„Creativitatea este o stare pe care nu o poți controla răsucind vreun comutator”
Dimensiune font:
Pandemia de coronavirus a adus nu doar probleme mari în sănătate, ci și schimbări profunde în toate aspectele vieții și a redefinit multe domenii de activitate, inclusiv pe cel al afacerilor. Oamenii au privit mai atent la ceea ce fac, la răsplata pe care o primesc pentru munca lor, s-au valorizat și mulți dintre ei au luat decizii capitale, care le-au schimbat viața. Am stat de vorbă cu Andrei Butnărașu, un tânăr antreprenor ieșean, cunoscut pentru modul lui oarecum neconvențional de a rezolva în bine multe dintre situațiile presante cu care s-a confruntat.
- 2020, un an mai mult decât solicitant pentru toți dintre noi. Ce schimbări a adus la tine, Andrei?
- A fost solicitant, dar și un punct zero în care am realizat că planificarea, corectitudinea și gândirea pozitivă sunt atuurile care mă vor propulsa spre atingerea obiectivelor. M-am axat exclusiv pe aceste detalii, iar lucrurile bune nu au întârziat să apară. Am încercat rapid mai multe domenii de activitate, am reușit să mă smulg dintr-o serie de colaborări mediocre, am tăiat legături toxice și, poate cel mai important lucru, am primit în viața mea o mulțime de oameni de calitate.
- Ai trecut de la statutul de angajat la cel de freelancer sau proprietar de business. Cum te-ai decis să faci acest pas, deloc ușor?
- În multe dintre joburile pe care le-am avut nu mi-am găsit locul. Apoi am decis că ar fi mai potrivit să-mi dezvolt o nișă proprie decât să urmez un parcurs în care nu m-aș diferenția prea mult, acolo unde singurele satisfacții ar fi fost de ordin financiar. Așadar, am compus o listă cu lucrurile care mă fac fericit și m-am oprit asupra comunicării, alegând scrisul ca și formă de exprimare, iar de aici a început o călătorie destul de dură, dar plină de satisfacții. Singurul regret e că nu am făcut acest pas mai devreme.
- Ce provocări aduce ideea de a-ți fi propriul stăpân?
- În primul rând, nu-mi mai permit luxul de a sta degeaba. Apoi, rolul de manager este asumat tot de mine, nu mai este nimeni care să mă împingă de la spate atunci când sunt neproductiv. O altă provocare este cea de a scrie zilnic conținut original, pe teme uneori anoste. Creativitatea este o stare pe care nu o poți controla răsucind vreun comutator. Dar atunci când apare, pot rezolva în câteva ore munca pe o săptămână. Îmi este greu să lucrez zile la rând fără pauză sau să-mi urmăresc prietenii distrându-se în timp ce mă aflu lipit de birou. Practic, programul meu începe la 7 și se încheie seara târziu. Oricând poate apărea o problemă care necesită rezolvare rapidă, dar îmi asum. De aceea, sunt nedespărțit de laptop chiar și în escapadele de weekend. Uneori mă simt copleșit de această situație, dar știu că pentru orice problemă se va găsi și o soluție, iar dacă voi munci îndeajuns, o voi descoperi.
- Și dacă tot am vorbit despre greutăți, care sunt cele mai mari? Cum le treci?
- Lipsa de inspirație, programul încărcat și oboseala acumulată. Le depășesc prin sport, ieșiri în natură sau pur și simplu închid tot și îmi pregătesc o cană mare cu ceai. Astfel mă deconectez și să pot reveni cu o pespectivă nouă asupra situației.
- Revenind la anul 2020, cum ai văzut tu dinamica afacerilor în Iași? Ce ai schimba pentru ca totul să fie bine?
- S-au produs schimbări în comportamentul cumpărătorilor, oamenii analizează mult mai atent înainte de a achiziționa un produs sau un serviciu. Pun întrebări, scrollează minute întregi pe Facebook-ul vânzătorului, își întreabă prietenii și sunt mai precauți. Unii proprietari de afaceri au înțeles că pentru a supraviețui au nevoie de o imagine originală, impecabilă și constantă, alții nu. Afacerile care nu au ajuns încă în etapa asta sunt și cele cu cea mai scăzută retenție de clienți și angajați. Aș încerca să elimin rigiditatea unor manageri sau luarea unor decizii favorabile pe termen scurt, dar cu multe consecințe dezastruoase pe termen lung.
- Dacă tragi linie, ce-ai putea spune despre businessul tău?
- Că mi se potrivește și că aduce clienților rezultate reale, demonstrabile. Acest lucru mă bucură nespus și mă emoționez de fiecare dată când clienții sunt mulțumiți de serviciile pe eu le ofer. Același business m-a ajutat să evoluez și să cunosc oameni de calitate, motiv pentru care sunt recunoscător Universului pentru acest dar.
- Planuri pentru 2021?
- Să-mi optimizez programul în continuare, să nu mă mai neglijez invocând lipsa timpului drept scuză, să întorc cât mai mult ajutorul pe care l-am primit celor care mi l-au oferit sau pur și simplu societății, fără a aștepta ceva în schimb.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau