IPS Pimen demontează declaraţiile lui Ponta
Dimensiune font:
* înaltul prelat recunoaşte că s-au purtat discuţii pe tema alocării unor bani pentru restaurarea monumentelor, dar susţine că nu a fost de acord cu soluţiile propuse * banii ar fi trebuit să vină din bugetul Direcţiei Silvice, iar alocarea lor a fost condiţionată de renunţarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor la procesul de retrocedare a pădurilor * este vorba despre 166.000 hectare ce au aparţinut Fondului Bisericesc
Declaraţia premierului României, Victor Ponta, privind alocarea a parte din veniturile Direcţiei Silvice, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru restaurarea unor monumente istorice, continuă să producă valuri la Suceava. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi publicată pe site-ul oficial al instituţiei de cult, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, recunoaşte că s-au purtat discuţii, dar susţine că nu a fost de acord cu soluţiile propuse. „Referitor la afirmaţia Domniei Voastre pe care aţi făcut-o la postul de televiziune Antena 3, în seara zilei de vineri, 29. 03. 2013, anume: Există o soluţie discutată cu arhiepiscopul Sucevei. Din veniturile Regiei Pădurilor Suceava, o parte importantă să rămână pentru susţinerea monumentelor istorice din Bucovina. Eu susţin această soluţie. Cu respectul cuvenit vă întreb: În cadrul acelei discuţii, eu am fost de acord cu soluţia pe care spuneţi acum că o susţineţi? Eu vă răspund: Nu am acceptat această soluţie şi nici nu o voi accepta vreodată, din următoarele motive: această soluţie este condiţionată, după cum spune domnul director Sorin Ciobanu al Direcţiei Silvice Suceava, de renunţarea din partea noastră la procesul de retrocedare a acestei proprietăţi confiscate de regimul comunist”, se arată în scrisoare.
IPS Pimen mai spune că acest mod de a rezolva problema duce cu gândul la sistemul comunist. „Soluţia amintită şi susţinută de Domnia Voastră sfidează legislaţia ţării, legislaţia CEDO şi legislaţia bisericească. Prin acest fel de a gândi şi soluţiona problema retrocedării proprietăţii confiscate de regimul comunist ne duce cu mintea la politicienii acelui regim şi la legea secularizării averii bisericeşti din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, se precizează în documentul făcut public de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
În această scrisoare se face referire şi la banii pe care structura bisericească i-a cheltuit până acum în procesul cu statul pentru revendicarea celor 166.000 de hectare de pădure. „Regia Naţională a Pădurilor ne-a obligat, în afara legii, să plătim o sumă foarte mare de bani pentru măsurarea terenurilor forestiere confiscate, iar măsurarea lor să se facă pe parcursul a peste zece ani”, se mai arată în scrisoare.
Oana Şlemco
Fundaţia „Fondul Bisericesc Ortodox Român”, din care face parte şi IPS Pimen, a revendicat în instanţă 166.000 de hectare de pădure. Procesul se află pe rol de 13 ani, termenele judecându-se acum la Cluj.
La sfârşitul comunicatului, IPS Pimen declară că: „numai Dumnezeu poate să-i înţelepţească pe politicienii care s-au instalat la putere prin minciună şi jefuirea averii naţionale şi care corup oameni din Justiţie: Nu vreau să mă număr în rândurile celor dezamăgiţi”.
Înţelepciune pentru politicieni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau