Bacău: Terapie prin artă pentru copii cu dizabilități din zona săracă
Dimensiune font:
45 copii cu dizabilități din patru comune izolate ale județului – Dealu Morii, Colonești, Motoșeni și Mărgineni – vor beneficia pentru prima dată de servicii specializate de terapie prin artă.
Inițiativa aparține Fundației de Sprijin Comunitar Bacău, care a inițiat un nou proiect destinat creșterii calității vietii copiilor cu handicap din județ. Astfel, proiectul “Artă pentru toți copiii” se va derula până în luna iunie 2013, fiind finanțat prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor al Fundației pentru Comunitate. “În ultima perioadă, serviciile sociale, inclusiv cele pentru persoane cu dizabilități, au început să se dezvolte, astfel încât, în mediul urban, persoanele cu handicap au șansa de a beneficia de servicii specializate, incluzând art-terapia, kinetoterapia, logopedia etc. Situația stă cu totul altfel în mediul rural, în mod special în zona cuprinsă în acest proiect unde serviciile pentru aceste categorii sociale sunt aproape inexistente”, a declarat Ionuț Chiriță, reprezentantul Fundației.
Activitatea de bază a proiectului se va desfășura în cadrul Cluburilor cu Lipici din cele patru comunități rurale. Echipa FSC care va implementa proiectul este formată din patru specialiști – doi psihologi și doi lucrători prin arta combinată – cu o experiență de peste 20 de ani în servicii mobile de stimulare a copiilor și adulților cu nevoi speciale din centrele de stat sau private, implicându-se inclusiv în training pentru personalul implicat în lucrul direct cu beneficiarii, la nivel național. Totodată, părinții copiilor incluși în program vor avea ocazia să-și îmbunătățească abilitățile parentale în urma sesiunilor practice de art – terapie și a ședințelor de consiliere. În plus, proiectul include și crearea unui centru de resurse în art-terapie pentru specialiștii din județ. “În lucrul cu persoanele cu dizabilități, fiecare specialist utilizează anumite elemente din stimulare prin arta combinată; fie că este vorba de folosirea muzicii pentru a obține relaxare, fie că este vorba de folosirea jocului pentru a atrage și a motiva beneficiarul, fie că este vorba de folosirea desenului în scopul de a învăța culorile, formele și mărimile etc. Ceea ce urmărește stimularea prin arta combinată este realizarea unei intervenții structurate, utilizând sesiuni de stimulare prin artă, muzică, mișcare, joc, teatru”, a declarat Gabriela Achihăi, președintele FSC Bacău.
Prin urmare, 20 de profesioniști din domeniu își vor îmbunătăți abilitățile de lucru și de relaționare cu copiii cu dizabilități în urma trainingului oferit de specialiștii FSC, iar peste 100 beneficiari indirecți din unitățile care lucrează cu copii cu dizabilități vor avea în viitorul apropiat acces la aceleași tehnici de terapie menute să le ridice calitatea vieții și să-i facă mai independenți. Anul trecut, tot cu o finanțare din partea Fundației pentru Comunitate prin Programul Mol pentru Sănătatea Copiilor, FSC a furnizat servicii de terapie prin artă copiilor cu dizabilități din patru comunități rurale dezavantajate.
Rezultatele au fost încurajatoare serviciile având impact atât asupra copiilor beneficiari direcți, cât și asupra părinților și a cadrelor didactice. În urma proiectului, mai multe autorități locale din mediul rural au solicitat extinderea proiectului și în alte comunități.
Sursa: ziaruldebacau.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau