Termica anunţă disponibilizări colective
Dimensiune font:
* fiecare angajat care îşi va pierde locul de muncă va primi salarii compensatorii de peste 36.000 de lei * desfiinţarea locurilor de muncă este urmarea sistării producţiei de energie electrică în sistem de cogenerare de către CET * pe lista de concedieri vor fi trecuţi circa 330 de salariaţi
Energia termică pentru sistemul centralizat de termoficare ar urma să fie asigurată, din august 2013, potrivit contractului de concesionare nr. 16.331 din 9 mai 2011, de noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă, cu funcţionare pe gaze naturale şi biomasă, pe care o va finaliza societatea comercială Adrem Invest Bucureşti. Aşa se arată într-o informare a actualului operator, Termica, în care se accentuează că se impune adoptarea de urgenţă a unor hotărâri privind strategia globală de dezvoltare, restructurare economico-financiară, retehnologizare sau modernizare a societăţii comerciale de pe malul răului Suceava. „Este necesară o analiză a opţiunilor şi oportunităţilor de funcţionare, în continuare, a capacităţilor de producţie aferente CET pe huilă din gestiunea Termica şi adoptarea de urgenţă a hotărârilor care se impun, la nivelul Consiliului Local”, se precizează în materialul citat. Primarul Ion Lungu este de părere că, într-o primă fază, Centrala Electrică de Termoficare (CET) va fi trecută în conservare, urmând ca, pe parcurs, să fie căutat un investitor. „Este un program pe care îl gândesc specialiştii de acolo, membrii în AGA. Nu înseamnă că, dacă facem o societatea de termoficare mică, nu o putem valorifica pe cea mare. Nu doar nord-coreenii de la Daewoo s-au interesat de CET, au mai venit şi alte firme, purtând-se mai multe discuţii şi, în consecinţă, vom face o nouă licitaţie”, arată edilul şef.
Aşa cum rezultă din Programul de restructurare al societăţii, document în fază de discuţii, prezentat în Adunarea Generală a Acţionarilor, renunţarea la producere a energiei electrice şi energiei termice în cogenerare în Centrala Electrică de Termoficare(CET), precum şi la activităţile conexe, va duce la desfiinţarea locurilor de muncă în cauză. Astfel, concediaţi colectiv ar urma să fie circa 330 de salariaţi, care ar avea dreptul, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de societate, de ajutoare de concediere în valoare de aproximativ 11.934.000 de lei. Acesta înseamnă că, În medie, fiecare disponibilizat colectiv de la Termica ar putea primi salarii compensatorii de peste 36.000 de lei.
Primarul Ion Lungu a negat că banii respectivi vor veni din impozitele şi taxele adunate de la contribuabili, declarând că Primăria are de achitat către Termica, datorii de 1,6 milioane de lei, la care se mai adaugă mai mult de 1 milion de lei, subvenţii aferente perioadei rămase din actualul sezon rece. La 31 decembrie 2012, Termica avea de încasat 45,75 de milioane de lei, datoriile de la aceeaşi dată însumând 92,63 de milioane de lei, fiind duble în comparaţie cu creanţele.
Lidia Diaconu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau