Optimism în rândul medicilor infecționiști: Omicron va marca sfârşitul pandemiei de coronavirus
Dimensiune font:
Medicii infecţionişti cred că e posibil ca odată cu apariţia tulpinei Omicron să asistăm la începutul sfârşitul pandemiei de coronavirus. Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” din Iași, Florin Roșu, crede că ne vom mai confrunta cu pandemia până la începutul anului 2023, iar anul 2022 va fi unul „de trecere” a patologiei COVID-19 spre o formă mult mai uşoară, cum este, spre exemplu, gripa.
„Din datele ştiinţifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, în schimb se pare că virulenţa mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei”, explică dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominantei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, cel mai probabil de aproximativ un an, deoarece tulpina Delta este în continuare dominantă în România și în Europa. „Peste două săptămâni vom şti cu exactitate, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud, chiar dacă tiparul populaţional este diferit, iar în mare parte sunt persoane tinere”, spune medicul.
Medicul Florin Roșu nu exclude posibilitatea apariţiei de noi cazuri de infectări cu tulpina Delta. „Vor mai exista cazuri grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, intensitatea valului 5 fiind condiţionată de respectarea măsurilor de prevenţie, testare extinsă pentru identificarea şi izolarea persoanelor infectate şi vaccinare. Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei în România, în anul 2020, aceasta se va extinde până la începutul anului 2023, iar anul 2022 va fi anul de trecere, de transformare, dacă vreţi, a patologiei COVID-19, aceasta devenind la fel ca şi gripa. Cu toate acestea, trebuie să menţionăm că nu există similitudini între cele două boli, fiind două patologii total diferite, vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire specifică de terapie intensivă”, spune dr. Florin Roşu.
Managerul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iași crede că în viitor prevenţia COVID-19 va fi făcută cu sub formă de tratament cu un medicament antiviral ţintit sau a imunizării cu o singură doză de vaccin. Acesta ar putea fi disponibil pentru persoanele care vor avea indicaţie şi vor considera oportun să se protejeze. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau