Reguli noi în azilurile din oraş!
Dimensiune font:
Scăderea numărul de beneficiari în perioada 2020-2002 precum şi numărul redus de internări pe fondul crizei generate de situaţia pandemică au adus azilurile din oraş într-o situaţie delicată. Astfel, pentru creşterea sustenabilităţii şi a eficienţii serviciului social prin acoperirea locurilor disponibile, şefii DAC Iaşi propun aprobarea unor noi regulamente de organizare şi funcţionare pentru ambele cămine din oraş, „Sfinții Constantin și Elena” respectiv Căminul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”.
Mai precis, vor fi adăugate patru criterii de admitere în cămine. Primul se referă la persoane vârstnice cu domiciliul legal pe raza municipiului Iaşi care şi-au înstrăinat proprietatea personală. „Singura condiţie este ca înstrăinarea proprietăţii să se fi făcut cu cel mult cinci ani în urmă. De asemenea, acest amendament prevede diferite forme de înstrăinare, mergând de la contrfactul de vânxare -cumpărare, până la contrfact de întreţinere sau rentă viageră cu aparţinătpri sau terţe persoane”, spun şefii DAC.
Un alt criteriu nou este cel prin care vor fi admise persoane vârstnice cu proprietate care necesită supraveghere şi îngrijire şi în cazul cărora aparţinătorii nu-şi pot îndeplini obligaţiile din motive justificate (au nevoie, la rândul lor de îngrijiri, sunt plecaţi din ţară sau au contract de asistenţi personali cu alte persoane). Singura condiţie este ca persoanele internate în aziluri să achite costul mediu lunar stabilit prin HCL. Internarea se va face pe o perioadă clar stabilită, cu posibilitatea de prelungire în urma reevaluării situaţiei socio-materiale.
De asemenea, vor fi integrate în căminele de pensionari persoanele vârstnice cu proprietate personală, precum şi cele cu venituri mai mari de 5.000 lei. În cazul acestora din urmă apare condiţia achitării a 60% din venituri, dar nu mai mult decât costul mediu lunart stabilit prin HCL.
Contribuţii în funcţie venituri
Contribuţia medie lunară a persoanele vârstnice îngrijite în căminele de bătrâni din structura Primăriei Iași variază între 500 şi 1.350 de lei, funcţie de de veniturile (pensia) beneficiarilor. În cazul Căminului „Sfinții Constantin și Elena”, pentru beneficiarii care au veniturile cuprinse între 0-1.000 lei, contribuția lunară de întreținere este de 500 lei pentru beneficiarii independenți şi 600 lei pentru beneficiarii dependenți și semidependenți. Pentru beneficiarii cu veniturile cuprinse între 1.001 - 2.000 lei, contribuția lunară de întreținere, este de 750 lei, respectiv 850 lei. Pentru beneficiarii cu veniturile cuprinse între 2.001 - 3.000 lei, contribuția lunară de întreținere este de 1.000, respectiv 1.100 lei, iar pentru beneficiarii care au veniturile mai mari de 3.000 lei, contribuția lunară de întreținere este de 1.250 lei pentru beneficiarii independenți, respectiv 1.350 lei pentru beneficiarii dependenți și semidependenți. în toate cazurile, aparţinătorii trebuie să suporte diferenţa până la 3.591 lei. La Căminul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, mai apare, suplimentar, categoria garsoniere, unde contribuția de întreținere lunară este de 1.500 lei, în anumite condiții (persoana vârstnică să fie independentă iar contribuția lunară de întreținere a persoanei vârstnice să nu depășească 60% din veniturile proprii). În Centrul „Sf. Constantin și Elena” sunt 125 de locuri, iar în Căminul „Sf. Cuvioasă Parascheva”, 200 locuri. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau