Topul locurilor de muncă din Moldova
Dimensiune font:
Posturi libere se găsesc în confecţii, comerţ sau construcţii
Cele mai bune locuri de muncă sunt cele unde se câştigă bine şi există oportunităţi de promovare. În cazul femeilor, cele mai râvnite posturi sunt cele disponibile în marketing sau în vânzări, în timp ce bărbaţii caută în continuare poziţii vacante în IT. În Regiunea de Nord-Est acestea sunt puţine, iar şanse de angajare au şomerii cu studii primare sau medii.
Nemţenii muncesc în construcţii şi vânzări
În general, nemţenii nu prea mai au pretenţii atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Viaţa este tot mai grea pentru cei care nu au şanse să plece peste hotare şi important este să aibă un serviciu care să le asigure traiul zilnic. Construcţiile şi serviciile sunt printre cele mai căutate domenii pe piaţa muncii. „Din datele deţinute de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, se observă că în anii 2012 şi 2013, cele mai multe locuri de muncă au fost ocupate în construcţii şi servicii - vânzător, şofer, lucrător comercial, ospătar, lăcătuş mecanic) şi confecţii”, a spus Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamţ.
Concurenţă pentru joburile de la stat
Şi în Vaslui, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite în domeniul confecţiilor. Aici este foarte simplu să se angajeze cine doreşte, doar că, în mod paradoxal, nimeni nu se înghesuie. „Numai cine nu a lucrat în confecţii nu ştie ce e acolo. Se lucrează la acord individual şi dacă nu îţi merge mâna, nu iei bani. Să nu mai spun de faptul că îţi strici ochii şi sănătatea. De asta nu se duce nimeni să muncească acolo. Eu am 30 de ani de confecţii şi sunt pensionată pe caz de boală”, a spus Aneta Stroe. Cele mai căutate locuri de muncă rămân cele la stat. Chiar dacă sunt salarii mici, siguranţa slujbei şi programul sunt mai mult decât tentante. Ultima dată când Primăria a scos posturi la concurs au fost 28 de concurenţi pe loc.
Posturi puţine pentru tineri
În judeţul Bacău, cel mai uşor îţi găseşti de lucru în domeniul vânzărilor, fie că este vorba de lucrător comercial sau de reprezentant vânzări. Posturile din urmă sunt cele mai vânate dacă sunt în domeniul farmaceutic sau de aparatură medicală, cunoscute pentru salariile lor cu mult peste medie. Aici se cere însă experienţă. Aşadar, tinerii absolvenţi rămân tot pe dinafară. „Oriunde te duci vor să ai experienţă, însă nu te angajează nimeni. Sunt dispus să fac şi practică fără bani numai să fie recunoscută ca experienţă. Eu am terminat inginerie şi mi-aş dori să muncesc în acest domeniu”, spune Alexandru Popa, un tânăr băcăuan. Pentru cei care nu au pregătirea necesară ocupării unui astfel de post, adică cei cu studii medii sau şcoală tehnică, se pot găsi joburi ca muncitor necalificat sau pe calificarea fiecăruia, piaţa oferind în această perioadă posturi de tâmplar în PVC ori cameriste în domeniul hotelier.
Confecţiile, la mare căutare la Iaşi
Şomerii ieşeni au la dispoziţie săptămâna aceasta 655 de locuri de muncă vacante. Ca şi până acum, majoritatea se adresează celor care au finalizat studii primare sau medii, dar şi absolvenţii de studii superioare au şansa de a-şi găsi un serviciu. „Din totalul de locuri de muncă vacante, 287 sunt în domeniul confecţiilor. Acesta este, de altfel, sectorul în care se regăsesc mare parte dintre ofertele de posturi vacante. Alte 258 de joburi sunt oferite de angajatorii din servicii, din care 20 în hoteluri şi restaurante, 20 în asigurări, 48 în transporturi şi 170 în alte activităţi de servicii”, a precizat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. Alte 54 de posturi mai sunt oferite săptămâna aceasta de către angajatorii din construcţii, alături de 56 de locuri de muncă în domeniul industriei.
Grupaj coordonat de Lucia HACMAN şi Dana CHIRU
Conform unui studiu cei care îşi caută de muncă preferă, în mare parte, să îşi trimită CV-urile la potenţialii angajatori în zilele de marţi sau de joi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau