Mieii, la acelaşi preţ ca anul trecut
Dimensiune font:
Majoritatea crescătorilor de animale spun că vor vinde mieii cu preţuri cuprinse între 22 şi 25 lei/kg * mulţi dintre ei s-au orientat către export, odată cu deschiderea unor pieţe externe noi, ca Irak sau Siria * cererea peste hotare este acum mult mai mare
Chiar dacă până la Paşte mai sunt trei săptămâni, au început deja cumpărăturile, mulţi temându-se de creşterea preţurilor. Ca de obicei, piesa centrală a maselor pascale este friptura de miel, iar gospodinele au început să se gândească la cheltuieli. În pieţe încă nu au apărut mieii, însă crescătorii spun că preţurile vor fi cam la nivelul celor de anul trecut, adică 22-25 de lei/kg în carcasă. „Probabil că nimeni nu va mai vinde sub 13 lei/kg, în viu, iar preţul carcasei va fi în jur de 25 lei/kg. A fost o iarnă dură, foarte lungă, am pus animalele la iernat de la începutul lunii noiembrie, cheltuielile au fost aproape duble faţă de anul trecut şi nu cred că-şi permite cineva să vândă sub aceste preţuri. În plus, odată cu deschiderea unor pieţe externe noi, ca Irak sau Siria, cererea la export este acum mult mai mare şi eu sper să pot vinde, în mai, cu bani frumoşi”, a spus Costel Pastelău, fermier din zona Târgu Frumos, care are peste 500 de ovine.
„Noi ne-am dori să fie mai mult, dar nu este putere de cumpărare. Miei sunt, dar preţurile nu prea le poţi urca, însă nu asta ne supără cel mai mult, ci lipsa centrelor de abatorizare. Eu, ca şi crescător de animale, nu pot abatoriza decât la Iaşi, în zonele special amenajate. Ar fi bine dacă ar exista posibilitatea abatorizării şi la centrele veterinare din comune. Toate au condiţii, apă, curent electric, canalizare, sunt amenajate”, a spus Anton Dîscă, un crescător de animale din comuna ieşeană Focuri.
La Iaşi încă nu se cunosc zonele de abatorizare, oficialii de la Eco Piaţa precizând că abia săptămâna viitoare vor fi stabilite. La Bacău, au fost deja anunţate. „Pieţele autorizate în judeţul Bacău în care se poate vinde carnea de miel sunt: Piaţa Centrală, Piaţa Sud şi Piaţa Mioriţei din Bacău, Piaţă Moineşti, Piaţa Comăneşti, Piaţa Târgu Ocna, Piaţa Oneşti, Piaţa Buhuşi şi Hala brânzeturi Dărmăneşti. Comercializarea carcaselor de miel în aceste spaţii amenajate temporar din incinta pieţelor agoalimentare este permisă în perioada 15-27 aprilie”, a declarat dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt ala DSVSA Bacău. Medicii veterinari atrag atenţia că sacrificarea mieilor şi iezilor în scopul comercializării cărnii este permisă doar în abatoare autorizate/înregistrate sanitar veterinar. La ora actuală în judeţul Bacău sunt autorizate două abatoare situate în comunele Nicolae Bălcescu şi Mănăstirea Caşin. Carcasele trebuie să fie ştampilate cu marca de sănătate a abatorului unde s-a efectuat sacrificarea.
Vasluienii vor sacrifica 50.000 de miei
Crescătorii de ovine din judeţul Vaslui au anul acesta peste 200.000 de miei în stâne. Circa 50.000 de miei vor fi sacrificaţi pentru Sărbătorile de Paşte, iar alţi 50.000 de miei vor fi păstraţi de fermieri pentru prăsilă. Restul vor fi vânduţi la export de oierii vasluieni.
Pentru Sărbătorile de Paşte care se apropie, crescătorii de ovine vor practica un preţul la miei în jur de 22 lei/kilogramul în carcasă. „Mieii care vor fi sacrificaţi pentru Paşte vor fi comercializaţi în judeţul Vaslui şi judeţul Iaşi. Cam jumătate din mieii sacrificaţi vor ajunge în pieţele din Iaşi. Un miel este cel mai bine de tăiat când are greutatea între 8 şi 10 kilograme. În acest an, Paştele este mai târziu, mieii vor avea atunci între 8 şi 20 kilograme, iar populaţia va avea de unde să aleagă. Pentru export, mieii sunt livraţi în ţările arabe. Animalele sunt transportate la Constanţa, unde sunt ferme de carantină, iar de acolo pleacă la export. Zilele acestea au plecat la export patru tiruri cu miei, la un preţ de 12,5 lei/kilogramul în viu. După sărbători, mieii vor mai creşte, iar preţurile pentru export se vor stabiliza între 9 şi 10 lei/kilogram”, a spus Ion Agafiţei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Ovismold” Vaslui.
În judeţul Vaslui există mai multe abatoare de sacrificat miei la Vaslui, Bârlad şi Huşi. La Neamţ, preţurile sunt mai scăzute. Pentru cei care vor să cumpere direct de la crescător, mielul viu se vinde cu 15 lei kilogramul şi cum iarna a fost blândă, crescătorii au cu ce se lăuda. În ceea ce priveşte carcasa, preţurile variază între 20 şi 22 lei/kg. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau