Proiectul de extindere a Palas - utilitate şi controverse
Dimensiune font:
Acestea vor fi dezbătute la Primăria Iaşi în două runde, astăzi şi pe 10 decembrie
În cifre, extinderea Palas înseamnă o investiţie de de 335 milioane euro, 1.500 de locuri de parcare (subterane) şi 10.000 de locuri de muncă. „Compania Iulius pregăteşte la Iaşi o nouă investiţie de anvergură, în valoare de peste 335 milioane de euro, în zona Palas – Sf. Andrei. Proiectul de regenerare urbană va consolida motorul de creştere economică generat de ansamblul Palas şi va include noi funcţiuni office – care vor crea 10.000 de locuri de muncă – soluţii de fluidizare a traficului, noi accese auto şi pietonale, 1.500 de noi locuri de parcare, opţiuni de petrecere a timpului liber, zone verzi, destinaţii de promenadă şi relaxare”, se arată într-un comunicat al firmei.
Zgârie-nori de doar 10 etaje
Punctul de atracţie al proiectului îl constituie turnul cu funcţiunea de birouri, situat în spatele Palas Mall, pe locul fostei benzinării. Clădirea propusă iniţial cu regim înalt pe locul fostului Petrom (în jur de 30 etaje) are un regim de înălţime mediu (10 etaje) şi o formă triunghiulară. „Clădirea se află în lateralul Palatului Culturii şi la o distanţă mai mult decât respectabilă, de peste 200 de metri. De asemenea, se află retrasă în spatele frontului de blocuri din zona Sf. Lazăr şi închide cumva rama cu acest accent vertical. Clădirea a fost gândită ca un monolit de cristal, silueta ei este foarte zveltă, avem o proporţie foarte fină a acestui capăt (n.r. - spre Biserica Sf. Lazăr) şi cu ce înseamnă oraşul văzut din această parte, şi o proporţie potrivită pentru scara parcului şi a grădinii din celălalt capăt”, a declarat unul dintre arhitecţii care au contribuit la realizarea proiectului. Arhitectul a dat asigurări că turnul din spatele Palas Mall nu se suprapune din niciun punct de vedere cu monumentele istorice existente sau alte clădiri importante din zonă.
De asemenea, grădina Palas se extinde în două zone: pe direcţia esplanada Teatrul Luceafărul spre str. Sf. Lazăr (pe lângă noul turn) şi în zona clădirii de la fostul Petrom, inclusiv în planul doi spre str. Palat. Astfel, se confirmă faptul că imobilul E.ON va fi demolat, iar esplanada Teatrului va fi redată publicului. În ceea ce priveşte infrastructura, vor fi făcute investiţii pentru lărgirea de străzi, iar traficul va fi fluidizat printr-un sistem de sensuri unice.
Primii contestatari
Evident, apariţia unei clădiri înalte în apropierea Palatului Culturii a generat reacţii. Istoricul Laurenţiu Rădvan a iniţiat o scrisoare deschisă semnată de
zeci de universitari, prin care aceştia atrag atenţia administraţiei locale că proiectul de modernizare a zonei Palatul Culturii ar afecta zona istorică. „Investitorul privat propune extinderea unui complex deja construit în apropierea centrului istoric, cu o serie de clădiri de birouri într-o zonă adiacentă. Problema principală aici este un turn de 27 de etaje care este propus într-o zonă foarte sensibilă, în apropierea Palatului Culturii, a Bisericii Trei Ierarhi şi a Catedralei Catolice. Înălţimea este foarte problematică, 27 de etaje, va deveni noul reper, impactul este covârşitor şi asta ne nemulţumeşte pe noi, de aceea am lansat această scrisoare. Nu s-a făcut nicio dezbatere. Sunt chestiuni care afectează grav centrul istoric şi se pare că suntem puşi în faţa faptului împlinit. Ca istoric, misiunea mea este să apăr aceste monumente, perspectiva asupra lor. Sperăm că investitorul va da dovadă de raţiune şi va înţelege, mai ales că este vorba de un ieşean, care simte locul, oraşul”, spune Laurenţiu Radvan.
Iulius: „Suntem deschişi oricăror sugestii”
Ca urmare a scrisorii deschise iniţiată de profesorul Laurenţiu Rădvan şi la care au aderat personalităţi din mediul academic şi cultural ale Iaşului, compania Iulius a făcut unele precizări. „Întrebările şi neliniştea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime, pe care, la rândul nostru, le-am analizat înainte de a propune proiectul de extindere Palas. Faţă de fiecare dintre acestea avem o abordare amănunţită, bazată pe studii aplicate de arhitectură şi urbanism. Niciun aspect din cele menţionate nu reprezintă unul care să nu fi fost deja supus unei analize obiective din toate unghiurile şi nimic nu este mai important decât să nu îi dezamăgim pe cei care doresc respectarea istoriei oraşului. Din păcate, unele persoane, cu sau fără expertiză în domeniu, au preluat selectiv informaţii şi le-au prezentat într-o manieră distorsionată. Subliniem faptul că dezvoltările urmează cursul firesc, fiind într-o etapă în care este consultată opinia publică şi că, la acest stadiu, avem propuneri, nu proiecte definitive. Suntem deschişi oricăror sugestii şi vă asigurăm că avem viziunea şi dorinţa de a face lucrurile bine. Acesta este şi rolul dezbaterii publice organizate miercuri, 4 decembrie 2019, unde vor fi abordate toate aceste aspecte şi unde îi invităm să participe pe toţi cei care au manifestat interes faţă de proiectele propuse”, se arată într-un comunicat primit ieri pe adresa redacţiei.
Primarul promite să asculte toate opiniile
Pe de altă parte, Primăria Iaşi, prin vocea edilului-şef, spune că va ţine cont de toate părerile exprimate în această problemă pentru a găsi cele mai bune soluţii de punere în practică a acestei investiţii de sute de milioane de euro.
„Vreau să declar de la început că apreciez grija pe care o arătaţi culturii şi istoriei seculare ale Iaşului. Vă mulţumesc pentru punctul de vedere pertinent şi vă asigur că tratez cu seriozitate orice iniţiativă menită a modela profilul edilitar al oraşului. Vă încredinţez, de asemenea, că nu voi accepta niciodată mutilarea minunatelor monumente ale Iaşului, dimpotrivă, le protejez şi le pun în valoare, la fel cum nu voi bloca nicicând proiectele de modernizare a oraşului, fără de care nu am putea susţine cultura şi apăra patrimoniul nostru istoric. Voi milita întotdeauna pentru impunerea unui echilibru între nevoia de dezvoltare a comunităţii ieşene şi obligativitatea de a respecta şi duce mai departe moştenirea culturală a Capitalei Moldovei. Sunt convins că aceasta este singura cale raţională de a face din Iaşi unul dintre cele mai dinamice oraşe din estul Uniunii Europene. Sunt în acelaşi timp un adept sincer al dezbaterilor organizate între toate părţile implicate şi consider că specialiştii trebuie să aibă ultimul cuvânt. Prin urmare, vă promit că voi analiza cu temeinicie toate poziţiile care vor fi exprimate la dezbaterile din zilele următoare referitoare la proiectul Palas 2, pentru a găsi cele mai bune soluţii de punere în practică a acestei investiţii de sute de milioane de euro”, spune primarul Mihai Chirica.
De menţionat faptul că investitorul a propus doar câteva idei, care abia după dezbaterile programate în perioada următoare vor căpăta forma unui concept, a unei viziuni edilitare. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau