Scandalul crucilor din Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului s-a aprins din nou
Dimensiune font:
Autoritățile din Harghita au trimit un memoriu la MAI, prin care solicită identificarea persoanelor care în urmă cu o lună am amplasat din nou 150 de cruci în amintirea eroilor români
Disputa legată de Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului (județul Bacău) continuă, chiar dacă autoritățile au ajuns la o înțelegere. În urmă cu o lungă, un grup de 250 de persoane au amplasat din nou 150 de cruci din lemn, în amintirea soldaților români, după ce o secțiune a fost desființată printr-o hotărâre judecătorească. Demersul a fost revendicat de către membri ai asociațiilor Calea Neamului și Frăția Ortodoxă. Ca urmare, la finele săptămânii trecute, 53 de primari și liderul Consiliului Județean Harghita au semnat și au expediat o petiție către Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În solicitare se evidențiază importanța Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, descriindu-l ca un spațiu cu semnificație arhitecturală, culturală și spirituală care merită protecție și respect. Autoritățile cer identificarea celor vinovați, care trebuie să plătească în fața legii. „Sper că, pe viitor, în județul Harghita nu se vor mai întâmpla astfel de incidente. Este vital să înțelegem că legea se aplică tuturor, indiferent de etnie. Ceea ce s-a întâmplat în 8 iulie, în timp ce forțele de ordine erau prezente, nu se cuvine într-o societate civilizată. Amplasând cele 150 de cruci de lemn, cred că s-a făcut un deserviciu memoriei eroilor noștri”, a spus președintele CJ Harghita, Borboly Csaba. Se mai arătat și faptul că, având în vedere drepturile Primăriei Sânmartin asupra terenului, forțele de ordine trebuie să acționeze în caz de vandalism.
CJ Harghita a inițiat și o acțiune legală împotriva liderului Asociației „Calea Neamului” pentru faptul că nu a avut acordul Consiliului Local din Sânmartin în legătură cu instalarea crucilor. Lăcașul de odihnă de la Valea Uzului este cel mai mare cimitir al eroilor din județul Harghita, unde se găsesc mormintele a peste 1.300 de militari decedați în primul și al Doilea Război Mondial.
Război administrativ în numele eroilor
Disputa legată de cimitir a început în 2019, când crucile a zeci de eroi români amplasate de primarul din Dărmănești au fost acoperite cu saci negri de plastic. Locul de odihnă era în centrul unei dispute între comuna Sânmartin (județul Harghita) și liderii UDMR care îl revendică pentru comunitatea maghiară, pe de-o parte, și pe de alta, de comuna Dărmănești, județul Bacău, care a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, italieni, ruși etc. Între timp, lucrurile s-au liniștit, crucile au fost scoase și înlocuite cu altele din beton, însă văpaia a fost din nou aprinsă în iulie, când au fost plantate crucile, în lipsa oricărei autorizații. Acțiunea a avut loc la câteva zile după ce Primăria Dărmănești a demolat crucile din beton pe care tot ea le-a amplasat ilegal în Cimitirul Valea Uzului.
Mihai VANCEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau