„Teatrul se întâmplă cu oameni vii care au un corp, o voce, un intelect, simt și transmit emoții”

1delia

Dimensiune font:

| 10-10-2023 07:54

 Dialog cu Delia Gavliţchi, regizor de teatru pentru publicul tânăr şi fondatoarea Mini REACTOR, o asociaţie culturală independentă

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), care se derulează în aceste zile la Iași, a reunit și o serie de ateliere cum a fost și cel susținut de Delia Gavlițchi, care a coordonat workshopul intitulat „Emoțiile în teatrul pentru educația timpurie”. Am stat de vorbă cu Delia, de la care am dorit să aflăm cum pot fi exprimate emoțiile prin limbajul corpului în teatru.

 În teatru la fel ca și în viața de zi cu zi comunicăm pe trei paliere: verbal, non-verbal și paraverbal. Cea mai mare pondere îi revine comunicării non-verbale, cu 55% și este urmată de cea paraverbală cu 38%. Cuvintelor le revine doar 7% din ceea ce comunicăm. Emoțiile în scenă se strecoară în fiecare gest al actorului conștient sau inconștient prin umanitatea pe care o emană.

- Cum pot fi folosite poveștile și scenariile pentru a explora emoțiile umane într-un context teatral?

- Prin implicarea publicului în dezvoltarea scenariilor, astfel încât să ne asigurăm că poveștiile sunt actuale iar  magicul dacă”  poate ajunge și la spectatori - „Ce aș fi făcut eu dacă m-aș fi aflat în aceeași situație cu personajul?”

- Muzica și sunetul au un rol important în evocarea și exprimarea emoțiilor pe scenă.

- Regizoarea Carlota Nelson susține că atunci când copiii mici sunt expuși la muzică, se produc modificări în creierul lor. În ceea ce privește beneficiile, muzica poate îmbunătăți starea copilului, reducându-i nivelul de stres. Muzica tristă, de exemplu, poate avea efecte benefice datorită puterii sale purificatoare, ajutându-i pe micii spectatori să înțeleagă și să definească emoțiile, iar pe actori să le transmită. Așadar, în teatru este esențial să adăugăm coloană sonoră pentru a accesa atât universul emoțional al actorilor, cât și pe cel al spectatorilor. 

- Cum pot fi folosite exercițiile de improvizație pentru a explora și a exprima diferite emoții?

- Teatrul este o artă foarte personală care presupune multă vulnerabilitate. Improvizația apelează la eul interior și la dezvăluirea de sine a actorilor, punându-i pe aceștia în situația de a apela  - conștient sau inconștient, la propriile experiențe trecute pe care le traduc scenic.

- Care sunt tehnicile eficiente pentru a ajuta copiii să își identifice și să își exprime emoțiile într-un mod creativ pe scenă?

- Conținutul - poveștile prezentate publicului tânăr trebuie să fie actuale astfel încât spectatorii să poată relaționa ușor cu situațiile prezentate.

- Cum pot fi construite personajele într-un mod care să încurajeze exprimarea autentică a trăirilor?

- Folosind tehnici de improvizație în stadiul de lucru a unui nou spectacol și prin neîngrădirea actorilor în propunerile lor de interpretare. Este foarte important ca actorii să creadă în rolul interpretat și să nu o facă mecanic astfel încât să nu se dezică de autencitatea interpretării. 

- Ce importanță are empatia în interpretarea unui rol și cum poate fi cultivată la copii?

- Empatia echipei artistice, cât și a spectatorilor, este esențială pentru crearea și vizionarea unui spectacol. Vă rog să o împachetați bine și să o aduceți cu voi la fiecare repetiție sau reprezentație. Empația se educă prin simplu, prin exemple multiple.

- Cum poate influența teatrul dezvoltarea emoțională a copiilor în educația timpurie?

- Teatrul este viu. Se întâmplă cu oameni vii care au un corp, o voce, un intelect, simt și transmit emoții. În educația timpurie, copiii se dezvoltă prin imitare. Ei absorb nu doar ceea ce este corect, ci și ceea ce este greșit, întrucât imitarea este modalitatea lor de a înțelege lumea din jur. Teatrul, în educația timpurie, are la bază idea că arta nu ține de vârstă, ci de curiozitate”. Apelând constant la emoții, teatrul este pentru toată lumea, indiferent de vârstă.

- Ce metode pot fi folosite pentru a evalua și a încuraja dezvoltarea abilităților emoționale ale copiilor prin teatru?

- Nu știu cum pot fi evaluate aceste abilități de către creatorii de teatru, dar cred că trebuie să aibă loc în familie. Părinții vor ce e mai bun pentru copiii lor. Este important să promovăm beneficiile teatrului (și nu numai)  în rândul adulților până când  consumul cultural va fi integrat atât în educația familială, cât și cea instituționalizată. Sper să devină o parte importantă în procesul de maturizare a noilor generații.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
18/11/2024 08:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
18/11/2024 08:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
18/11/2024 08:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
18/11/2024 07:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei