Se deschide Casa Memorială a Patriarhului Teoctist
Dimensiune font:
Casa Memorială dedicată Prea Fericitului Patriarh Teoctist Arapaşu, din satul Tocileni, comuna Stăuceni, va fi sfinţită duminică * soborul de preoţi va fi condus de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei
La aproape 100 de ani de la naştere şi 7 ani de la trecerea la cele veşnice a Prea Fericitului Teoctist Arăpaşu, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Local Stăuceni (judeţul Botoşani), cu sprijinul Patriarhiei Române, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Protopopiatului Botoşani, a ridicat o casă memorială în comuna natală.
Edificiul va fi sfinţit duminică de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, apoi va fi deschis publicului. „Casa memorială dedicată Prea Fericitului Patriarh Teoctist Arăpaşu este construită în stilul arhitecturii moldoveneşti, cu o secţiune caracteristică sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX.”, a spus Ioan Dumitru, profesor din Stăuceni. Casa are tindă şi două odăi, prispă cu deregi şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşăr împletit din nuiele în ogradă.
Viaţa patriarhului, în imagini
În tindă a fost amenajată o expoziţie permanentă de fotografie ce surprinde , cele mai importante momente ale vieţii PF Teoctist. Acestea sunt expuse cronologic, în sensul invers acelor de ceasornic, încercând parcă să întoarcă timpul sau măcar să-l oprească pentru o clipă în faţa vizitatorului şi a veşniciei. Odaia din dreapta este cea în care locuia familia, părinţii cu cei 11 copii. Aici spaţiul este drămuit cu grijă după firea, datina şi obiceiurile ancestrale ale ţăranului: cuptor deschis cu arc, prichici, rejancă şi plită, patul şi laviţele, culema pentru hainele de sărbătoare, blidarul, lingurarul, măsuţa joasă cu scăunele, lada de zestre, uneltele pentru tors şi ţesut. În ungherul dinspre răsărit, deasupra candelei veghează o icoană veche zugrăvită pe lemn, împodobită creştineşte cu ştergar şi busuioc.
Veşminte valoroase
În odaia din stânga s-a amenajat camera de lucru – dedicată exclusiv PF Teoctist şi cuprinde colecţia de bază ce conţine piese cu valoare memorială deosebită: veşminte, obiecte personale, mobilier, o bibliotecă în care se regăsesc cele 17 volume de predici, omilii şi meditaţii reunite în colecţia „Pe treptele slujirii creştine”, un volum cu titlul „Slujind Altarul străbun”, dar şi alte publicaţii care au văzut lumina tiparului prin grija PF Teoctist Arăpaşu. Colecţia este completată de medalii, plachete şi distincţii dobândite de înaltul prelat în timpul vieţii. La Stăuceni, şi şcoala din comună poartă numele lui Teoctist Arăpaşu.
Alina CALINIUC
PF Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, s-a născut pe 7 februarie 1915 la Tocileni, comuna Stăuceni, judeţul Botoşani. A fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986 şi 2007.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau