Dialog despre anticipație cu informaticienii de la „Moisil”

IMG_8386

Dimensiune font:

| 07-10-2019 11:01

 

 

Ce alt subiect mai bun decât literatura de anticipație putea fi propus elevilor de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” la întâlnirea cu scriitorii Mircea Opriță și Liviu Surugiu, aflată pe agenda celei de-a VII-a ediții a FILIT? Cu siguranță adolescenților le plac și alte genuri literare, însă dat fiind specificul liceului, unde tinerii învață să măsoarea cantitatea de informație în biți, apoi să proiecteze sisteme ori roboți pe care să-i și programeze, anticipația este o formulă foarte bună pentru sporirea creativității.

Amfitrionii, Anamaria Ghiban și Dana Anghelescu, profesori de limba română, au moderat cu măiestrie dialogul dintre tineri și invitații lor, nume cunoscute în literatura SF. „Întâlnirea cu scriitorii a devenit tradiție în cadrul festivalului. După cum v-ați obișnuit, la fiecare început de octombrie avem printre noi doi scriitori români sau oaspeți de peste hotare. De această dată îi avem alături pe Mircea Opriță și Liviu Surugiu, doi autori cu o scriitură diversificată. Am fost fascinată să le descopăr o multitudine de preocupări în literatură și nu numai”, a spus Anamaria Ghiban. După o scurtă prezentare a CV-urilor celor doi invitați, făcută de Dana Anghelescu, oaspeții au intrat în dialog cu tinerii,

Un paznic al farului SF”

Mircea Opriță este unul dintre greii anticipației din România. A debutat ca poet, dar la scurt timp a virat către proză, apoi s-a ocupat și de traduceri. Este o figură proeminentă în spațiul literar românesc al SF-ului, cu o carieră impresionantă, „un paznic al farului”, după cum a spus scriitorul Liviu Surugiu. La întâlnirea de la Iași le-a prezentat elevilor câteva din ultimele sala apariții, „Nopțile memoriei”, „Zodia meduzei”), a vorbit despre pasiunea sa pentru scris și despre ajutorul pe care îl oferă în dezvoltarea fiecărui om, a prezentat o parte din viitoarele proiecte literare, apoi a atins și subiectul filmelor de anticipație, în special al celor făcute după cărțile lui H. G. Wells, pe care l-a retradus în românește. „Se spune că o carte este bine să fie retradusă după 50 de ani pentru că între timp multe lucruri se schimbă și este bine să vedem totul cu ochii timpurilor noi. Am retradus o parte din cărțile lui Wells și de fiecare dată găsesc înțelesuri noi”, a spus Mircea Opriță.

Liviu Surugiu este scriitor, om de radio și jurist, scenarist premiat de HBO”, a continuat prof. Dana Anghelescu prezentarea celui de-al doilea invitat, stârnind zâmbetul condeierului care a spus că „meseria de jurist este undeva într-un colț, făcută OK.

Liviu Surugiu a absolvit Facultatea de Drept a Universității București (1997). Scriitor și scenarist, finalist al concursului de scenarii de film organizat de HBO în 2013. A locuit zece ani la Madrid. În prezent este jurist și locuiește în București. A debutat cu o povestire în Jurnalul SF, în 1995. Este unul dintre cei mai premiați autori români de SF și unul dintre cei mai citiți. A publicat șapte volume (romane și proză scurtă), are cinci premii la ultimele patru ediții ale Convenției Naționale de Science-Fiction (pentru roman, volum de proză scurtă, povestire).

Parcursul meu a fost altfel. Față de voi, care știți încă de pe acum ce meserie veți avea, cea de IT-ist, care va aduce și mulți bani, nu ca poezie - sărăcie, la mine lucrurile au stat altfel”, a spus Liviu Surugiu. „Am terminat profilul de Matematică-Fizică și trebuia să ajung un mare judecător. Mi-aș fi dorit să urmez Filologia, dar nu era acest profil acolo unde am învățat eu. Am scris încă de prin școală, dar nu cred să fi fost vreun tânăr care să nu fi făcut asta, măcar în acele oracole (jurnale de-ale adolescenților, celebre mai ales în vremea comunismului – n.r.), în care completam cu toții tot felul de chestii. Da, am fost și premiat de HBO pentru un scenariu, am luat locul II sau III și m-am ofticat că nu am fost primul, dar am fost premiat, a continuat, în același ton umoristic, Liviu Surugiu, apoi dialogul a virat tot către anticipație, în special către filmele SF: „După cum vedeți, șapte din cele mai zece tari filme de la Hollywood au un astfel de scenariu, pe care îl scrie tot un scriitor.

Punctând că anticipația este totul, mai ale acum, când inovația schimbă tehnica peste noapte, când deja într-un an telefonul cel nou și performant este aproape învechit, când de aseară și până astăzi lucrurile s-au schimbat deja în orice computer, Liviu Surugiu i-a îndemnat pe elevi să își păstreze curiozitatea și să-și up-dateze mereu creativitatea fiindcă altfel „vom fi depășiți”.

Tinerii au fost încântați de dialog și de ospeții pe care i-au avut alături. Privindu-i, nu aveai cum să nu te întrebi cum va arăta lumea pe care o vor construi, cum va arăta literatura de anticipație în anii în care ei își vor pune în practică ideile și proiectele care deja le-au dus faima, tinerii de la „Moisil” fiind câștigătorii multor competiții dificile de Informatică și de Robotică.

Ce este literatura SF

Stiințifico-fantasticul (numit și știință-ficțiune, SF sau science-fiction) este un gen artistic prezent cu precădere în literatură și cinematografie, a cărui temă principală este impactul științei și tehnologiei asupra societății și persoanelor.

Genul literar științifico-fantastic mai este cunoscut și sub denumirea de „literatură de anticipație” sau „literatură științifico-fantastică”.

Fiind în mod indisolubil legat de conceptul de știință, premisele pentru nașterea genului științifico-fantastic apar începând cu secolul al XVI-lea odată cu revoluția științifică, în special după descoperirile lui Galileo și Newton în astronomie, fizică și matematică. Isac Asimov stabilește ca premisă esențială revoluția industrială, crezând că științifico-fantasticul are nevoie de o dezvoltare larg răspândită și conștientă a relației dintre știință și tehnologie. Din aceste motive, pentru a identifica data nașterii științifico-fantasticului modern, s-a stabilit prin convenție aprilie 1926 când apare prima revistă americană de literatură științifico-fantastică, Amazing Stories”, editată de Hugo Gernsback, dată care marchează momentul în care științifico-fantasticul începe să devină un fenomen popular. Cu toate acestea genului îi pot fi atribuite numeroase opere anterioare, de la romanul gotic Frankenstein, de M. Shelley, la romanele științifice ale lui Jules Verne și H.G. Wells.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei