Medicii prinşi cu practici ilegale îşi continuă nestingheriţi activitatea EXCLUSIV
Dimensiune font:
Medicii de familie prinşi cu „ocaua mică” în urma controalelor inspectorilor CJAS şi împotriva cărora s-au luat măsuri drastice, îşi văd liniştiţi de treabă. Este vorba de două cazuri descoperite de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”: cel de la Heleşteni, în care medicul percepea 10 lei pentru activarea cardului de sănătate, şi cel de la Probota, unde medicii cereau câte 15 lei pentru deplasarea la domiciliile pacienţilor imobilizaţi la pat. Ambele taxe erau percepute ilegal.
Unii medici de familie din judeţul Iaşi încearcă să scoată bani şi din piatră seacă, în ciuda sancţiunilor primite, pentru activităţi ilegale. Reamintim că reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au descoperit, în vara anului trecut, un medic de familie din comuna Heleşteni, care percepea o taxă de 10 lei pentru activarea cardului de sănătate, iar la începutul acestui an, alţi doi colegi de breaslă din Probota percepeau câte 15 lei pentru a se deplasa în timpul programului la domiciliile pacienţilor imobilizaţi la pat şi cu o situaţie financiară precară. Astăzi, ei îşi desfăşoară în continuare activitatea, în condiţiile în care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a împărţit sancţiuni sau chiar a anulat contractele de servicii. „În cazul medicului de la Heleşteni, el profesează în continuare pentru că funcţionează pe un alt cabinet medical, în condiţiile în care contractul cu CJAS al doamnei doctor Ibănescu a fost reziliat”, a precizat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.
„Din rău, în mai rău”
Contactat telefonic, primarul comunei Heleşteni susţine că mulţi pacienţi au plecat de la medicul Magdalena Ibănescu la alte cabinete din Paşcani sau Ruginoasa, în ciuda distanţei foarte mari faţă de localitate. „Din rău în mai rău, cu acest medic. Ea, acum, funcţionează pe cabinetul unui alt medic, din Sineşti. După scandalul cu plata la activarea cardului de sănătate, acum nu mai percepe acea taxă, dar taxează pe alte părţi. Am încercat să aducem un alt medic de familie din localitatea Strunga, iar după două săptămâni doctoriţa Ibănescu i-a trimis controale peste controale, a trecut la ameninţări, până doctorul pe care vroiam să-l aduc s-a lăsat păgubaş şi a plecat”, a spus Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni.
Curaţi ca lacrima
După ce reporterii „Cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei” au descoperit medicii care-şi jupoaie pacienţii fără drept, în urma controalelor CJAS, ei au ieşit „curaţi ca lacrima”. Este vorba despre dr. Elena Gafiţa şi dr. Elena Geanina Vasincu, ambii, medici de familie în localitatea ieşeană Probota. Cei doi purtători de halate albe percep câte o taxă de 15 lei pentru a se deplasa la domiciliile pacienţilor, în timpul programului de teren, în condiţiile în care acest serviciu ar trebui să fie unul gratuit. Pacienţii însă, marea majoritate cu situaţii precare şi cu afecţiuni grave, bătrâni neajutoraţi sau familii cu mulţi copii şi fără venituri, nu au puterea financiară de achita taxa impusă de medici. De precizat că în comuna Probota trăiesc aproximativ 4.000 de locuitori. Atât reprezentanţii Colegiului Medicilor din Iaşi, cât şi cei a CJAS, susţin că dacă aceste servicii oferite pacienţilor sunt decontate, iar perceperea unei taxe este ilegală. Cu toate acestea, în urma controalelor inspectorilor CJAS, nefiind eliberate chitanţe pentru acea taxă percepută pentru deplasare la domiciliile pacienţilor, medicii au fost găsiţi „nevinovaţi”. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că au recunoscut şi în faţa camerei de filmat că solicită bani pentru deplasare. „Noi am făcut verificări şi nu au fost găsite chitanţe care să demonstreze că percep acea taxă de deplasare”, a adăugat ec. Robert Dâncă. Andrei HURBEA
* * *
„Din rău în mai rău, cu acest medic” - Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau