la Facultatea de Medicină Generală, specializarea Pediatrie. În timpul prieteniei noastre, abordam și subiecte despre sănătatea, educația și creșterea copiilor. Ținându-ne de mână, stabileam că vom avea cel puțin doi copii, că vor fi hrăniți la sân și vom respecta tot ce învățam, fiecare în domeniul lui, despre sănătatea și educația lor. Acela a fost momentul ales de Dumnezeu de a ne întâlni și a ne contopi destinele! Eram doi tineri cu aceleași principii despre viață, studiu, muncă, responsabilitate și modestie, aspirații bazate pe autoevaluare corectă și puterea de sacrificiu. De atunci, încet-încet, am vrut să arăt că nu mă bazez doar pe calitățile pe care mi le dăruise Dumnezeu, care mi-au insuflat încrederea în propriile mele forțe, ci am adoptat o atitudine care să mă caracterizeze indubitabil. Am dorit să arăt că orice persoană poate fi ceea ce dorește să fie, contribuind la propria sa devenire, sprijinindu-se și pe calitățile native.

- Ce v-a adus cariera? Care au fost cele mai frumoase momente?

- Virtutea mea a fost munca desfășurată din pasiune și voință, dublată continuu de conștiința umană, profesională și dragostea pentru copii ! Beaudelaire, într-unul din minunatele sale poeme, îndemna ca fiecare om să se îmbete” după cum îi este felul. Felulmeu a fost și a rămas activitatea mea zilnică, de aproape 52 de ani! Să lași ceva în urma ta”, spunea Marin Burlea. Chiar și acum, după aproape cei cinci ani dureroși de la dispariția lui pământeană, sunt convinsă că atât eu, cât și el, nu am fi fost atât de împliniți professional dacă Dumnezeu nu ne-ar  fi oferit   această întâlnire ca debut al unui destin ales. Atunci când eu am descoperit, la soțul meu, atât de multe calități, dintre care cele  mai evidente fiind pasiunea pentru nobila profesie de medic pediatru și dragostea față de copii, am ales, în mod conștient și deliberat, să-mi asum rolul de susținător necondiționat al lui, eliberându-l de unele atribuții familiale care l-ar fi împiedicat să fie prezent  oricând alături de copiii în suferință. Unul din principiile mele de viață a fost acela că e mai bine să te consumi decât să ruginești, principiu  personal și asumat, dar, din păcate, actualmente, expirat și desuet! Cu toate acestea, eu am reușit să-mi fac numele profesional, să fiu iubită de copii și respectată de părinții lor. „Pedagogia grijii” a fost o constantă în comportamentul meu privitoare la educația propriilor copii, cât și a celor care urmau terapia logopedică.  

- Sunteți un specialist apreciat. Cu siguranță ați avut modele. Care au fost și ce ați preluat de la ele?

- La terminarea facultății, în același an, am  profesat, în județe diferite, într-un  mediul sărăcăcios, dar populat de oameni minunați, înțelepți, muncitori, cu simțul datoriei și al onoarei. Am înțeles și am simțit dragostea reciprocă dintre profesor-copil și medic-pacientul copil. Tot ceea ce am devenit pe parcurs a plecat de la acea etapă de exercițiu existențial, adevărata școală a vieții, în care am presărat semințele dragostei de copii, de profesie și am exersat forță interioară, voința de a-mi împlini visurile izvorâte din propriile mele aspirații. Nu pot afirma că am avut modele pe care le-am urmat din punct de vedere profesional, dar au existat modele pe parcursul anilor de studenție. Impresionată de nivelul științific, de prestanța și demnitatea multor cadre didactice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, aveam impresia că mi se oprește respirația când le salutam, cu maxim respect!  Doamnele profesor Rica Ionescu, Maria Pavel, Aurelia Fănuț, Oană Popârdă, Mihaela Mârțu, Maria Loghin, domnii profesorii Alfred Jeanrenaud, Eugen Stoleriu care mi-a condus lucrarea de licență și mulți alții mi-au fost modele profesionale. De la ei am învățat probitatea intelectuală și demnitatea cadrului didactic din mediul academic! Nu întâmplător am urmat toate etapele menționate de lege, susținând toate examenele pentru învățământ preuniversitar, inclusiv gradul I, după care am susținut teza de doctorat, sub imboldul irezistibil de a atinge înălțimile științei și de a fi originală, cu un brevet de invenție, teste de limbaj și text  științific, toate înregistrate la ORDA. Numele profesional a avut o mare perioadă de gestație și, deseori, de distorsiuni. Deveneam tributară unor convingeri cu valoare de principiu moral: Mai bine invidiată decât compătimită!”. De data aceasta, unii oameni mi-au validat”  crezul…

- Familie, carieră. Cum s-au echilibrat aceste roluri?

- După trei ani de stagiu la țară, mi-am urmat soțul care, în urma concursului  de medic secundar, mi-a redat buletinul de Iași, pe care-l pierdusem” prin prezentarea la postul de stagiar. Devenisem suplinitoare în Iași pentru perioade scurte de timp, aveam deja al doilea copil, dar niciodată nu am acceptat varianta de avarie” a soțului meu, de a rămâne acasă pentru a mă ocupa de creșterea celor mici. Am fost secretară, bibliotecară, dar și profesoară fără retribuție. Eram fericită, sfințeam locul prin tot ce făceam cu dăruire, mulțumirea de a fi utilă și iubită de cei din jurul meu. Mergeam la serviciu de mână cu ai mei copii. La Liceul   Mihai Eminescu”, cât și la National, atât elevii, cât și colegii mă îndrăgeau și mă respectau. Împărțeam cu generozitate zâmbete, ajutor și empatie, toate sub forma impalpabilă a picăturilor de timp, scurse din propria viață. Ajutorul acordat  la timp, fără răsplată, înseamnă iubire și viață!

- Vorbiți și despre un moment crucial al carierei. 

- Anul crucial al României și al existenței mele profesionale a fost 1989, când, deși aș fi putut să obțin postul de profesor de franceză la Liceul Național, unde  susținusem deja  gradul II, am optat pentru postul de logoped la Centrul Logopedic Iași, unde mă titularizasem în anul 1987. De pe acest post și grație limbilor străine pe care le vorbeam, am făcut multe stagii profesionale în Franța, Italia, Belgia, Austria, desăvârșindu-mi tehnicile terapeutice, aprofundând literatura de specialitate străină și legând prietenii trainice cu marii specialiști ai acestor țări. Imensa mea bucurie a fost atunci când am reușit să-i conving să participe la toate congresele și cursurile pe care le-am organizat în România, spre beneficiul tuturor colegilor din țară. Așa am devenit membră a ilustrei  organizații   ORTHPHONISTES DU MONDE, cu sediul la Paris. Descoperisem această  profesie compatibilă cu aptitudinile mele înnăscute, de dragostea pentru copii, de  creativitatea și spontaneitatea care mă caracterizau. Era o profesie de care m-am îndrăgostit la vârsta deplinei maturități! Cu primul copil venit în terapie a fost dragoste la prima vedere, l-am atras fără nicio reacție de respingere. Copilul simte imediat dragostea sinceră a  adultului, nu poate fi mințit cu sentimente false. Mângâierea nu poate fi simulată printr-o atingere cu sens mai mult de îndepărtare decât de apropiere.

- V-ați simțit discriminată vreodată? Ce ați făcut?

-  Am iubit dragostea pură a copiilor și am detestat minciuna și meschinăriile. De aceea, nu întâmplător am fost vocea, cronicarul și arhivarul nedreptăților unei societăți care dădea semne de alarmă pentru viitorul ce a devenit deja prezent. Din acest motiv, nu am dorit să am funcții și nici nu am intrat în politică, adică nu mi-am oferit deziluzia de a fi discriminată ca femeie. Nici măcar soțul meu, copil provenit din mediul rural, dominat de prejudecățile acelor vremuri, nu mi-a  subestimat valoarea și unele calități prin care îl depășeam! Dimpotrivă, mi-a respectat întotdeauna ideile, opțiunile, variantele de rezolvare ale unor probleme, aspirațiile mele profesionale. Era prea deștept că să se opună… Deși mă aprecia ca fiind cea mai mare artistă în arta culinară”, cu modestia lui cunoscută, parcă jenându-se, în absența mea, vorbea elogios și cu admirație despre mine ca profesionist …

- Care sunt marile bucurii din viața dvs? Dar mâhniri?

- După 36 de ani ca logoped, afirm cu o mare doză de certitudine că am făcut cea mai bună alegere profesională, în urma căreia am avut numai satisfacții, în primul rând de ordin moral! Am lucrat cu mii de copii care-mi trimit mesaje de mulțumire, din multe colțuri ale lumii, ale țării. Este o mare satisfacție, ceea ce-mi dă convingerea că voi lăsa ceva în urma mea. Profesional, voi mai adăuga brevetele, cărțile mele și metodele mele terapeutice. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face la fel, insistând pe noțiunea de familie și pe sistemul educațional bazat pe principii  morale și pedagogice corecte, pe calitățile intrinseci individuale, subliniind ideea că educația copilului începe chiar din momentul nașterii lui. De acolo, omenirea ar trebui să-și proiecteze viitorul. Vom avea ceea ce inițiem, proiectăm și începem să aplicăm în prezent!

Maura ANGHEL

 

Eram fericită, sfințeam locul prin tot ce făceam cu dăruire, mulțumirea de a fi utilă și iubită de cei din jurul meu. Mergeam la serviciu de mână cu ai mei copii. La Liceul Mihai Eminescu, cât și la Național, atât elevii, cât și colegii mă îndrăgeau și mă respectau. Împărțeam cu generozitate zâmbete, ajutor și empatie, toate sub forma impalpabilă a picăturilor de timp, scurse din propria viață” - Georgeta Burlea

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei