Olimpic ieşean, admis la Universitatea Oxford
Dimensiune font:
Pasionat de matematică şi informatică, medaliat de aur la Olimpiada de Informatică de anul trecut, Vlad Turcuman, elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, a fost admis la prestigioasa Universitate Oxford, emailul prin care vestea a ajuns la Iaşi fiind primit în urmă cu două zile.
Când a aplicat pentru o instituţie de învăţământ superior din străinătate, tânărul a ales şi Manchester, Kingston, Imperial College şi Warwick şi deja a primit invitaţii la interviuri inclusiv de la primul. Pentru Oxford a trebuie să susţină şi teste la matematică şi logică, pe care le-a trecut cu brio. Nu a fost uşor, evident, dar Vlad nu vorbeşte despre greutăţi, ci despre bucuria de a fi acceptat într-o universitate de prestigiu. „Mai am de îndeplinit două condiţii -- să am media 9 la Bacalaureat şi nota 9,5 la una dintre materiile relevante (matematică, informatică -- n.r.)”, a zâmbit tânărul. La Oxford nu a fost un interviul de genul unui dialog, ci cu totul diferit. „Ideea este că ei nu vor să vadă dacă rezolvi probleme, ci vor să afle cum gândeşti, cum reacţionezi când îţi dau ei feed-back-uri, când îţi dau hinturi. Cumva, ei sunt sunt interesaţi cum gândeşti ca să ajungi la rezolvare pentru că ai fi putut să ştii dinainte soluţiile şi nu ar fi interesaţi. Apoi, după ce îşi formează o impresie, dacă eşti suficient de bun, dacă te pliezi pe ceea ce caută ei, primeşti răspuns dacă vei fi invitat la un anumit colegiu, în cazul meu fiind vorba despre o ofertă la Colegiul Saint Hugh's”, am aflat de la Vlad.
Creativitate şi generozitate
I-a plăcut matematica încă din primele clase pentru că te învaţă cum să gândeşti. „Îmi place că te ajută să îţi formezi un sistem de gândire. Faţă de alte discipline, la matematică nu ai aşa de mult de învăţat, ci de înţeles anumite concepte. Nu trebuie să înveţi pe de rost unele lucruri, ci doar să le înţelegi. Bine, poţi să le memorezi, dar nu te prea ajută. Pe mine m-a ajutat cam peste tot pentru că încerc să gândesc destul de ordonat sau aşa cred eu (râde – n.r.) şi pot să spun că datorită matematicii şi informaticii am acest mod de gândire”, a spus Vlad, apoi a orientat discuţia către informatică, disciplină care i-a plăcut şi din care şi-a dorit să facă mai mult.
Vlad Turcuman este unul dintre cei mai buni elevi de la Liceul de Informatică, lucru confirmat şi de către prof. Cristina Timofte, directorul instituţiei de învăţământ. „Clasa lui este una specială, i-am avut elevi dintr-a cincea. Vlad este un tânăr remarcabil, foarte creativ şi generos, calitate care a fost preluată din familia lui. El, fiind foarte curios şi dornic de a afla lucruri noi, dincolo de programa şcolară, fixează foarte repede noţiunile. Având capacitatea de a înţelege mult mai repede îi rămânea un timp pe care nu-l pierdea. Participa la tot felul de manifestări pe teme de informatică, la tot felul de work-shopuri organizate de cluburi sau de Facultatea de Informatică şi nu ţinea informaţia doar pentru el, ci o dădea mai departe. Pur şi simplu îi angaja pe colegi, îi invita să participe şi să facă echipe. În plus, la voluntariat a fost mereu printre primii, la fel şi la activităţile suplimentare. Ştie foarte bine să se aprecieze, să se autoevalueze”, a spus prof. Cristina Timofte.
Vlad Turcuman este foarte pasionat şi de robotică, fiind şi team-liderul echipei care anul trecut a dorit înfiinţarea clubului de profil în cadrul colegiului. „Am văzut în mediul online o postare despre concursul First Tech Challenge, i-am spus doamnei profesor Mirela Ţibu că ne-am dori şi noi să participăm şi am pornim la drum”, a spus tânărul. Atelierul de Robotică CyLIIS nu avea dotări, dar în numai un an tinerii, cu ajutorul cadrelor didactice şi al unor sponsori, au reuşit să obţină cele necesare construirii machetelor cu care tinerii deja au participat la competiţii, la finele anului trecut câştigând un premiu important. Acum se pregătesc pentru First Tech Challenge, iar după dialogul purtat ieri, Vlad Turcuman se grăbea să ajungă la liceu. „Avem de realizat piesele pentru robot”, a zâmbit tânărul pentru care succes şi performanţă nu sunt doar cuvinte din dicţionar.
În 2016 a făcut parte din echipa care, în urma unei competiţii, a plasat Liceul de Informatică „Grigore Moisil” pe locul 20 la nivel mondial.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau