A venit descărcarea arheologică pentru şantierul de la Teatrul Național
Dimensiune font:
Comisia Națională de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii a aprobat Raportul de cercetare arheologică preventivă realizat de echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național „Moldova” care au făcut cercetarea arheologică obligatorie la șantierul din parcul din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, supus unui proiect de modernizare de către Primăria municipiului Iași. Şantierul de pe esplanada Teatrului Naţional a stat blocat de pe 3 iulie 2022 în aşteptarea avizului izbăvitor
Lucrările la una dintre cele mai spectaculoase investiţii din oraş, cele de pe esplanada Teatrului Naţional, au depăşit 16 luni de întârziere. Vina nu este nici a constructorului şi cu atât mai puţin a muncipalităţii, beneficiarul lucrării. Săpăturile au scos la iveală vestigii istorice a căror descărcare arheologică a dat peste peste termenul amintit anterior. „Suntem la a treia amânare oficilială privind descărcarea arheologică. Prima a fost în martie 2023, ne-au amânat pentru sfârşit de iunie 2023 şi sfârşit de septembrie 2023. Acolo este o groapă care zace în săpătură de pe 3 iulie 2022. Ideea este că avem şi bani, am stabilit soluţiile tehnice de pavare, cele care ţin de design, îl avem pe partea de arhitectură, ca arhitect autorizat pe dl. Ionel Sasu, avem constructor atestat pe monumente istorice, avem nepalezi care sapă, avem chinezi, vietnamezi, deci nu se pune problema că nu are cine săpa. Problema e că ne-am săturat de săpat, vrem să şi astupăm. Deci rugămintea mea ar fi să terminăm odată cu circul ăsta. Eu sunt pe principiul respectului între instituţii, dar cred că a cam dispărut respectul...”, spunea primarul Iaşului.
Expoziţie cu obiectele găsite
Ieri, a venit vestea aşteptată: Comisia Națională de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii a aprobat Raportul de cercetare arheologică preventivă realizat de echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național „Moldova” care au făcut cercetarea arheologică obligatorie la șantierul din parcul din fața Teatrului Național . Totodată, Comisia a solicitat punerea în valoare a unor vestigii pe care arheologii le-au propus spre conservare. Printre structurile pe care arheologii consideră că merită să fie puse în evidență prin soluții speciale găsite de către arhitecți se numără amplele arce de descărcare în fundații ale clădirii din zona de sud a esplanadei, care reprezință o soluție construcțivă semnificativă găsită de constructorii acelor timpuri (sfârșitul secolului XVIII) şi un tronson din conductele de apă executate din olane, care ar putea fi transformată în „masca” unei cișmele publice, spațiul putând fi amenajat cu nișe cu geam în care să fie expuse câteva din obiectele care au fost descoperite aici, însoțite de ilustrație și texte lămuritoare. Specialiștii arheologi mai recomandă ca vegetația arboricolă să fie aleasă și plantată astfel încât prin dezvoltarea rădăcinilor să nu genereze dislocarea elementelor de zidărie conservate în sol și ca porțiuni din traseele zidurilor să fie puse în evidență prin desenul tramelor de alei.
Încă 12 luni de şantier
Odată aceste etape obligatorii fiind depășite, Primăria municipiului Iași pregătește reluarea lucrărilor, cu respectarea recomandărilor arheologilor, pentru o justă punere în valoare a vestigiilor descoperite.
Lucrările vor continua în etape și, așa cum am anunțat, o parte din vegetaţia existentă, anume cea matură și valoroasă, se va regăsi pe acelaşi amplasament şi la finalizarea lucrărilor. Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc. Terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați. „Au sosit toate echipamentele, inclusiv fântâna arteziană. Ne întreabă oamenii când le pot monta şi trebuia să le explic că nu se poate face nimic până nu avem această descărcare arheologică”, a mai punctat edilul-şef. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau