Numărul infracţiunilor sesizate şi al faptelor comise cu violenţă, în scădere la Iaşi!
Dimensiune font:
* anul trecut, la Iaşi, numărul infracţiunilor sesizate a scăzut cu 6 procente * la fel şi faptele comise cu violenţă, care au înregistrat o scădere cu 24% faţă de anul 2018 * iar asta în condiţiile în care schema de personal a IPJ Iaşi este ocupată în proporţie de 90, dar lipsa oamenilor se simte * statisticile arată că numărul celor pensionaţi în ultimii ani este mai mare decât cel al tinerilor poliţişti
La început de an cu toţii tragem linie şi vedem cum a fost anul ce a trecut. La fel se întâmplă şi la instituţiile din Iaşi, iar mai tot timpul bilanţul Inspectoratului Judeţean de Poliţie ne arată ce s-a întâmplat în judeţ.
Dacă e să ne uităm la numărul de apeluri la 112, aflăm că ieşenii sunt pe locul doi în ţară, când e vorba despre cerut ajutor la numărul unic de urgenţă de la poliţişti.
„În anul 2019, prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112 au fost direcţionate către I.P.J. Iaşi 79.173 de apeluri, fapt ce ne situează pe locul al II-lea în ţară, după municipiul Bucureşti”, au anunţat reprezentanţii IPJ Iaşi.
Cele mai multe sancţiuni date de poliţiştii ieşeni au fost date la încălcări ale Codului Rutier. Peste 77 de mii de amenzi au dat aceştia, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Următoarele pe listă, ca număr, sunt pentru cei care au încălcat normele de convieţuire socială, adică au deranjat liniştea şi ordinea publică.
Datele arată că numărul infracţiunilor sesizate a scăzut cu 6 procente. La fel şi faptele comise cu violenţă, care au înregistrat o scădere cu 24% faţă de anul 2018.
Acestea sunt doar o parte dintre rezultate, în condiţiile în care, schema de personal este ocupată în proporţie de 90, dar lipsa oamenilor se simte. Statisticile arată că numărul celor pensionaţi în ultimii ani este mai mare decât cel al tinerilor poliţişti.
„Ne cam doare şi pe noi şi cred că suferă şi comunitatea. Statele de funcţii, nu numai la noi ci şi în toată ţara au rămas la nivelul anilor trecuţi, în schimb judeţul Iaşi, este din câte ştiu, singurul cu creştere demografică. Nu este o lege în sensul ăsta, sunt anumite recomandări. Suntem sub media europeană, dar la nivel naţională suntem sub media naţională mult”, a declarat Costel Gîtlan, şeful IPJ Iaşi
Potrivit acestuia, normările sunt făcute pe categorii de personal. „Pe linie rutieră şi pe ordine publică, suntem undeva la jumătate. (...) Suferim la capitolul ăsta şi am avea nevoie de forţe suplimentare” , a explicat Gîtlan.
„Pe linie rutieră sunt 25 de poliţişti la suta de mii de locuitori şi media e undeva pe 30-35, suntem pe ultimul loc în ţară. La ordine publică era media la 110, iar noi avem 78„, a declarat Alexandru Spiridon, adjunct al IPJ Iaşi.
Nici maşinile nu sunt suficiente, din necesarul de autoturisme fiind acoperit doar 64%. Asta, în condiţiile în care anul trecut la Iaşi au ajuns 38 de maşini noi. Lavinia DUCAŞ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau