Risc maxim de pestă porcină
Dimensiune font:
* la Iaşi, s-a decis inventarierea tuturor suinelor din ocolurile silvice până la sfârşitul acestei săptămâni, intensificarea controalelor în trafic şi convocarea administratorilor fondurilor de vânătoare, pentru discutarea responsabilităţilor ce le revin
Prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu i-a convocat, ieri, pe membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, pentru analiza situaţiei generate de confirmarea a două noi cazuri de pestă porcină africană la animale domestice, în comuna Oituz, judeţul Bacău, respectiv în comuna Pomârla din judeţul Botoşani.
„Zona de nord a judeţului nostru, cu localităţile Sireţel, Deleni şi Hîrlău este zonă de risc maxim, atât din cauza distanţei de doar 75-80 km faţă de Pomârla, cât şi din cauza faptului că pe această distanţă masivul de pădure este practic continuu, ceea ce uşurează deplasarea mistreţilor”, a spus Marian Şerbescu.
Astfel, pentru a preveni apariţia virusului Pestei Porcine Africane în judeţul Iaşi, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va proceda la notificarea medicilor de liberă practică privind cazurile de pestă porcină africană în judeţele Botoşani şi Bacău, dar şi a UAT-urilor privind cazurile de pestă porcină africană în judeţele Botoşani şi Bacău. Se are în vedere, totodată, şi notificarea administratorilor asociaţiilor de vânătoare de la nivelul judeţului Iaşi.
De asemenea, prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi se va proceda la catagrafia tuturor suinelor din exploataţiile nonprofesionale din zona limitrofă judeţului Botoşani şi frontierei de stat cu Republica Moldova, identificarea şi înregistrarea suinelor, acolo unde este cazul.
Alte măsuri care au fost dispuse vizează notificarea administratorilor exploataţiilor comerciale de suine cu privire la respectarea condiţiilor de biosecuritate, şi verificarea respectării condiţiilor de biosecuritate de către exploataţiile de creştere a suinelor.
Se vor institui filtre de control în trafic
La intrările dinspre judeţul Botoşani şi dinspre judeţul Bacău se vor institui filtre de control în trafic, în vederea monitorizării circulaţiei animalelor şi produselor de origine animală şi desfăşurarea de misiuni pe timp de noapte, cu aparatură de termoviziune, în vederea identificării pătrunderii porcilor mistreţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
Gestionarea fondurilor de vânătoare
O altă măsură dispusă pentru a preveni apariţia virusului Pestei Porcine Africane în judeţul Iaşi constă în reducerea efectivului de mistreţi, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative şi intensificarea controalelor de către paznicii de vânătoare, raportarea tuturor mistreţilor depistaţi cu modificări de comportament, precum şi a cazurilor de mistreţi găsiţi morţi.
La nivel de unităţi administrativ-teritoriale se are în vedere informarea proprietarilor de porci domestici, ca aceştia să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porci mistreţi sau materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.
Totodată, s-a decis inventarierea tuturor suinelor din ocolurile silvice până la sfârşitul acestei săptămâni, intensificarea controalelor în trafic, ca şi convocarea administratorilor fondurilor de vânătoare pentru discutarea responsabilităţilor ce le revin. Florentina SANDU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau