Infracţionalitatea la Iași, în scădere
Dimensiune font:
* față de anul 2019, anul trecut infracțiunile au scăzut cu 18% * cu toate acestea, judeţul ocupă locul 2 pe ţară, după Capitală * criminalitatea e şi ea mai mică, numărul tâlhăriilor s-a micşorat cu 25% * camerele de supraveghere se dovedesc foarte eficiente împotriva hoţilor * rămâne flagelul ileglităţilor din trafic * la nivel de IPJ există, în continuare un deficit de personal
Conform unei tradiţii mai vechi de un sfert de secol, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a remis presei bilanţul activităţii din anul recent încheiat. Astfel, deşi în 2020 prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112 au fost direcţionate către I.P.J. Iaşi 86.987 apeluri, fapt ce ne situează pe locul al II-lea în ţară, după Capitală, infracţionalitatea a scăzut cu 18%.
Criminalitatea e şi ea mai mică, media fiind cu 15% sub cea din 2019. Numărul tâlhăriilor s-a micşorat cu 25%, infracţiunile de lipsire de libertate s-au redus la jumătate, dar cea mai spectaculoasă schimbare s-a înregistrat la categoria furturi. Instalarea a tot mai multe camere de supraveghere a transformat această îndeletnicire în una foarte riscantă. Furturi din autoturisme au fost cu 62% mai puţine, numărul spargerilor de locuinţe s-a diminuat cu 25%, iar hoţii de buzunare au comis cu 39% mai puţine infracţiuni.
priveşte numărul infracţiunilor de de înşelăciune cu 35% şi de distrugere cu 18%.
Viaţa poliţiştilor de la Rutieră rămâne una foarte grea, persistând flagelul ilegalităţilor din trafic. Agenţii au întocmit, pe parcursul anului 2020, 52.186 procese verbale de contravenţie, au reţinut în vederea suspendării 5.918 permide de conducere şi au retras 1.303 certificate de înmatriculare. Totodată, s-au constatat 1.270 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, 402 fiind legate de conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.
Partea bună e scăderea numărului total de accidente (22%) şi, mai ales, al celor grave (32%). Principalele cauze generatoare a accidentelor de circulaţie au fost: traversarea neregulamentară de către pietoni, abaterile săvârşite de biciclişti, neacordare prioritate vehicule şi viteza neadaptată la condiţiile de drum.
Nici cei de la "Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase" n-au stat degeaba. Au fost confiscate 111 arme, 263 bucăţi de muniţie şi 950 kg materiale pirotehnice. Au fost constatate 97 de infracţiuni pe această linie, dintre care 33 la regimul armelor şi muniţiilor, 13 la regimul fondului cinegetic şi protecţia vânatului, 27 la regimul substanţelor periculoase şi 24 de altă natură.
Pandemia a popularizat o infracţiune despre care foarte puţină lume ştia: zădărnicirea combaterii bolilor. Pe teritoriul judeţului Iaşi au fost deschise 40 dosare penale pe această speţă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau