Economatele ar putea fi relansate pe piaţă
Dimensiune font:
Ideea aparţine primarului de Botoşani şi a fost bine primită şi la Piatra Neamţ * la Vaslui, în schimb, pensionarii nu au fost încântaţi * ei spun că nu au nevoie de pomană şi că le-ar prinde bine mai mulţi bani la pensie
Un proiect implementat la începutul anilor 2000 ar putea fi reluat la Botoşani. Este vorba despre magazinele de tip economat, pe care primarul Ovidiu Portariuc ar vrea să le redeschidă. Într-o primă etapă ar fi vorba despre 4 magazine unde să se găsească produse mai ieftine cu 25% faţă de restul magazinelor. „Eu vreau să încerc un anumit concept prin care să asigurăm pâine, zahăr, ulei, un magazin cu 4-5 produse cu preţuri mai mici cu 25%. Celelalte economate au dat greş pentru că s-au întins pe foarte multe produse”, a explicat primarul Ovidiu Portariuc. Magazinele ar urma să fie deschise în cartierele Primăverii, Bucovina, Mioriţa şi Griviţa. La Botoşani, primele economate au fost lansate de fostul primar PSD Florin Egner, însă proiectul nu a avut succes fiindcă autorităţile nu au reuşit să aducă produse mai ieftine decât cele practicate pe piaţă.
Vasluienii nu vor reduceri
Proiectul s-a încheiat cu un eşec şi la Vaslui. Primul magazin de acest tip a fost deschis în urmă cu zece ani şi a funcţionat doar două luni. La închiderea lor au pus umărul şi ceilalţi comercianţi din jur, care au făcut reduceri mult mai mari decât putea economatul să suporte. Vârstnicii nu au fost încântaţi şi nu le-ar surâde reluarea proiectului. „Nu avem nevoie de economate. Tot ce îşi doresc pensionarii sunt pensii decente, să poată trăi decent. Să poată cumpăra de acolo de unde cumpără toată lumea, nu de la nu ştiu ce magazine. Avem nevoie de venituri normale ca să ne putem trăi bătrâneţile cu decenţă”, a spus Traian Pascu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vaslui.
Şi totuşi, se poate
La Neamţ, în schimb, ideea le-a plăcut autorităţilor, poate şi pentru că proiectul vechi a dat roade. În anul 2004, în oraş funcţionau în jur de 6 magazine de tip economat, care comercializau produse agroalimentare şi mărfuri electrocasnice. Ulterior, magazinele deschise în mandatul fostului primar al municipiului, Ion Rotaru, actualmente primar al comunei Alexandru cel Bun, au fost desfiinţate parţial şi din raţiuni politice. „Erau foarte bune, la fel ca şi acele dispensare medicale, cabinete stomatologice, oamenii erau mulţumiţi. Din păcate, s-a uitat de ele în timp, iar acum, în aceste vremuri de criză şi-au amintit de aceste economate”, a spus Ion Rotaru. Pietrenii cu venituri mici sunt de părere că înfiinţarea unor astfel de magazine de unde ar putea cumpăra alimente la preţuri mai mici ar fi binevenite fiindcă nu mai reuşesc să se descurce de la o lună la alta. „Am un salariu de 700 de lei, din care mai bine de jumătate dau la întreţinere. Ar fi o idee bună, să avem şi noi de unde cumpăra mâncare cu bani puţini”, a spus Mariana Vornicu, 48 de ani. Autorităţile locale spun că se va face o analiză, pentru a vedea dacă înfiinţarea acestor magazine economat este eficientă. „Trebuie făcută o analiză privind ofertele pieţei şi posibilităţile de reînfiinţare a unor astfel de magazine”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimarul municipiului Piatra Neamţ.
Magazinele economat au fost destinate pensionarilor şi ofereau produse mai ieftine decât restul pieţei. Proiectele au eşuat din multe cauze, câteva fiind lipsa personalului specializat, concurenţa şi lipsa de implicare a autorităţilor. Însă, cu un plan bine pus la punct şi cu o viziune de marketing coerentă, ideea ar putea fi fezabilă.
(Grupaj coordonat de Maura Anghel)
„Ideea este bună în contextual actual şi poate reprezenta un avantaj pentru persoanele cu venituri mici” -- Aurelia Simionică, viceprimarul municipiului Piatra Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau