Clarvăzătorii
Dimensiune font:
* nu au puteri supranaturale, dar uneori sunt capabili de lucruri care ies din sfera normalului * sunt lucrători ai Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Iaşi, care, pe lângă o pregătire specială, beneficiază acum şi de un program performant pentru identificarea dispăruţilor ori a persoanelor decedate
Fie că este vorba de persoane dispărute de ani buni sau de cadavre aflate într-o stare avansată de putrefacţie, Poliţia ieşeană reuşeşte să dezlege adevărate mistere cu ajutorul lucrătorilor Serviciului Criminalistic, al Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) şi al tehnologiei avansate. Este vorba despre programul CDN (Cadavre, Dispăruţi, Neidentificaţi) implementat la Iaşi în anul 2005. În cazul cadavrelor găsite în locuri izolate, într-o stare avansată de putrefacţie şi asupra cărora nu s-a găsit niciun act de identitate, intră pe fir lucrătorii SIC. Aceştia adună informaţiile de la locul unde a fost găsit cadavrul şi fotografiază tot ce este în cadru. „În cazul cadavrelor în stare avansată de putrefacţie, fără identitate, se verifică semnalmentele, particularităţile, dantura, membrele şi dacă au cicatrice. Mai apoi, se verifică în baza de date cu persoane date dispărute şi se compară informaţiile”, ne-a spus agentul principal Mihai Craiu, lucrător în cadrul Serviciului Criminalistic - compartimentul Identificări Judiciare. După ce se adună toate aceste informaţii urmează a fi introduse în sistem şi se începe operaţiunea de căutare după zona unde a fost descoperit cadavrul, după sex, vârstă, semnalmente, bani găsiţi asupra sa, îmbrăcăminte, semne particulare, tatuaje, amprente şi, nu în ultimul rând, după fotografia actuală. La solicitare, se face şi testul ADN.
Găsit după 20 de ani
Una dintre situaţiile mai deosebite care le-a dat de lucru criminaliştilor ieşeni a fost cea în care au avut de identificat un bucureştean dat dispărut încă din anul 1993. El a fost găsit în Iaşi şi avea probleme psihice. „Bărbatul a fost găsit în 2012, cu ajutorul acestui program. Cel mai uşor caz de dispariţie rezolvat într-un timp foarte scurt a fost cel a unei femei de 60 de ani. Ea a fost găsită pe stradă şi dusă la spital. Asupra ei nu a fost găsit niciun act de identitate şi ni s-a cerut ajutorul. Nu a mai trebuit să introduc fotografia în sistem, pentru că am recunoscut-o imediat. Mai sunt cazuri de dispariţie de 5 -10 ani, rămase încă nerezolvate”, a mai adăugat ag. principal Mihai Craiu.
Fantoma de pe Bucium
Un caz rămas încă nerezolvat este cel al biciclistului mort într-un accident rutier produs în luna mai 2012, în Bucium. Acesta s-a izbit violent de un autoturism marca Opel. Poliţiştii nu au reuşit nici până în prezent să-i descopere identitatea, drept pentru care corpul victimei se află încă la morga Institutului de Medicină Legală. Oamenii legii aşteaptă şi acum ca rudele sau alte cunoştinţe să revendice trupul bărbatului. Deşi s-au făcut verificări la toate inspectoratele de poliţie după semnalmentele persoanei decedate, nu a fost înregistrat niciun caz de dispariţie care să corespundă datelor biciclistului. „Este ciudat faptul că nimeni nu l-a dat dispărut. Am făcut verificări peste verificări, dar fără rezultat. Tânărul avea în rucsac piese auto, era îmbrăcat bine şi se deplasa cu o bicicletă de firmă. Asta denotă faptul că era o persoană cu o situaţie financiară bună”, a mai precizat criminalistul.
Cea mai teribilă amintire
Înainte de a lucra la birou, Mihai Craiu a lucrat la stradă, tot în cadrul Serviciului Criminalistic. În toată cariera sa, o singură amintire îl macină. Este vorba despre un accident cumplit produs în urmă cu mai mulţi ani, pe ruta Iaşi-Paşcani. „Îmi amintesc că am fost solicitat să merg la un accident rutier, în urma căruia doi tineri au decedat. Ei erau căsătoriţi de două luni. Când am ajuns la locul accidentului am găsit maşina răsturnată şi a trebuit să adun părţile din corpurile lor, care erau împrăştiate peste tot. Această imagine m-a marcat, dar, ştiţi cum e - la un moment dat te obişnuieşti”, a conchis criminalistul. (Andrei Hurbea)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
george grigoras
Jan 18, 2013
foarte interesant .
Adauga comentariul tau