Fetele, cele mai silitoare la Bac
Dimensiune font:
* cele mai multe note de 10 la examenul de maturitate au fost trecute în dreptul tinerelor * multe ne-au spus că îşi vor continua studiile în străinătate * în oraşele din nord-estul ţării au fost 23 de medii de 10, dintre care 20 au fost obţinute de fete
Dintre elevii de clasa a XII-a care au cules rezultate maxime în urma muncii depuse timp de patru ani, majoritatea sunt fete. La nivel naţional, la ediţia de vară a examenului de Bacalaureatul, din cele 67 de medii de zece, 55 au aparţinut fetelor. În Moldova, dintre cele 23 de note maxime, 20 au fost obţinute de tinere.
Foto: Diana Agop
Facultate la Manchester
La Bacău, finalul Bacalaureatului a adus 5 note de 10 şi toate au fost adjudecate de fete. Ele au învăţat în toţi anii de liceu, şi-au intensificat pregătirea înaintea primului examen important din viaţa lor şi au fost răsplătite pentru munca lor. Diana Agop, fiica antrenorilor de gimnastică Vasilica şi Cornel Agop, a fost singura elevă a Colegiului Naţional „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău care a luat nota 10 la Bac. „Rezultatul este munca mea din cei patru ani de liceu. Am învăţat tot timpul şi nu m-am pregătit în particular la niciun obiect”, a mărturisit Diana. Adolescenta îşi va continua studiile în afara ţării. „Am aplicat în iarnă la o facultate din Manchester şi am fost acceptată. Condiţia era să obţin cel puţin nota 8.00 la Bacalaureat şi a trebuit să mai dau şi un test de limbă”, a mai spus Diana. În Marea Britanie, ea va studia Relaţii publice şi comunicare digitală.
Foto: Diana Elena Grosariu
Diana de la Gura Humorului, singura „decaristă”
Singura notă de zece la Bacalaureat din judeţul Suceava aparţine Dianei Elena Grosariu, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului. Reuşita ei este rezultatul ambiţiei de a fi mereu prima şi de a-şi completa cunoştinţele. Diana mărturiseşte că „pregătirea pentru Bacalaureat a început încă din clasa a IX-a. S-a intensificat în ultimele luni, însă am învăţat constant în toţi cei patru ani”. Ea a obţinut de-a lungul celor patru ani de liceu rezultate notabile în cadrul a numeroase concursuri, lucru ce a „călit-o” pentru a face faţă cu succes examenului de Bac. Îşi doreşte să urmeze Facultatea de Matematică-Informatică şi a ales Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj.
Au apărut şi diverse teorii legate de rezultatele diferite ale băieţilor şi fetelor la şcoală. Una este legată de diferenţele biologice şi susţine că fetele se dezvoltă mai rapid, lucru care le aduce şi avantaje de ordin cognitiv. În schimb, nivelul ridicat de testosteron la băieţi favorizează agresivitatea şi comportamente care contravin regulilor de conduită în şcoală.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Alte teorii se referă la stilul de învăţare diferit al băieţilor şi la faptul că rezultatele şcolare mai slabe ale lor ar fi din cauza absenţei figurilor masculine din educaţia copiilor. Se ştie că taţii se implică mai puţin în educaţia lor, iar la grădiniţă şi şcoala primară, majoritatea cadrelor didactice (educatoare şi învăţătoare) sunt femei.
„Îmi place să joc baschet şi practic vânătoarea” -- Diana Elena Grosariu, absolventă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau