Mii de ieșeni produc și vând energie!
Dimensiune font:
* România a ajuns la peste 200.000 de prosumatori cu o putere instalată de aproximativ 2.400 - 2.500 de megawați, susțin autoritățile * în top 5 județe cu cei mai mulți prosumatori se află Ilfov - 13.405, Timiș - 9.781, Bihor - 7.966, Dolj - 7.822, Suceava - 7.055 și Iași - 6.709 * doar anul trecut, din județul Iași s-au înscris în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2.852 de persoane, iar din regiunea de Nord-Est - 10.646 de beneficiari
Majoritatea ieșenilor deveniți prosumatori au accesat Programul Casa Verde, prin care Administraţia Fondului pentru Mediu derulează varii sesiuni de finanţare pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.
Prin producerea de energie verde, acești beneficiari vor reuși să își reducă facturile la energie și să contribuie activ la reducerea emisiilor de CO2, accelerând tranziția țării către surse regenerabile de energie.
Doar anul trecut, din județul Iași s-au înscris 2.852 de persoane, iar din regiunea Moldovei, un număr de 10.646 de beneficiari.
Ieșenii care au aplicat în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice pot alege unul dintre cei 562 de instalatori validați pentru verificarea documentației depuse, 16 companii fiind din Iași.
Ritmul de intrare pe piață a noilor prosumatori este unul susținut și se va menține ridicat în următorii ani. „Suntem la peste 200.000 de prosumatori, cu o putere instalată de aproximativ 2.400 - 2.500 de megawați. Vă dați seama că și în raportări, dacă vom vedea pe parcursul zilelor însorite, când ne scade consumul de energie electrică sau pe perioada verii, trebuie să știm că acești prosumatori își produc, își consumă singuri energia electrică. Deci, practic, producerea la locul de consum iată că devine din ce în ce mai frecventă în România. Văd și cred că ritmul în 2025 va rămâne de asemenea unul ridicat. Din ce în ce mai multe persoane fizice, dar și juridice, vor dori să-și producă singure energia electrică pentru a și-o consuma cu niște costuri mult mai mici”, a afirmat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George-Sergiu Niculescu.
Cum poți deveni prosumator
Prosumatorul este și consumator, și producător de energie electrică, în același timp, iar surplusul îl injectează în rețeaua generală și este compensat de către furnizorul cu care are contract.
În mod normal, orice roman poate să devină prosumator, dar numai dacă își va instala un sistem fotovoltaic cu ajutorul căruia să producă surplus de energie. „Prosumatorii care dețin centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie (SRE) cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde prin mecanisme de compensare/regularizare energia electrică produsă și livrată în rețea, furnizorilor de energie electrică cu care aceștia, în calitate de consumatori finali, au încheiat/încheie contract de furnizare”, spun specialiștii în domeniu.
Conform reglementării, prosumatorii cu puterea instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum pot beneficia, la cerere, de mecanismul de compensare cantitativă, însă cei cu puterea mai mare de 200 kW, dar de cel mult 400 kW pe loc de consum, de mecanismul de regularizare financiară.
Pentru a beneficia de mecanismele de compensare/regularizare, indiferent de data punerii în funcțiune a centralei electrice de producere a energiei electrice din SRE cu puteri instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, fiecare prosumator trebuie să îndeplinească, cumulativ, unele cerințe.
Regularizarea financiară se realizează prin compensarea între factura emisă de prosumator pentru energia electrică produsă din SRE și livrată în rețeaua electrică, conform prevederilor specifice din contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din SRE încheiat între prosumator și furnizor, și factura emisă de furnizorul de energie electrică pentru energia electrică consumată din rețelele electrice de prosumator în calitate de consumator. „Furnizorii de energie electrică au obligația să achiziționeze energia electrică produsă în centralele electrice din SRE livrată în rețeaua electrică, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) aferent lunii în care a fost produsă şi livrată energia electrică respectivă”, afirmă specialiștii uneia dintre cele mai mari companii care operează pe piața de energie din zona Moldovei.
Procesul de la inițiere a documentației până la atribuirea calității de prosumator poate dura între două și trei luni. Dacă este necesară și modificarea instalației electrice de racordare/modificare de branșament, durata se extinde.
Potrivit datelor de pe site-ul ANRE, la 31 decembrie 2024, numărul prosumatorilor în România era de 198.756, cu o putere electrică instalată totală de 2.379 MW. Comparativ, la finele anului 2023, în decembrie, numărul prosumatorilor se ridica la 110.335, aceștia producând 1.443 MW.
Din numărul total de prosumatori, 176.050 erau persoane fizice, cu o putere instalată de 1.102 MW, iar 22.706 erau persoane juridice, care produceau 1.276 MW. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau