„Uleiurile esenţiale vindecă şi trupul, şi mintea, şi sufletul"

Secretele-parfumurilor-2

Dimensiune font:

| 02-07-2022 15:45

Interviu cu aromaterapeutul Cornelia Decu Chaumont, fondatorul primei Şcoli de Aromaterapie Ştiinţifică din România 

Este pasionată de studiul mirosului, stăpâneşte secretele care transformă o aromă într-un elixir de sănătate şi frumuseţe. Despre Cornelia Decu Chaumont s-ar putea spune că are o meserie de invidiat - lucrează cu sute de uleiuri esenţiale, prepară loţiuni, poţiuni, creme, amestecă aromele în bucate şi are în jur numai prieteni. Puţini ştiu câtă muncă este în spatele cursurilor pe care le ţine în toată ţara în cadrul Şcolii de Aromaterapie Ştiinţifică (prima de acest gen din România) pe care o coordonează. În sălile ei de curs, creta, markerul şi tabla sunt înlocuite cu foiţe de hârtie, sticluţe şi cutiuţe pline de mirosuri speciale.
-- Aromaterapia ştiinţifică e un concept relativ nou pentru noi, românii. Ce înseamnă mai exact?
-- Ai spus corect, este nou pentru noi, dar ca ştiinţă este foarte veche, vine din timpurile biblice când uleiurile erau nu numai tămăduitoare, ci facilitau şi relaţia cu Dumnezeu, ca şi acum, de altfel. Smirna, tămâia, mirtul erau şi atunci, le regăsim şi astăzi. Este cunoscut procedeul mirungerii care se păstrează în Biserică, la trecerea la monahism. Revenind, aromaterapia ştiinţifică este o ramură foarte importantă a medicinei complementare şi oferă ajutor în întreg, holistic. Folosind uleiurile esenţiale putem vindeca şi trupul, şi mintea, şi sufletul.

 „Nimic nu este întâmplător în viaţă şi eu cred în destin”
-- Cum ai ales această cale?
-- Povestea cu uleiurile esenţiale a început în urmă cu vreo zece ani, la un târg din Franţa. Pe atunci activam într-un alt domeniu, aveam alte preocupări, era important să fiu conectată la tot ce însemna domeniul meu de afaceri. Am ajuns la un târg şi aveam o durere cruntă de cap. Aproape că nu mai vedeam nimic în jur şi la un moment dat am fost atrasă de un stand cu uleiuri esenţiale. M-am apropiat şi am ales o sticluţă la întâmplare, am desfăcut-o, am mirosit şi mi-a dispărut durerea! Nu-mi venea să cred. Nu făcusem decât să desfac o sticluţă cu un amestec frumos parfumat.
-- Sigur ai anticipat întrebarea. Ce a urmat?
-- Sunt un om curios şi dornic de informaţii. Îmi place să ştiu cât mai multe din domenii diferite, poate că vine din structura mea de antreprenor. M-am interesat şi am aflat că Franţa, unde locuiam pe atunci, are una dintre cele mai bune şcoli şi cele mai bune fabrici de astfel de produse. Aşa am intrat într-o poveste pe care, inconştient, o căutam demult, o simţeam, dar nu o puteam atinge, nu o puteam trăi.
-- O poveste de demult?
-- Sunt fascinată de arome de când eram copil. Am mereu în amintire mirosul de vanilie din bucătăria mamei, de fructe, de lămâie, parfumul tatălui meu. Era un miros frumos, cu nuanţe de tutun, pe care l-am căutat multă vreme. Mirosurile creează amintiri care nu dispar niciodată. Sistemul olfactiv nu degenerează, ne este alături toată viaţa în stare bună, ne trage de mânecă şi la bine, şi la greu. Vi s-a întâmplat să vă placă anumite lucruri doar după miros sau să respingeţi altele fiindcă pe calea olfactivă nu intrase o informaţie chiar plăcută, nu-i aşa?

„Artist în spectacolul parfumurilor”
-- Sticluţa de la târg ţi-a deschis o nouă cale. Care a fost parcursul până la şcoala din România?
--Altă şcoală (râde). M-am înscris la Institutul Francez de Aromatologie de la Paris şi am învăţat pe rupte. Eram fascinată de tot ce vedeam, era un spectacol fabulos al moleculelor, o lume plină de parfumuri, de sănătate. Era ca într-un vis - am văzut cum se fac culturile speciale de plante care apoi ajung în mâinile noastre sub formă de parfumuri, de creme sau uleiuri esenţiale, sub formă de gelule sau capsule, am aflat cum şi când se recoltează fiecare specie pentru a obţine cât mai mult din darurile florilor, am ţinut în mâini uleiuri rare, cum ar fi Lotus Bleu. Am lucrat cu lemn de agar, care este baza unui parfum foarte scump, Amuage. Este o ştiinţă fabuloasă. Am vrut să învăţ cu cei mai buni profesori şi l-am avut ca mentor pe Pierre Francome, un ilustru profesor.
-- Cum ai deschis şcoala din România?
-- Am locuit în Paris 25 de ani şi la un moment dat părea că etapa pariziană se cam încheiase. M-am reîntors la Piatra Neamţ şi am început să povestesc despre uleiurile esenţiale. Nu pot să spun că nu erau deloc cunoscute, dar nu erau percepute la adevărata lor valoare, lumea nu ştia foarte multe despre beneficiile lor. Pe mine m-au ajutat foarte mult, mi-am susţinut şi familia atunci când a avut probleme de sănătate şi am decis să împart din cunoaştere. Aşa am deschis, în 2012, prima Şcoala de Aromaterapie Ştiinţifică din România. S-a întâmplat să fie la Iaşi, apoi am creat grupuri de lucruri în toată ţara.
„Corpul ştie să direcţioneze ajutorul acolo unde este nevoie”
-- Cum funcţionează aromaterapia? Care este mecanismul vindecării din sticluţă?
-- Nu e niciun secret. Mucoasa nazală este foarte senzitivă şi în momentul în care mirosim un anumit lucru, fie că este mâncare, parfum, băutură, orice, durează doar 20 de secunde ca informaţia să ajungă la creierul limbic, de unde este transmisă în întreg organismul. Corpul ştie să direcţioneze ajutorul acolo unde este nevoie, noi doar oferim instrumentul.
-- Care sunt etapele unui tratament?
-- Primul pas este deparazitarea. Nu plecăm la drum fără a curăţa tractul intestinal. Se ştie că majoritatea bolilor au acolo centrul de pornire, iar medicina chinezeasca a demonstrat acest lucru. În deparazitare se recomandă coriandru, spre exemplu, doza fiind stabilită împreună cu persoana care are nevoie de ajutor. Durează 21 de zile, cu o pauză de 10 zile, apoi repetăm. Următoarea etapă, tot de 21 de zile, este detoxifierea ficatului, pentru care folosim ulei de ţelină sau de lămâie, dar şi altele. Evident, în această perioadă se recomandă şi regim alimentar fără cafea, alcool şi orice produs alimentar de culoare albă – făină, zahăr, brânză de vaci. În tot acest timp lucrăm şi pe sistemul emoţional, apoi intervenim pe afecţiune. Acţionăm holistic. Oferim ajutor pe baze solide, discutăm cu pacienţii ca să aflăm şi cauza emoţională a bolii sau tulburării. Se ştie că orice afecţiune are la bază o tulburare emoţională care netratată, somatizează. Vreau ca aromaterapia să ajungă la cât mai mulţi. Ştiţi că ma bucură cel mai mult? Că îmi trăiesc povestea pe care mi-am dorit-o din copilărie, când voiam să locuiesc într-o lume plină de arome, în care eram foarte fericită.

-- Putem folosi uleiurile esenţiale şi în scop preventiv? Cum ar arăta o rutină zilnică?
-- În primul rând este important să spunem că scopul oricărui tratament, indiferent de natura lui, este stabilirea echilibrului. Atunci când în structurile noastre apare dezordinea este bine de ştiut că boala nu este foarte departe. Ca urmare, echilibrul, starea de bine sunt esenţiale pentru sănătate. Ce ne este de ajutor în dobândirea liniştii interioare? Muşeţelul, lavanda, mandarina ar fi câteva sugestii. Dacă avem probleme de natură batseriană sunt recomandate cuişoarele sau oregano. Rozmarinul este de ajutor în problemele hepatice, eucaliptul atunci când avem o afecţiune respiratorie. Dafinul ne aduce mereu inspiraţie, iar menta şi lămâia sunt de mare ajutor în comunicare. Două picături turnate în podul palmei sau la încheieturile mâinilor alungă emoţiile când avem de susţinut o prezentare, un discurs, când ne adresăm unui public larg.

Cornelia Decu Chaumont își trăiește visul, a reușit să dezvolte școala, să deschidă propriul laborator în care fabrică uleiuri esențiale pe care le distribuieîn toată țara.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei