Scade numărul operatorilor în zootehnie
Dimensiune font:
ÎnVaslui, crescătorii de animale nu s-au înscris în asociaţii şi nu apelează la mijloace moderne de reproducţie * se mulţumesc să crească doar câteva capete de animale, care le asigură hrana, nicidecum un profit substanţial * pentru că ei nu sunt organizaţi şi nu înţeleg de ce trebuie apelat la mijloace moderne de reproducere a animalelor, dispar şi operatorii în zootehnie
Doar jumătate din comunele judeţului au operatori în zootehnie şi doar aici se poate vorbi de montă artificială după cerinţele pieţei. „Ne plângem de sărăcie, dar nu respectăm regulile elementare. Fermierii fac montă după cum cred ei de cuviinţă în loc să apeleze la specialiştii noştri, atât câţi mai avem. Apoi se miră că le mor animalele sau nu au produşi de calitate. Avem 41 de operatori, normal nu putem acoperi tot judeţul şi nici nu ştim câţi vom mai putea păstra şi dintre aceştia odată ce nu le asigurăm un venit decent”, a spus Attila Mikloş, director la Oficiul de Reproducere şi Ameliorare în Zootehnie Vaslui.
Dacă ar fi fermieri cointeresaţi, s-ar putea păstra operatori
Dacă fermierii din judeţ ar fi interesaţi să aibă un profit din creşterea animalelor, s-ar asocia, poate situaţia ar fi cu totul alta. „Ar fi necesară o minimă cointeresare din partea fermierilor şi operatorii şi-ar putea păstra locurile de muncă. Să li se poată asigura venituri minimale sau măcar de supravieţuire. Asociaţiile comunale pot menţine operatorii, dacă transformă produsul în plus valoare. Asta ar însemna să îşi facă datoria aceste asociaţii, să funcţioneze şi practic nu doar pe hârtie. Să găsească piaţă de desfacere, să ştie ce se cere pe astfel de piaţă şi să se folosească de operatori”, a mai spus Mikloş. Una din asociaţiile care funcţionează bine este cea a oierilor de pe Valea Prutului şi rezultatele se văd. Cei de aici au contracte în pecial cu piaţa externă.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau