Cum poți preveni tromboza venoasă: 5 recomandări utile
Dimensiune font:
Cum poți preveni tromboza venoasă: 5 recomandări utile
Vorbim despre tromboză venoasă atunci când un cheag de sânge, denumit tromb, se formează în interiorul venelor noastre. Acest cheag poate bloca parțial sau complet fluxul sanguin, cauzând complicații serioase, ce pot duce inclusiv la deces.[1] Există mai multe măsuri ce pot fi luate pentru a reduce riscul dezvoltării trombozei venoase și multe dintre ele au legătură cu stilul tău de viață. Mai jos vei descoperi câteva recomandări ce te vor ajuta să reduci riscul de tromboză venoasă.
1. Mergi la controale regulate la medic
Controalele regulate la medic au un rol important în prevenția trombozei venoase. În primul rând, ele permit medicului să identifice eventualii factori de risc pentru această problemă, cum ar fi obezitatea, intervențiile chirurgicale recente sau istoricul familial de tromboză venoasă. În funcție de acești factori de risc, el îți va oferi o serie de recomandări personalizate care te vor ajuta să reduci cât mai mult posibil șansele de a te confrunta cu această problemă.
În al doilea rând, în cazul în care se constată prezența unor simptome ale trombozei venoase, permit efectuarea analizelor și investigațiilor necesare pentru a confirma acest diagnostic și a decide cel mai bun plan de tratament.
Nu în ultimul rând, controalele medicale regulate permit monitorizarea oricăror schimbări apărute în sănătatea ta, precum și a evoluției oricărei afecțiuni.
2. Fă mișcare
Exercițiul fizic regulat joacă un rol esențial în prevenirea trombozei venoase. Activitatea fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge, care sunt principala cauză a trombozei venoase. În general, se recomandă ca adulții să facă puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate de intensitate mare în fiecare săptămână.[1]
Beneficiile activității fizice asupra sistemului circulator sunt numeroase. Mișcarea regulată ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge, un factor important în prevenirea formării cheagurilor de sânge. De asemenea, exercițiile fizice pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol, doi factori care pot contribui la apariția trombozei.[1][2]
În plus, mișcarea ajută la prevenirea obezității, care este un alt factor de risc pentru tromboza venoasă.[3]
3. Evită să stai nemișcat prea mult timp
Inactivitatea fizică reprezintă un alt factor de risc important pentru tromboză venoasă. Dacă lucrezi la birou și îți petreci ore în șir stând pe scaun sau dacă trebuie să călătorești frecvent pe distanțe lungi, fie cu avionul sau cu mașina, este important să încerci să faci pauze frecvente pentru a te mișca.
O regulă de bază este să nu stai nemișcat mai mult de două ore. Fie că te ridici pentru a lua o cafea sau să faci câteva exerciții ușoare de întindere, aceste pauze mici pot să ajute la prevenirea formării cheagurilor de sânge.[2]
Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală sau ți-a fost recomandat repaus la pat din cauza unei boli, încearcă să începi să miști cât mai curând posibil, ținând însă cont și de recomandările medicilor în acest sens.[3]
4. Renunță la fumat
Fumatul este un factor de risc major în dezvoltarea trombozei venoase - îngustează vasele de sânge și afectează mucoasa acestora, crescând astfel riscul de formare a unui cheag de sânge. Renunțarea la fumat poate avea un impact semnificativ asupra sănătății sistemului circulator și a întregului organism.[1][2]
Dacă fumezi, lasă-te! Renunțarea la fumat poate fi o provocare, dar există resurse disponibile care pot ajuta.
5. Gestionează-ți greutatea
Obezitatea este un alt factor de risc semnificativ pentru tromboza venoasă. Este important să iei măsuri pentru a scăpa de kilogramele în plus și a menține o greutate sănătoasă. Exercițiile fizice regulate și adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate sunt esențiale pentru a-ți atinge acest obiectiv.[1][2]
Un medic te poate ajuta să afli exact ce fel de exerciții ar trebui să practici, cum ar trebui să arate dieta ta, dar și ce alte măsuri poți lua pentru a-ți gestiona greutatea într-un mod sănătos.
Tromboza venoasă poate avea consecințe severe și este important să se ia măsurile necesare pentru a o preveni. Recomandările de mai sus reprezintă un prim pas în acest sens. Consultarea unui specialist este însă obligatorie dacă vrei să afli exact cât de ridicat este riscul de tromboză venoasă în cazul tău, dar și ce poți face pentru a-l reduce.
Bibliografie:
1. „Deep Vein Thrombosis (DVT) - Symptoms & Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/symptoms-causes/syc-20352557.
2. Stuart, Annie. „How to Prevent Deep Vein Thrombosis (DVT)”, WebMD, 20 Aug. 2022, www.webmd.com/dvt/deep-vein-thrombosis-prevent-dvt.
3. „What Is Venous Thromboembolism?”, Centers for Disease Control and Prevention, 10 Feb. 2020, www.cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html.
Sursa foto: Freepik
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau