Țara unde ajungi fără test COVID - „În Tanzania nu există teama de pandemie, doar teama de a muri de foame”

1interviu1
1interviu2

Dimensiune font:

| 26-02-2021 19:03

 

Dialog cu dr Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă Iași și un turist împătimit de inedit

 

La o primă vedere, Irina Cațighera nu pare a avea nimic în comun cu aventura. Este medic la Maternitatea „Cuza Vodă din Iași, oferă cursuri de planning familial, este pasionată de literatură, și-a dorit să fie scriitor, poate cândva designer de modă. Când o privești, ești atras de ținutele șic, de vocea caldă și nu te-ai gândi că medicul profesionist din fața ta e un as la cățărat, că a zburat cu balonul cu aer cald, cu parașuta, cu parapanta, a făcut bungee jumping în junglă și a bătut cu pasul și cu sufletul peste 130 de țări, ultima fiind Tanzania, în plină pandemie. 

- Călătorie în pandemie. Cum de ți-a venit această idee?

- Călătoria înseamnă, alături de cunoaștere, adaptare. Te întâlnești cu noul, sub forma locurilor, oamenilor, obiceiurilor tradiționale, culturale, chiar și culinare. Dai nas în nas și cu pericolul, pornind de la simpla posibilitate a prăbușirii avionului, apoi la cea a catastrofei naturale sau a bolii. Situația în care mă aflam când am hotărât să plec era total diferită de ceea ce am trăit în peste 25 de ani de când călătoresc, adică o planetă global bolnavă, populată de indivizi deveniți brusc infirmi prin limitarea posibilității de deplasare, închiși în casă, dând impresia unei planete depopulate, în care interelaționarea este exclusă, accesul la cultură imposibil, obiceiurile hedonice (cina la restaurant urmată de un film, defularea în club sau discotecă, frecventarea vieții de noapte care a făcut celebre atâtea cartiere în marile orașe), prohibite.

Mi se anulaseră deja zborurile programate din iarna trecută pentru primăvară, iar voucherul primit de la Expedia Travel valabil pe KLM - Air France, Europa - America Centrală nu făcea decât să-mi sporească frustrarea. Stresul și oboseala acumulată își spuneau cuvântul. Încă o tentativa de călătorie, în Sudan, a fost sortită eșecului, zona devenind din verde, galbenă în septembrie. Atunci am primit un email de la Qatar Airlines care oferea discount pentru zborurile București-Tanzania, culmea declarată zonă verde. Pe urmă totul a devenit foarte ușor, ca atunci când lucrurile trebuie să se întâmple. Am descoperit și un blog, Zanzibarezul, și o cazare excelentă exact pentru perioada pe care mi-o impunea biletul de avion (exista și un alt risc acum, în pandemie, zborurile nu sunt zilnice sau pot apărea modificări de ultim moment care-ți pot scurta sau prelungi vacanța). Problemele mele au devenit „De ce să mă duc, ce să văd și ce să fac acolo” și „E o destinație mult prea ușoară, pot să merg și peste zece ani, nu implică zbor lung, efort fizic, adaptare la altitudine”. A urmat inerenta perioadă de informare, care din trei luni cât durează de obicei la mine, s-a scurtat la trei zile, marcată de îndoială „De ce Tanzania e zona verde și tot ce e în jur - Kenya, Uganda și altele nu”.

- Și a fost „Da”.

- De fapt, „Mda”, pentru că Tanzania este o destinație exotică, dar atât, natura spectaculoasă a Africii te copleșește. Satele de maasai asigură culoarea locală, iar safari-ul este un adevărat sport național și internațional pe care e păcat să nu-l practici dacă ești acolo, „trăind” pentru câteva zile într-o junglă prietenoasă și amuzantă, condusă de „the big five” - leul, elefantul, leopardul, rinocerul și bivolul și populată de girafe, nenumărate specii de antilope și pasări.

Călătoria a fost, de data asta, ideea de a trăi, atât și așa cum s-a putut, o vacanță normală într-un an absolut anormal, îndeplinită fiind și principala condiție pe care mi-o pusesem, aceea de vacanță fără test COVID, fără mască, fără carantină la întoarcere.

- Și uite așa ai ajuns din nou în Africa. Pentru a câta oară?

- A cincea doar, după Tunisia și Maroc în 2000, Egipt în 2003 și Ethiopia în 2013. Spun „doar” pentru că mulți ani (2000 - 2017) am călătorit în Asia, continentul pe care-l cunosc cel mai bine și în care mai am câteva „restanțe” care se pot număra pe degetele de la o mână. Pandemia m-a prins în perioada în care începusem să mă îndrăgostesc de America de Sud (Peru, Chile, Argentina și Uruguay în ultimii doi aani) și în care-mi pregătisem în cele mai mici detalii călătoria în America Centrală. Pentru mine Tanzania a fost, și demult nu mi s-a mai întâmplat, relaxare. Spun relaxare în condițiile în care totuși nu am avut nici o zi de „program liber”, așa cum sunt trecute zilele moarte în circuitele agențiilor de turism, care program liber poate însemnă, plaja, cumpărături, sau pur și simplu „hai să pierdem vremea”. Am ales un resort cu demipensiune în partea de sud a Zanzibarului (una dintre cele trei insule principale ale arhipelagului tanzanian, alaturi de Pemba și Mafia), mai puțin turistică și tocmai din acest motiv asta mai tradițională, cu plaja publică de un farmec aparte datorat localnicilor și construcțiilor specifice din bambus și am cumpărat absolut toate excursiile organizate de agențiile locale.

- Chiar toate? N-ai ratat niciuna?

- Toate! Am avut bucuria întâlnirii, ca și în celelalte excursii în insula, cu sălbaticul turcoaz al Oceanului Indian care da, e așa ca în albume, și cu fenomenul flux-reflux care oferă posibilitatea unor fotografii spectaculoase și îți aduce la picioare comori din adâncuri sub forma scoicilor, melcilor, aricilor și stelelor de mare de dimensiuni impresionante, nu de puține ori chiar fructe de mare sau pești care vin ca din preistorie.

Au urmat trei zile de safari în Tanzania continentală, situată pe coasta de est a Asiei, în trei dintre parcurile naționale și ariile de conservare a naturii din Tanzania. În Tanzania locuiesc aproximativ două sute de triburi, fiecare cu limbă și tradiții diferite. Am făcut safari în parcurile naționale Seregenti și Tarangire și în aria de conservare Ngorongoro, de departe cea mai spectaculoasă atât datorită localizării într-un crater vulcanic a întregii suprafețe, cât și datorită vizitelor în satele de maasai care ne-au oferit un prânz excelent și un spectacol tradițional. Un sat de maasai are o populație de circa o sută de locuitori dar, atenție, toți sunt membri ai aceleiași familii, de la bunic sau chiar străbunic, care a avut cinci sau șase neveste, până la nepoți și strănepoți care merg de-a bușilea. Pachetul turistic a inclus zborurile din arhipelag în Tanzania continentală, Zanzibar City - Arusha respectiv Kilimajaro - Zanzibar City, cazări în regim all inclusive și programul de safari care este un spectacol în sine. Momentul culminant și marele noroc a fost apariția, pentru câteva secunde, a unui leopard alb chiar lângă mașină. Chiar și în ultima zi, în care aveam avionul seara, am dat o raită de circa 200 de kilometri în Stone Town, orașul vechi al Zanzibar City, în care se găsesc, printre altele, casa în care s-a născut și muzeul Freddie Mercury. M-am întors, că întotdeauna, cu valiza golită de haine și umplută cu statui, măști, pungi cu cafea și condimente, supranumele Zanzibarului fiind „insula condimentelor”. Am reușit să fac din nou o călătorie de cunoaștere, nu de răsfăț și lux, prețul fiind de 2.200 euro din care 1000 euro cele trei zile de safari, cu cazari absolut satisfăcătoare și mese excelente.

- Din ce spui am sesizat o mare libertate de mișcare. Cum trata lumea acolo pandemia? Nu se temeau de COVID?

- Atitudinea autorităților și populației tanzaniene fata de SARS-CoV 2 este „nu cunosc, n-am auzit”. În această țară africană s-au înregistrat câteva sute de cazuri în aprilie-mai 2020, toate cu evoluție favorabilă, majoritatea tratate cu remedii naturiste și urmărite de către vracii locali, populația rurală fiind majoritară. Apoi, președintele a declarat pandemia ca eradicată, aceasta fiind, de altfel, considerată și cea mai importantă realizare a mandatului său, fiind reales pe 28 octombrie 2020 cu mare majoritate. Nu există distanțare socială, nu se poartă mască (nici companiile aviatice locale nu solicită), iar măsurile de igienă sunt cele obișnuite. Ca în orice țară africană, viața este trăită intens, inclusiv viața de noapte, iar turiștii din întreaga lume ajung aici fără test COVID. Sigur că atunci când trăiești și mori cu boli ca tuberculoza, malaria, SIDA, infectarea cu acest nou virus poate părea un banc, iar restricțiile ar însemna practic pierderea principalei surse de venit, turismul. Mai mult, vorbim despre o țară în care se trăiește izolat, în triburi, fiecare trib având propria limbă, propriile legi și proprii vraci. În Tanzania nu există teama de pandemie, doar teama de a muri de foame, iar lumea privită de acolo are, ca o iluzie, culoarea verde, devenită a libertății de circulație acum.

- Mă întreb cum faci prevenție într-o lume în care educația nu este chiar prioritară, unde se moare și de foame, unde lumea trăiește la limită…

- Parca am anticipat, cu fraza anterioară, această întrebare și va fi cel mai scurt răspuns - Practic nu faci prevenție! Personalul medical calificat este insuficient și conglomerat strict în orașe, iar populația extrem de dispersată. Și nici nu testezi. Convingerea mea este că din momentul în care Tanzania a declarat pandemia eradicată s-a renunțat la testare, iar îmbolnăvirile, dacă există, sunt tratate ca banale răceli. Se apelează mereu inițial la metode naturiste și abia apoi, dacă nu dau rezultate, se apelează la medicația clasică și la puținul personal calificat din orașe.

- Ai ajuns în peste 130 de țări. Ce au schimbat în tine călătoriile, Irina?

- Eu sunt un om foarte curios, care călătorește singur pentru că doar așa poate ajunge în locuri care nu figurează în programul nici unei agenții de turism din țară, uneori nici din lume (cel mai recent exemplul regiunilor Cajamarca și Chachapoyas din Peru), pe care le poți descoperi doar cu ajutorul ghizilor locali, altfel spus al localnicilor. Pentru că fac singură tot, călătoriile m-au schimbat mult. Am devenit extrem de organizată, foarte punctuală, perfecționistă pentru că, singură fiind, lucrurile trebuie să funcționeze perfect. Singură pentru că programele pe care le concep sunt foarte pline, foarte grele hai să spunem, cu nopți pierdute în mijloace de transport, cu până la 84 de ore nedormite, nu arareori cu altitudine (am ajuns până la 5000 de metri în Peru și Chile și până la 5600 de metri la Everest Base Camp), cu cățărat, cu balonul cu aer cald, cu parașută, cu parapanta, cu bungee jumping, cu cămilă, cu elefantul. În fine, nu se înghesuie nimeni să mă însoțească și nici nu cred că aș vrea, sigur mi s-ar aduce reproșuri. Mi-au ascuțit simțurile, călătoriile, nu e ușor să aștepți zorii în gara din Chandigar, India, cu rucsacul de 20 de kilograme alături neputându-te deplasa nici până la toaletă și nici să aștepți, noaptea, în perioada Ramadanului, într-un autobuz local, ca șoferul și toți ceilalți călători să-și termine rugăciunea în plin câmp. Nici să te pierzi câteva ore în Nepal într-un câmp de orez pentru că ți-a fost indicată o direcție greșită, nici să nimerești la un festival de shaoling în loc de mormintele dinastiei Song pentru că în anumite zone din China nimeni nu înțelege unde vrei să ajungi decât dacă pui degetul pe semnul care indică locul respectiv. M-au învățat să aștept. Cu calm și cu speranță, altfel pierzi. Zece ore un avion care nu mai pleacă, apariția condorilor, un adevărat stol, deasupra canionului Colca, în Peru, la 7 dimineața, după trezirea în miezul nopții, așteptând să se oprească ploaia torențială care aproape că ne scufundase barca în parcul Canayma din Venezuela. M-au făcut foarte adaptabilă, la oameni și la mediu. Mă port ca ei, zâmbesc, îi ascult, le mulțumesc, de multe ori doar prin gesturi și deja mă adaptez ușor la altitudini și temperaturi extreme, cât și la schimbări frecvente de fus orar (cea mai grea încercare a fost un around the world în care am schimbat 13 fusuri). Am învățat să îmbin precauția cu amabilitatea. Am învățat să aleg. Am ales să nu-mi fie frică, frica atrage frica așa cum comportamentul natural, prietenos, atrage același comportament. Dacă simți în aer pericol, cel din fața ta te va percepe ca pe un pericol, ceea ce vă duce la o atitudine ostilă. Și, ciudat, am înțeles că pentru mine odihna înseamnă a face altceva, complet diferit și nu ușor. Pentru mine odihna înseamnă explorare. Pe pașaport mă aflu undeva între 135 și 137 de țări vizitate și sper ca timpurile și norocul să țină cu mine.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:51

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
13/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
07/01/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
07/12/2024 16:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei