FOTO/VIDEO - Departe de lume, în chilii pentru sfinţii urbani

matius.ro-20201130-chilia-urbana-in-cadrul-recolampodcast-cover

Dimensiune font:

| 17-10-2022 12:00

 Interviu cu arhitectul Matius Ichim, creatorul conceptului Chillya * fostul absolvent al Facultăţii de Arhitectură din Iaşi vorbeşte despre proiectul său de suflet prin care vrea să ofere oamenilor linişte, într-un alt fel de spaţiu

Lui Matius Ichim îi plac lucrurile frumoase, făcute cu suflet şi cu mult gust. Iubeşte natura, liniştea şi pe Eminescu.

Pare ciudat, dar uite că şi chiliile pot fi urbane, aşa după cum afirmă Matius, şi chiar sunt căutate.

- Probabil ai anticipat întrebarea, dar eram foarte curioasă – de ce o chilie, Matius?

- Ideea a apărut în 2013, dintr-o nevoie lăuntrică, a mea personală, de a evada din oraş. De fapt, de a evada din orice formă de locuire urbană, mai ales în perioada verii. Aşa a venit ideea unei locuinţe departe de lume. Am hotărât să o botez „chilia”. Încă am această nevoie de izolare, aşa cum mergea Ştefan Cel Mare ca să ia sfaturi de la Daniil Sihastrul şi cu ocazia asta se retrăgea din vârtejul vieţii la curte. Şi eu simt, din când în când, nevoia să mă retrag. Eu mă adresez unui segment destul de mic de oameni, unui public restrâns care este cam ca mine. Nu vrea să meargă într-o locaţie zgomotoasă, într-o pensiune cu musafiri care mai de care mai vulcanici. Şi pentru că pensiunile foarte bune sunt ocupate şi departe de Bucureşti, m-am gândit să dezvolt acest proiect.

- După cum am văzut, sensul este cel clasic, cunoscut, doar că numele se scrie altfel – Chillya.

- „Chillya” este un concept contemporan de reconectare a omului cu natura, cu sine şi cu autenticul. În înţelesul etimologic, chilia reprezintă acel spaţiu dedicat monahului, acel adăpost singuratic, săpat sau construit simplu, izolat şi esenţializat pentru a nu distrage atenţia de la lucrurile cu adevărat importante. Varianta modernă este o combinaţie potrivită dintre expresia britanică „chill out” care înseamnă relaxare, şi pronumele american urban „ya”, care înseamnă „tu”. Chillya este un îndemn la relaxare şi la focus pe lucrurile pe care îţi face plăcere să le faci.

- Şi uite aşa a apărut o chilie în plin Bucureşti.

- Într-o primă fază am dorit să amplasez prototipul în satul Piscu (localitate care în acest an a câştigat titlul de Satul Cultural al României – n.r.), aflat în apropierea Bucureştiului, unde a fost un mare centru ceramic. Acolo, un prieten de-al meu sculptor, Virgil Scripcariu, originar din Bucovina, împreună cu soţia lui, Adriana Scripcariu, critic de artă, au deschis o şcoală creştină, Agatonia. Acolo am vrut să duc iniţial chilia.

- Între timp planurile s-au schimb.

- Da, mi-am dat seama că ar fi fost foarte greu să coordonez lucrarea. Mi-este greu şi aici, la Bucureşti, la câteva străzi de casa mea. Darămite să mă duc în fiecare zi la Piscu, aflat la vreo 45 de kilometri, şi să-mi dau seama că am uitat să iau nişte bandă scotch de acasă sau vreo şurubelniţă ori alte scule (râde – n.r.)... A fost foarte-foarte complicat, dar am reuşit într-un timp-record, în mai puţin de o lună de zile, să avem proiectul finalizat.

- Adică astăzi ai desenat schiţa pe hârtie şi peste o lună a apărut chilia?

- Da, dar se poate şi în timp mai scurt. Practic, montarea ei la faţa locului a durat patru ore. Noi putem optimiza procesul. Asta este scopul – oamenii nu mai vor să mai construiască, implică prea mult efort – betoane, muncitori, cofraje, plus alte complicaţii gen «Stai că ne-au furat balastul, că ne-a plouat nisipul, nu s-a uscat». Noi nu afectăm natura, nu murdărim în jur, nu desprindem oamenii de familie.

- Cum i-ai putea desprinde?

- Aducându-i pe şantier să muncească. La Bucureşti, cei mai mulţi muncitori de pe şantiere sunt din Moldova. Sunt plecaţi de acasă câte o jumătate de an, copiii lor suferă din această cauză. În zona unde stau eu se construieşte mult cu moldoveni din Vaslui, Bacău. Vin, stau câte o jumătate de an, nu au viaţa socială. E greu. Ei bine, noi nu procedăm aşa.

- Ai spus că nu afectaţi natura. Ce materiale folosiţi?

- Sută la sută din lemn natural. Nu folosim materiale cu emisie de compuşi organici volatili, ceea ce a ridicat un pic costul, dar avem certificate de agremente pentru toate materialele. Lemnul, un pin nordic, provine din păduri din care s-a tăiat controlat. La nivel macro, Chillya reprezintă o formă de aplicare a conceptului danez Hygge. Termenul defineşte un mod de viaţă care păstrează în centrul atenţiei lucrurile mici, dar importante precum timpul petrecut cu prietenii şi familia. Hygge este considerat un antimodel pentru stilul de viaţă urban trecător şi este caracterizat printr-o atitudine pozitivă faţă de oameni şi situaţii.

- În ce constă chilia?

- Construcţia în sine, care este un spaţiu esenţializat, are suprafaţa unui pat regal, de 1,60x2 metri şi un mic spaţiu de depozitare pentru minimum de obiecte luate din casele noastre atunci când dorim să evadăm. Ca atunci când ai vrea să fugi pe o insulă - ce ţi-a lua cu tine? O lanternă, o lumânare, un chibrit, cartea cu poeziile lui Eminescu, un creion. Nişte bani. Nu multe pentru că ne distrag de a privi natura, de a ne orienta către noi înşine, către Divinitate, către partenerii noştri de viaţă.

- Avem doar o saltea pe care dormim cu toţii?

- Exact. Iar dacă nu încăpem mai cumpărăm o chilie. Va avea şi toaletă, gândită ca un spaţiu ca în avion. Nu vrem spaţii mari, în care să băgăm o groază de bani ca să le climatizăm, să le întreţinem. E un stil minimalist orientat către o viaţa sustenabilă cu adevărat. Are saltea, spaţiu de depozitare, o sursă de iluminat şi o alta de sonorizare. Noi suntem pregătiţi să livrăm şi cu o mini-centrală eoliană sau cu panouri cu celule fotovoltaice, dar la etapa la care suntem nu ne-am permis pentru că ar fi însemnat alte câteva mii de euro. Le vom face cu timpul.

- Unde o amplasaţi şi cum?

- Unde vrea fiecare. Ne spune doar unde ar vrea să stea relaxat şi departe de lume, apoi ne ocupăm noi. Sistemul nu afectează deloc mediul, nu avem betoane, nici chimicale, iar după ce plecăm, lăsăm în urmă totul aşa cum a fost. Se poate muta oriunde se doreşte. Nu există o singură locaţie perfectă pentru Chillya. Obiectul sau ansamblul de obiecte sunt asimilabile uşor zonelor urbane, zonelor rurale, de munte sau în apropierea mării.

- Cum a primit publicul un astfel de proiect?

- Nici măcar nu o instalasem şi am avut cereri. Un tânăr român, revenit din Belgia a dorit să amenajeze la Constanţa un parc pentru voluntari care vin din toată Europa. S-au săturat de oraşele lor şi vin aici să ajute. Este cerere. Noi am mers pe o vibraţie care a adunat mai multe energii, iar proiectul a ieşit foarte frumos.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Matius Ichim a absolvit Facultatea de Arhitectură din Iaşi în 2002, iar după o perioadă de timp petrecută la Freiburg, s-a stabilit la Bucureşti.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei