Agricultura viitorului se deprinde în amfiteatre - Curs de manevrat dronele, la Universitate!
Dimensiune font:
Studenții Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași au în grila de studiu și cursuri de folosire a dronelor în domeniu, dar și a sistemelor GPS pentru utilaje de ultimă generație. Același curs îi mai învață și cum să monitorizeze starea culturilor prin satelit.
Tehnologiile noi acaparează și domeniul agricol, așa ca tinerii trebuie să iasă de pe băncile școlii gata pregătiți să le poată folosi. Nu e de mirare că a devenit unul dintre cursurile lor favorite. „Agricultură de precizie” este, la prima vedere, o denumire simplă și comună, în realitate însă cuprinde un domeniu extrem de important și interesant pentru tineri: agricultura viitorului.
De doi ani, la Facultatea de Agricultură, în anul patru de studio, tinerii au în programă un curs pe cât de inovator, pe atât de necesar. Aproape tot ceea ce înseamnă tehnologii de ultimă generație în agricultură le sunt prezentate tinerilor studenți și sunt învățați să le și folosească.
Dronele, utile și interesante
Pentru Sebastian, student în anul patru la Agricultură orele la care sunt învățați să folosească pe
Dronele mai pot fi folosite și pentru anumite lucrări, mai ales atunci când, din cauza ploii, spre exemplu, nu se poate intra pe câmp cu utilajele. „Acestea sunt elicile cu un motor acționat electric, rezervorul pentru apă și substanțe chimice. Cel mai important avantaj e de a intra în câmp atunci când terenul este impracticabil din punct de vedere terestru și o altă modalitate în care am folosit-o, atunci când polenizarea culturilor este deficitară, cu ajutorul elicelor putem face o polenizare mai bună și uniformă”, explică Sergiu Constantin, student la Agricultură.
Profesorii confirmă: dronele reprezintă viitorul și în agricultură
„Dronele pot fi echipate și cu senzori de teledetecție a buruienilor, de exemplu, și atunci aplicăm substanță chimică acolo unde este nevoie, prin urmare se realizează o economie de pesticide care nu sunt tocmai ieftine. În momentul de față, ele pot fi livrate cu bazine de până la 50 de litri și dacă dăm o doză de 10 litri la hectar, înseamnă că la o singură încărcare a bazinului se pot realiza 5 hectare”, explică conf. univ. dr. ing. Vlad Arsenoaia, facultatea de Agricultură-USV Iași. Disciplina a fost adăugată în programa școlară de doi ani.
Studenții ajung să aibă astfel de cursuri în anul patru de studiu, iar pe lângă drone mai sunt învățați să folosească și sistemele perforante de GPS de pe utilajele agricole, cât și sistemele de monitorizare a culturilor prin satelit. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau