Nu sunt locuri în grădiniţele din oraş!
Dimensiune font:
Autorităţile locale fac eforturi de a asigura un număr cât mai mare de locuri, însă, în acelaşi timp, trebuie avute în vedere prevederile Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Muncii și Protecției Sociale * Ordinul prevede obligativitatea asigurării în creșe a unei suprafețe de minim 4,5 metri pătrați pentru fiecare copil, a unei distanțe de cel puțin 2 metri între paturi, măsuțe etc, precum și organizarea jocurilor astfel încât copiii să nu se apropie la mai puțin de 2 metri unii de alții * aceste prevederi au presupus reducerea semnificativă a numărului de copii care pot sta simultan în săli de clasă și de masă, dormitoare și alte spații comune
Decizia autorităţilor de a împărţi programul la grădiniţe în două „schimburi”, pe considerentul că nu se pot face toate cursurile în acelaşi timp, a avut darul de a stârni nemulţumiri. Pe o parte, aceştia susţin că programul nu le permite să-şi ducă micuţii la alte ore decât cele matinale, iar pe de altă parte, alţi părinţi vor ca în creşe că fie primiţi toţi copii, nu numai cei reînscrişi. Nici cadrele didactice nu sunt de acord cu două schimburi. Deocamdată, s-au găsit soluţii pentru suplimentarea numărului de înscrieri cu alte 387 de locuri. „Începând cu ziua de marți, 1 septembrie 2020, Primăria Municipiului Iași și Direcția Creșe vor reorganiza activitatea creșelor astfel încât acestea că poată primi, în condiții stricte de protecție sanitară, încă 187 de copii. Reamintim că din data de 22 iunie 2020 activitatea creșelor din Municipiul Iași a fost reluată doar cu cei 383 de copii reînscriși din seriile trecute. Decizia a fost luată în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Muncii și Protecției Sociale nr. 1.076 / 4.518 / 3.936 / 2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial pe 15 iunie 2020”, explică oficialii Primăriei.
Aceştia mai spun că printre numeroase alte măsuri, Ordinul prevede obligativitatea asigurării în creșe a unei suprafețe de minim 4,5 metri pătrați pentru fiecare copil, a unei distanțe de cel puțin 2 metri între paturi, măsuțe etc, precum și organizarea jocurilor astfel încât copiii să nu se apropie la mai puțin de 2 metri unii de alții. Aceste prevederi au presupus reducerea semnificativă a numărului de copii care pot sta simultan în săli de clasă și de masă, dormitoare și alte spații comune.
Mai puţine locuri
În cursul acestei veri, Direcția Creșe a primit noi dosare de înscriere. Astfel, joi, 27 august 2020, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a decis ca Direcția Creșe să își organizeze activitatea astfel încât numărul de copii dintr-o grupă să nu fie mai mare de 15, aceasta fiind capacitatea maximă la care pot fi respectate normele de protecție sanitară. În aceste condiții, cele 11 creșe deschise vor primi în plus încă 387 de copii înscriși în această vară. Astfel, în total, creșele din municipiul Iași vor funcționa cu 770 de copii față de un total de 959 de locuri, în condiții de normalitate sanitară.
Reamintim că în data de 21 iunie 2020 a avut loc inaugurarea Creșei nr. 10, unde au fost încheiate lucrările de modernizare. Până la sfârșitul anului vor fi finalizate lucrările de extindere și modernizare de la Creșa nr. 1, care va avea o capacitate totală de 100 de locuri pentru copii, în condiții normale. Valoarea totală a investiției la cele două creșe se ridică la aproape 4 milioane de lei.
Suplimentar față de măsurile prevăzute în ordin, primarul Mihai Chirica a dispus conducerii Direcției Creșe să acorde o atenție sporită organizării triajului epidemiologic al angajaților și copiilor, asigurării stocurilor de materiale dezinfectante, măști și mănuși de protecție. Nu în cele din urmă, primarul Mihai Chirica a decis ca, în ciuda costurilor suplimentare generate de măsurile de protecție, igienizare și dezinfecție, să nu fie percepute tarife suplimentare de la părinți.
Bani pentru bone
În altă ordine de idei, anul acesta, Primăria Municipiului Iași vine în sprijinul familiilor de ieșeni care beneficiază de serviciile unei bone. Concret, în virtutea prevederilor unei Hotărâri de Consiliu Local votate pe 29 mai 2020, familiile care au astfel de angajate cu forme legale vor primi ajutoare financiare de la municipalitate. Programul este gestionat prin Direcția de Asistență Socială (DAS) și se aplică în conformitate cu Legea nr. 35 / 2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă. De acest ajutor pot beneficia persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară și ale căror venituri sunt de până la 3.500 de lei pe membru de familie.
Conform documentului menționat, ajutorul financiar va fi acordat lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează: până la 2.100 lei - 710 lei, de la 2.101 lei până la 2.500 lei - 550 lei, de la 2.501 lei până la 3.000 lei - 390 lei, de la 3.001 lei până la 3.500 lei - 250 lei. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau