Consilierii locali au votat parteneriatul cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Dimensiune font:
Instituţia de cult va amenaja în Moara de Vânt un ansamblu educaţional * cele 7,8 hectare de teren necesare investiţiei sunt atribuite în administrarea MMB de către municipalitatea ieşeană * suprafaţa mare de teren, dar şi faptul că unitatea şcolară va fi una privată, cu taxă, i-au făcut pe unii consilierii să propună retragerea proiectului pe ordinea de zi pentru a se putea organiza o dezbatare publică
Proiectul de hotărâre vizând atribuirea în folosinţă gratuită către Mitropolia Moldovei și Bucovinei - Arhiepiscopia Iaşilor a unui teren situat în zona Moara de Vânt, în suprafaţă de 7,8 hectare pentru extinderea Școlii „Varlaam Mitropolitul”, a generat, aşa cum era de intuit, polemici în Consiliul Local. De altfel, unii consilieri au cerut retragerea proiectului, motivat de faptul că nu au avut timp să-l studieze. „Modul în care acest proiect a fost pus în dezbatere, nu a fost în regulă. Timpul a fost mult prea scurt, ar fi fost nevoie de cel puțin o lună înainte, pentru dezbateri. Noi acordăm 7,8 hectare pentru realizarea unor investiţii private, înțeleg că se va face o unitate școlară, însă va fi un regim privat, un regim cu taxă”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local USR. Aceeaşi dezbatere publică a fost cerută de colegul acestuia, Iulian Huşanu. „Proiectul ar trebui eliminat din ordinea de zi și supus unei dezbateri publice. Sunt mai multe chestiuni de finețe la care trebuie să fim atenți”, a spus acesta. La rândul, consilierii sociali-democraţi au afirmat că nu contestă oportunitatea unei astfel de iniţiative, numai că entitatea care doreşte să realizeze proiectul - MMB – ar trebui să gândească şi măsuri în folosul copiilor care nu-şi pot permite achitarea unei taxe de şcolarizare. „I-aş propune Înalt Prea Sfinţiei Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, să ia în considerare ca în fiecare clasă să existe minim cinci locuri pentru copiii defavorizaţi, mă refer la cei aflaţi în atenţia instituţiilor de asistenţă socială”, a spus Mihai Liviu Gavril.
La finalul discuţiilor, primarul Mihai Chirica a reiterat cele afirmate cu o zi mai devreme, când a spus că „educația este prioritară și fundamentală” şi că „educația de calitate este rezultatul unui efort comun la care toate componentele societății sunt chemate să contribuie, de la autorități centrale și locale, companii private, culte religioase, organizații neguvernamentale și părinți”. „Vom da Mitropoliei un teren, după care ei vor trebui să facă mai multe demersuri la autorități pentru autorizații de construire. Noi nu înstrăinăm terenul. Mitropolia investește în educație. Facem școală, nu căutăm profit, noi vrem să avem niște oameni educați”, a precizat Mihai Chirica. În final, proiectul a fost votat cu o largă majoritate.
Ce se va face
Potrivit proiectului, ar fi vorba de unități de învăţământ pentru aproximativ 1.000 elevi, ce s-ar întinde pe 3,5 hectare, compuse din grădiniţă pentru 200 copii, structuraţi în trei grupe, cu spații de învățare, de servit masa, de joacă, şcoală primară și gimnaziu pentru 800 de copii, cu spații de învățare, laboratoare, spații pentru activități extra-curriculare, bibliotecă, mediatecă, spații pentru artă, spații de servit masa, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar, liceu, cu săli de curs, laboratoare de științe, spații de întrunire, bibliotecă și mediatecă, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar. La toate acestea s-ar adăuga o fermă pentru conexiunea copiilor cu natura și gospodăria tradiţională şi unde pot fi amenajate zone de învățare în aer liber și interacţiune cu animale mici și plante, spații experimentale, mini-sere.
Nu sunt singurele dotări. Exceptând o biserică, care s-ar întinde pe o suprafaţă de 0,5 hectare, MMB intenţionează să amenajeze o bază sportivă, cu terenuri exterioare de fotbal, baschet, handbal, tenis, badminton, piste de alergare, sală de sport pentru handbal, baschet, volei și gimnastică, bazin de înot, toate acestea pe o suprafaţă de 1,5 hectare. O altă dotare ar reprezenta-o pavilionul destinat explorării spaţiului, compus din muzeul spaţiului, rampă de lansare, simulator aviatic, observator astronomic, ce ar ocupa un hectar. Nu în ultiumul rând, se doreşte amenajarea unui campus și a unui ansamblu administrativ, compus din spații de cazare elevi și profesori, spații administrative, parcări, spații tehnice și alte asemenea, ce ar ocupa 1,5 hectare. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau