Revelion pe stil vechi
Dimensiune font:
* noaptea de 13 spre 14 ianuarie este una specială pentru credincioşii de rit vechi * ei vor sărbători Anul Nou * la masă se vor aşeza sârbii, ruşii lipoveni şi ucrainenii
Pentru aproximativ 2.500 de ruşi lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava vine Anul Nou. În comunităţile din Climăuţi (comuna Muşeniţa), Lipoveni (comuna Mitocu Dragomirnei), Manolea (comuna Forăşti), dar şi la Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi vor avea loc petreceri.
În satele sucevene cu etnici ucraineni, feciorii şi fetele obişnuiesc să pornească la urat înainte de miezul nopţii. Gazdele întâmpină urătorii în uşă, apoi îi poftesc să guste bucatele pregătite special pentru noaptea de Anul Nou, oferindu-le şi câte un păhărel de ţuică. O veche tradiţie în comunităţile de ruşii mai păstrează încă obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de sărbători: un fel de clătite cu brânză sau cu carne, vărzări, piroşte, urchiuşe din aluat umplute cu carne tocată, fierte în apă cu sare. În rest, şi rusoaicele învârtesc de sărbători cozonac şi sarmale.
Sărbătorile de iarnă pe tir vechi au loc cu două săptămâni după credincioşii care se orientează după calendarul Gregorian. Biserica Ortodoxă de stil vechi din România are peste un milion de adepţi şi aproximativ 130 de biserici, schituri şi mănăstiri, majoritatea construite după 1989. Creştinii ortodocşi de rit vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile la fel ca şi cei rit nou, cu singura deosebire că acestea sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în anul 1924, când o parte din creştinii ortodocşi au refuzat să adopte Calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau