Doi părinţi au dorit să-şi boteze fetiţa Prinţesa Ardealului
Dimensiune font:
* la sugestia oficialilor Stării Civile Iaşi, aceştia s-au răzgândit * de altfel, de ceva vreme părinţii au renunţat să-şi mai boteze copiii cu nume inedite * cât priveşte căsătoriile, luna martie pare a fi preferata ieşenilor, existând 30 de solicitări pentru intervalul 1-4 martie şi doar două de Dragobete (24 februarie)
O reală problemă la un moment dat, prenumele hilare au devenit istorie la Iaşi. Oficialii Stării Civile susţin că au dispărut cazurile în care părinţii doreau să-şi boteze copiii cu nume ciudate, gen Isus sau Termopan, lucru determinat de modificări apărute în legislaţie în cursul anilor. Astfel, una dintre cele mai importante prevederi stipulează clar că „este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”. „Îmi amintesc că a existat un astfel de caz. Părinţii ar fi dorit să-şi boteze fetiţa Prinţesa Ardealului. Le-am explicat că acest lucru nu este permis de lege. Au înţeles şi s-au răzgândit”, ne-a declarat Simona Voinea, ofiţer de stare civilă. Interesant este faptul că dacă nu s-ar fi ajuns la consens, în decurs de 15 zile de la naştere, nou-născutul ar fi primit un prenume ales de către ofiţerul stării civile. „Nu a fost cazul la noi”, mai spune d-na Voinea.
Schimbarea numelui are la bază motive mult mai puternice
În ceea ce priveşte solicitările pentru schimbarea numelui, acestea există, însă sunt mai puţine comparativ cu alţi ani. „Este vorba de cu totul alte motive decât cele legate de numele hazlii. Au predominat cazurile în care era trecut un nume pe certificatul de naştere, apoi la botez copilul a primit un al doilea prenume, iar părinţii au dorit ca şi acesta din urmă să apără în actele de stare civilă. De asemenea, am mai avut situaţii în care părinţii au divorţat. Copilul a rămas în grija mamei, iar aceasta a revenit la numele de domnişoară, solicitând ca şi copilului să i se schimbe numele”, a mai precizat oficialul DLEP.
Două cupluri se vor căsători de Dragobete
De la începutul acestui an, în Iaşi s-au născut 745 de copii, cifră în creştere comparativ cu 2012, când s-au înregistrat 608 naştere. Oficialii DLEP susţin că cifra şi este mai mare întrucât aici nu sunt „prinşi” copii născuţi în februarie, care vor fi incluşi în statistici după încheierea acestei luni. Cât priveşte căsătoriile, pentru luna următoare, numai în intervalul 1-4 martie, au fost depuse 30 de dosare. „Ieşenii apelează tot mai des la aplicaţia on-line pe care am implementat-o anul trecut. Este o modalitate simplă şi comodă pentru a te programa la ofiţerul stării civile, fără a se mai pierde timp”, a spus d-na Voinea. Deocamdată, doar două cupluri au ales să se căsătorească de Dragobete, oficialii Stării Civile aşteptându-se la un număr ridicat de ceremonii pentru data de 8 Martie.
T. Damaschin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau