Generația Z și viața de student în Iași

student-IS

Dimensiune font:

| 04-09-2024 17:55

 * cunoscut drept Capitala culturală a României, Iașul continuă să atragă mii de tineri în fiecare an, în mare parte datorită tradiției academice * orașul care găzduiește universități de prestigiu a devenit un veritabil magnet pentru tinerii din Generația Z, care vin să-și construiască viitorul și să experimenteze viața studențească într-un context plin de istorie, dar și de inovație

Iașiul, supranumit și „Orașul celor șapte coline”, este cunoscut drept unul dintre cele mai mari centre universitare din România, atrăgând anual mii de studenți din toate colțurile țării și din străinătate. Cu o istorie academică de peste 150 de ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și celelalte instituții de învățământ superior din oraș oferă tinerilor un loc de creștere personală și profesională. Însă viața de student nu este lipsită de provocări, iar adaptarea la mediul universitar, socializarea și integrarea în noua comunitate sunt doar câteva dintre aspectele care marchează tranziția din viața de liceu în cea universitară.

Provocările adaptării

Pentru mulți dintre studenții din Generația Z, Iașul este primul pas în afara zonei de confort. Alexandra, o tânără de 19 ani din Suceava, este la început de drum la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Își amintește prima săptămână în Iași ca fiind o combinație de entuziasm și anxietate: „Am ajuns într-un oraș mare, cu atât de multe lucruri de descoperit. Dar nu cunoșteam pe nimeni, și ideea de a începe de la zero a fost copleșitoare”.

Pentru majoritatea studenților din provincie, prima provocare majoră este adaptarea la noul ritm de viață. Multe universități din Iași oferă sprijin prin programe de mentorat, iar asociațiile studențești organizează evenimente menite să integreze noii veniți în comunitate. „Mi-am făcut prieteni la primul eveniment organizat de asociația noastră. Faptul că am fost invitați să participăm la jocuri și discuții informale m-a ajutat enorm să mă simt parte dintr-un grup”, spune Tudor, student în anul I la Facultatea de Informatică.

Presiunea academică și gestionarea timpului

Pentru mulți tineri din Generația Z, provocările academice vin mână în mână cu responsabilitatea gestionării timpului. Facultatea, pentru mulți dintre ei, nu mai este doar despre acumularea de cunoștințe, ci și despre găsirea unui echilibru între învățat, activitățile extracurriculare și timpul liber. „La început, e greu să-ți dai seama cum să îți organizezi timpul. La liceu, aveai un orar clar, dar aici trebuie să te descurci singur cu toate. Am început să folosesc o aplicație de management al timpului pentru a mă organiza, pentru că altfel simțeam că mă pierd printre toate cerințele”, am aflat de la Ana, studentă la Medicină.

Presiunea de a performa este accentuată și de așteptările ridicate ale profesorilor. Totuși, mulți dintre aceștia încep să înțeleagă că Generația Z are un mod diferit de a se raporta la învățare.

Dacă există un lucru care definește studenția în Iași, acesta este viața socială vibrantă. Studenții din Generația Z, nativi digitali, folosesc platforme precum Instagram și WhatsApp pentru a se conecta cu ușurință și pentru a organiza activități împreună. Totuși, mulți recunosc că rețelele sociale nu sunt suficiente și că este esențială interacțiunea față în față.

Am început să ies cu colegii de la facultate la cafenelele din centru, iar asta m-a ajutat să creez legături reale, dincolo de ecran”, spune Radu, student la Drept. Un alt loc popular pentru întâlniri sociale este parcul Copou, unde tinerii se relaxează între cursuri.

Asociațiile studențești au, de asemenea, un rol crucial în crearea unei vieți sociale active. „Implicarea în asociația de studenți mi-a schimbat complet experiența universitară. Am învățat să lucrez în echipă, am cunoscut oameni noi și am organizat evenimente importante”, explică Irina, studentă la Jurnalism. Iașul găzduiește studenți din toată lumea, de la India și Maroc până la țări europene. Ei aduc nu doar diversitate culturală, ci și provocări legate de integrare.

Pentru mine, venirea la Iași a fost o decizie importantă, dar și dificilă. A fost nevoie de timp pentru a mă adapta la cultură și la limbă”, mărturisește Aamir, student din India.

Viața de student în Iași, pentru tinerii din Generația Z, este o combinație complexă de oportunități academice, provocări personale și explorări sociale. Pentru mulți dintre ei, Iașul nu este doar un loc de studiu, ci o platformă de dezvoltare personală și profesională, care îi pregătește pentru provocările viitorului.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Un cunoscut profesor estonian va lucra cu terapeuții din Iași
04/09/2024 19:48

Iasul va fi gazda, pe 28 si 29 septembrie, a binecunoscutului psiholog Jure Biechonski. El va sustine un workshop-ul intensiv de două zile, dedicat temei ”From regression to progression- meeting the inne ...

 Școala în noile vremuri. Între digitalizare, empatie și educație non-formală
04/09/2024 18:05

În ultimii ani, scoala a trecut prin transformări majore, iar pandemia de COVID-19 a accelerat unele dintre ele. Dacă inainte tehnologia pătrundea incet-incet in sălile de clasă, astăzi, scoala se c ...

Bătaie cu pietre între două surori vecine, din pricina unui gard
04/09/2024 17:55

* soţul invingătoarei de pe teren a dat o mană de ajutor, a lovit cu patentul * cei doi soţi au fost condamnaţi şi au atacat sentinţa, susţinand că vecina sărise la ei cu toporul Surorile Elena M. ş ...

Oameni, locuri, fapte din istoria Iașului
04/09/2024 17:54

Muzeul Municipal „Regina Maria”, cu sprijinul Primăriei Iasi si in parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, organizează vineri, 6 septembrie, si sambătă, 7 septembrie, Co ...

Piaţa ieşeană a muncii, ca în vremurile bune. S-a atins pragul de 1.200 posturi vacante
04/09/2024 17:54

* mai bine de jumătate din joburile disponibile sunt in construcţii * nici serviciile, altele decat cele uzuale, nu sunt mai prejos * in rest, mici diferenţe faţă de intervalele anterioare * contracţie pu ...

Invazie de lilieci la cel mai mare spital din Moldova
04/09/2024 17:53

Aproape 300 de lilieci au creat panică pe sectia de cardiologie a Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, cea mai mare unitate spitalicească din Moldova. A fost nevoie de interventia pompierilor p ...

Lucrările de reabilitare a Grădiniței nr. 13 din Tătărași, aproape de finalizare
04/09/2024 17:52

Lucrările de reabilitare si modernizare a Grădinitei cu Program Prelungit (GPP) nr. 13 din Tătărasi se apropie de finalizare, in prezent fiind executate ultimele retusuri la statia de pompare si bazinul de ...

Ieșenii, invitați să participe la întocmirea hărții ecologice a orașului
04/09/2024 17:49

Avand in vedere că Iasul este in prezent unul dintre cele mai poluate orase din tară, situindu-se pe locul 3 la acest nedorit capitol, după Bucuresti si Brasov, membrii Asociatiei „Mai bine” au a ...

Poluarea cu praf a depășit, la Iași, de patru ori valorile premise
04/09/2024 17:49

* din cauza unei mase de aer incărcată cu particule de praf cu originea in partea central-sud-vestică a Asiei (zona desertului Karakum), care tranzitează zona Moldovei in perioada 3 - 5 septembrie, la Iasi ...

Au sosit primele autobuze electrice la Pașcani!
04/09/2024 17:47

Miercuri, 4 septembrie, locuitorii municipiului Pascani au primit o veste pe care o asteptau de mai multi ani, menită să asigure un transport in comun civilizat si modern. Prin vocea primarului Marius Pintili ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei